Skip to main content

Udokumenteret behandling af lokaliseret prostatakræft i privat regi bør standses

Privathospitalet Møns annoncer for behandling af lokaliseret prostatakræft med NanoKnife vildleder, skriver førende urologer i denne Replik. Læs også artikel: Kontroversiel kræftbehandling på privathospital bremset

Privathospitalet Møn har annonceret flere gange for en behandling for prostatakræft, der ikke er dokumentation for. Aktiviteten bør stoppes, skriver fire førende urologer.
Privathospitalet Møn har annonceret flere gange for en behandling for prostatakræft, der ikke er dokumentation for. Aktiviteten bør stoppes, skriver fire førende urologer.

Overlæge, professor Peter Iversen, Copenhagen Prostate Cancer Center og Urologisk Afdeling D, Rigshospitalet
E-mail: peter.iversen@regionh.dk
Overlæge, professor, dr.med. Michael Borre, Urologisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital, Skejby
Overlæge, professor, dr.med. Jens Sønksen, Urologisk Afdeling, Herlev Hospital
Overlæge Ulla Geertsen, Urologisk Afdeling, Odense Universitetshospital

Interessekonflikter: ingen

24. sep. 2015
4 min.

I sidste nummer af prostatakræftforeningens medlemsblad PROPA NYT har Privathospitalet Møn indrykket en annonce, der reklamerer for behandling af lokaliseret prostatakræft med NanoKnife [1]. Dansk Urologisk Selskab og Dansk Prostatacancer Gruppe (DAPROCA) finder annoncen stærkt problematisk, da den helt udokumenteret og uden referencer præsenterer behandlingen som helt uden bivirkninger og som værende en stor succes i udlandet.

I henhold til gældende specialeplanlægning er ingen privathospitaler godkendt til behandling af offentligt finansierede patienter med prostatakræft. En sådan godkendelse forudsættes ikke ved behandling af privat- eller forsikringsfinansierede patienter, så længe autorisations- og lægelovgivning samt lov og regelsæt om markedsføring af sundhedsydelser overholdes. Vi mener, at annoncen markant overtræder sidstnævnte: Dens indhold er udokumenteret og vildledende, da den omtalte behandling med NanoKnife må betegnes som eksperimentel og uegnet til brug i rutinebehandling [2]. Om autorisations- og lægelov overholdes, må vurderes af Sundhedsstyrelsen, men sikkert er det, at samme styrelses ”Vejledning om indførelse af nye behandlinger i sundhedsvæsenet” [3] helt tilsidesættes.

Øgede kvalitetskrav

Der arbejdes aktuelt energisk og målrettet på alle niveauer i sundhedsvæsenet på at forbedre kræftbehandlingen i Danmark. Der er i de sidste år med succes indført kræftpakkeforløb og obligatoriske MDT (multidisciplinære team)-konferencer med individuel udrednings- og behandlingsplanlægning. Hertil kommer øgede kvalitetskrav via specialeplanlægning samt netop påbegyndt implementering af nye behovsorienterede opfølgningsprogrammer med krav om patientinvolvering og opfølgnings- og rehabiliteringsplan. Herudover har Sundhedsministeriet med ønsket om en fjerde kræftplan varslet yderligere tiltag på området.

DAPROCA tager kraftigt afstand fra den omtalte annonce, ligesom vi finder det stærkt bekymrende, hvis et privathospital uhindret kan tilbyde udokumenteret kræftbehandling

Et væld af nye, og ofte meget kostbare, behandlingsmuligheder introduceres med stigende hast i stærk kontrast til besparelserne i det offentlige sygehusvæsen. Der stilles derfor naturligt øgede krav om evidensbaserede indikationer. RADS, KRIS og diskussionen om et fremtidigt prioritetsinstitut vidner herom. Målet må være et dansk sundhedsvæsen, hvor der fortsat er lige adgang til sygehusbehandling, men også et sundhedsvæsen, hvor patienter ikke behøver at spekulere på, hvorvidt en behandlingsanbefaling afviger fra de gældende nationale kliniske retningslinjer på området eller er påvirket af økonomiske interesser.

Ikke godkendt behandling

Set i ovenstående sammenhæng er annoncen i PROPA NYT mildt sagt overraskende. Den tilbudte behandling med NanoKnife: IRE (irreversible electroporation), repræsenterer endnu en ny modalitet til kontrolleret drab af celler. Metoden er ikke godkendt til behandling af specifikke cancertyper, og en mulig gavnlig effekt hos patienter med prostatakræft er helt uden evidens. Publicerede studier er meget få og ukontrollerede fase 2-undersøgelser. Ifølge www.clinicaltrials.gov er der internationalt aktuelt registreret seks igangværende undersøgelser, der foruden dyreforsøg omfatter mindre, ukontrollerede fase 1-2-studier. Metoden tænkes anvendt ved såkaldt ”fokal terapi” for lokaliseret prostatakræft – et koncept, som er stærkt kontroversielt set i lyset af, at signifikant prostatakræft stort set altid er multifokal. Annoncen henvender sig til patienter med lokaliseret prostatakræft; en hurtigt voksende patientgruppe, som må anses for særlig sårbar for tilbud om mirakuløse og bivirkningsfrie behandlingstilbud. En meget stor del af disse patienter er efter udredning uden behandlingsbehov, da deres lokaliserede prostatakræft vurderes aldrig at ville forårsage morbiditet, endsige mortalitet. Disse patienter følges dog på landets urologiske specialafdelinger. Påvises behandlingsbehov, vil prostatakræften kun i yderst sjældne tilfælde findes egnet til behandling med fokal terapi, som naturligt bør udføres som led i en protokolleret videnskabelig teknologi- og behandlingsevaluering i centre med særlig ekspertise og viden om behandling af lokaliseret prostatakræft.

Tager kraftigt afstand

DAPROCA tager kraftigt afstand fra den omtalte annonce, ligesom vi finder det stærkt bekymrende, hvis et privathospital uhindret kan tilbyde udokumenteret kræftbehandling, som i bedste fald kan være aldeles unødvendig og uden effekt og i værste fald forbundet med bivirkninger og komplikationer. Har Sundhedsstyrelsen i henhold til gældende lov og regler ingen mulighed for at standse denne behandlingsaktivitet, synes der at være behov for en lovændring for at øge Sundhedsstyrelsens beføjelser.

Referencer

LITTERATUR

  1. PROPA NYT, september 2015;3:16.

  2. Valerio M, Stricker PD, Ahmed HU et al. Initial assessment of safety and clinical feasibility of irreversible electroporation in the focal treatment of prostate cancer. Prostate Cancer Prostatic Dis 2014;17:343-7.

  3. https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=21651.