Content area

Harald Fuglsang

29.1.1933-20.2.2022
Forfatter(e)

Henrik Toft Sørensen

En stor inspirationskilde for mange kolleger er gået bort. Jeg lærte Harald Fuglsang og hans partner, John Anderson, at kende, da jeg begyndte som yngre læge i Thisted for mange år siden.
Både Harald og John satte præg på min udvikling som læge, og jeg er meget taknemlig for de samtaler, vi havde fra begyndelsen af min karriere og frem omkring forskning og livet i almindelighed.
Harald Fuglsangs motto var »kærlighed og hårdt arbejde«, og det var en læresætning, han efterlevede hele livet.
Han tog studentereksamen i 1951 fra Thisted Gymnasium og tilbragte derefter et år på Lycée Victor Hugo i Besançon, Frankrig. Senere studerede Harald medicin på Aarhus Universitet.
Efter medicinstudierne drog han til Afrika og arbejdede som læge og epidemiolog og herefter til London, hvor han uddannede sig inden for tropemedicin. Det var her, han i 1966 mødte sin livspartner, den engelske øjenlæge og violinist John Anderson.
Sammen udførte de bl.a. et stort forskningsprojekt om flodblindhed (onchocerciasis) med base i Cameroun (1970-1978) og lavede WHO-konsulentarbejde i flere andre afrikanske lande, i Mellemamerika og i Yemen.
Deres banebrydende arbejde med sygdomsbekæmpelse og forebyggelse med fokus på flodblindhed danner rammen for bl.a. The Royal Society of Tropical Medicine and Hygiene (RSTMH) og WHO’s strategiske indsatser (Onchocerciasis Control Programme (OCP)) mod tropesygdomme og er viden, vi stadig baserer forebyggelse, forskning og behandling på.
I Danmark har parret bl.a. udviklet kurser i tropemedicin på Rigshospitalet. John og Harald hjalp i mange år yngre forskere med at forbedre deres videnskabelige manuskripter.
Det var ikke kun den epidemiologiske interesse, Harald delte med sin partner John. Deres liv var præget af en stor interesse for kunst og musik, og i 1981 oprettede de deres livsværk, Kirsten Kjærs Museum, i hjemstavnen Thy. Malerinden Kirsten Kjær var Haralds faster.
Det blev til et levende kulturcenter, der stadig omfatter arbejdende værksteder, gæstehus, keramik- og bronzestøberi, skiftende udstillinger og et klassisk musikprogram med bl.a. en årlig kammermusik-jamboree i en koncertsal med internationale standarder.
Som i sin lægefaglige karriere blev også denne del af Haralds liv levet ud fra værdier baseret på »kærlighed og hårdt arbejde«, og i 2016 blev Harald hædret med Thisted Kommunes kulturpris.

De senere år var desværre præget af tiltagende svækkelse og demens.
Æret være hans minde.