Savner trojkaledelserne
Thomas Larsen, der er ledende overlæge i gynækologi på Aalborg Universitetshospital, ser det som »et skridt i den rigtige retning«, at afdelingsledelserne genopstår.
»Men det ændrer ikke ved, at vi kommer til at sidde i nogle meget store afdelingsledelser sammenlignet med de trojkaledelser, der var gældende, før alting blev lavet om«, siger Thomas Larsen.
I Psykiatriens høringssvar til den nye struktur udtrykkes der da også bekymring for, om den nye ledelsesstruktur umiddelbart vil kunne indføres alle steder – eksempelvis i almenpsykiatrien, hvor afdelingsledelsen vil bestå af 14 afsnitsledere og én ledende overlæge.
Thomas Larsen er ledende overlæge i et speciale, der består af 11 afsnit, og hvor specialeledelsen (den kommende afdelingsledelse) ud over den ledende overlæge vil bestå af tre sygeplejersker, tre jordemødre og en sekretær.
»I min specialeledelse fungerer det, fordi det er fine folk. Men det er en sårbar konstruktion, fordi det er så personafhængigt. Vi spænder fra kræftpatienter til fødende kvinder, og det kan måske være svært at mobilisere interesse for et område, der ligger langt væk fra ens egen banehalvdel.
Overordnet set er der tale om en konstruktion, der kan hæmme beslutningskraften.
Og derfor er den gamle trojkaledelse, som vi ser i andre regioner, mere attraktiv, end den slags afdelingsledelse vi nu får«, lyder det fra Thomas Larsen.
Udskældt ledelsesfigur overlever
Den nye ledelsesmodel, der altså træder i kraft fra årsskiftet, er ikke et opgør med den fem år gamle og af overlæger udskældte FLO. Klinikkerne består og deres forløbschefer – hyppigt en sygeplejerske – overlever og vil fortsat have ansvaret for, »at de kliniske fagpersoner kan optimere patientforløb«.
Også selv om overlægerne mener, at de ingen berettigelse har.
Ledende overlæge Thomas Larsen har skrevet masterafhandling om den gældende ledelsesmodel.
»Som mange af mine overlægekolleger så jeg gerne, at man tog endnu et skridt og også arbejdede med at ændre strukturen i klinikledelserne, således at kontakten mellem de kommende afdelingsledelser og hospitalsledelsen blev styrket, og afdelingsledelserne kom tættere på beslutningsprocesserne.
Derudover synes vi fortsat, at det er uklart, hvilken opgave viceklinikcheferne med ansvar for forløb skal løse. Jeg kunne se en mening med dem, hvis de var mere udfarende i forhold til at skabe bedre overgange til praksissektoren. Men det er ikke tilfældet.
Og så mener vi jo i øvrigt, at det er overlægerne, der selv løfter den opgave, det er at skabe sammenhæng i patienternes forløb«, siger Thomas Larsen.
Ugeskriftet har spurgt koncerndirektør Anne Bukh, om man på sigt også nedlægger klinikkerne, ligesom det skete for nylig på Aarhus Universitetshospital, hvor centrene – der svarer til de nordjyske klinikker – blev opløst.
»Når de kan foretage den manøvre i Aarhus, er det fordi, de har nogle veletablerede afdelingsledelser. Jeg kan inden for overskuelig fremtid ikke se, at vi vil nå frem til at skære klinikkerne væk. Tværtimod tror jeg, at vi med reintroduktionen af afdelingsledelserne, hvor der vil være mulighed for, at flere specialer kan indgå i en afdeling, er fremtidssikret i forhold til udflytningen til vores nye supersygehus«, siger Anne Bukh.
Læs også: »Vi skulle have gjort en langt større indsats for at få lægegruppen med«