Skip to main content

»Vi skulle have gjort en langt større indsats for at få lægegruppen med«

Afdelingerne på de nordjyske sygehuse blev i 2013 nedlagt, og afdelingsledelser erstattet af forløbsledelser. Overlægerne på Aalborg Universitetshospital oplever deres indflydelse stækket. De vil af med forløbscheferne, når ledelsesmodellen revideres. Men det kommer ikke til at ske.

Jens Winther Jensen. Foto: Lars Horn / Baghuset.
Jens Winther Jensen. Foto: Lars Horn / Baghuset.

Dorte R. Jungersen, doj@dadl.dk

23. jun. 2017
8 min.

Lige nu søger man på Klinik Diagnostik på Aalborg Universitetshospital (AAUH) en viceklinikchef med ansvar for patientforløb. Dem er der i alt otte af på hele hospitalet, men står det til overlægerådet på AAUH, bør den fire et halvt år gamle ledelsesfigur sendes på tidlig pension.

Siden det i 2012 blev besluttet, at samtlige nordjyske sygehuse skulle organiseres efter en forløbsbaseret ledelsesmodel (FLO, se boks), og forløbschefen dukkede op i organisationsdiagrammet, har den været en torn i øjet på lægerne. Også selv om den forløbsansvarlige viceklinikchef har den ædle opgave at bidrage til at skabe sammenhængende patientforløb på tværs af afsnit, specialer, matrikler og sektorer.

Helle Laugessen er formand for AAUH’s overlægeråd, der fra dag ét har været den største og mest vedholdende kritiker af FLO i almindelighed og den nye ledelsesfigur i særdeleshed.

»Vi har ikke oplevet mange konstruktive input fra de forløbsansvarlige, og deres arbejdsopgaver og kompetencerum har været dårligt defineret. Bedst effekt oplever vi i de få tilfælde, hvor den forløbsansvarlige viceklinikchef er en læge, men det er kun to ud af otte. Derudover oplever vi, at der er blevet længere fra den menige overlæge til de besluttende instanser, og at det er et problem.

F.eks. er der i de udvidede klinikledelser en overrepræsentation af sygeplejerskeledere i forhold til lægelige ledere, hvilket skævvrider debatten og indflydelsen her«, siger Helle Laugesen.

Fakta

Forløbsbaseret ledelse i Nordjylland

Læs også: »Vi har fået de lægefaglige kick, vi skal have«

Kontroversiel ledelesfigur overlever

Lige nu er den forløbsbaserede ledelsesmodel ved at blive evalueret, men allerede inden en arbejdsgruppe til efteråret nedkommer med en justeret model, står det fast, at forløbschefen vil overleve.

Det fastslår koncerndirektør med ansvar for sundhedsområdet i Region Nordjylland, Anne Bukh, der er formand for arbejdsgruppen.

»Nej, den forløbsansvarlige viceklinikchef er ikke på vej ud. Det fungerer rigtig godt mange steder – andre steder knap så godt. Der vil blive tale om småjusteringer af ledelsesmodellen i forhold til at styrke det patientnære ledelseslag, bl.a. de ledende overlæger«, siger Anne Bukh.

Det vil der nok også være brug for. I hvert fald bedømt på den kritik FLO har været og fortsat er udsat for – selv om ingen kan være uenig i formålet: at skabe bedre og mere sammenhængende patientforløb – især for de patienter, der fejler mere end en ting. Og at specialerne ikke må være en hindring for denne sammenhæng.

Vi skulle have gjort en langt større indsats for at få lægegruppen med. Vi skulle have brugt langt mere krudt på den del. Jens Winther Jensen, sundhedsfaglig direktør i Region Nordjylland i perioden 2010-2016

Men som Overlægeforeningen i sin tid påpegede i sit høringssvar, opnås samarbejde mellem specialer og faggrupper og på tværs af sektorer ikke ved at ændre på strukturen: »Bedre samarbejde og bedre sammenhængende forløb er mere båret af personer, kultur og ledelse end af organisering«, hed det. Og det lægelige forretningsudvalg på Aalborg Sygehus fandt det bekymrende med »et helt nyt og uafprøvet ledelsesprincip frem for velafprøvede og dokumenterede ledelsesmodeller med de fornødne tilpasninger«.

Også i Ugeskrift for Læger var kritikken af FLO massiv: »Makværk« lød det f.eks. fra den daværende formand for Overlægerådet om Mussmannrapporten fra 2010, som ledelsesmodellen tog afsæt i.

Der var også blus under kritikken i en forskningsrapport om FLO på AAUH fra 2015 – efter knap to år med den nye ledelsesmodel: Lægerne kan ikke se, hvad det alt sammen skal til for. Det er ord mere end indhold. FLO er »kejserens nye klæder« og har ikke gjort noget godt for noget eller nogen. Derimod har FLO øget mødeaktiviteten, stækket overlægernes indflydelse og dekoblet lægefagligheden. En læge mener sågar, at konsulentfirmaet Muusmann i sin tid var »blevet bestilt til at slå os ihjel ...«.

Læs også: Overlæger dumper nordjysk ledelsesmodel

Mere krudt på at få lægerne med

Jens Winther Jensen var sundhedsfaglig direktør i Region Nordjylland i perioden 2010-2016 og stod sammen med daværende regionsdirektør Per Christiansen – nu direktør på Rigshospitalet – fadder til den nye ledelsesmodel.

»Jeg er glad for at have været med til at sætte en retning for, hvordan man tænker lægelig ledelse. Og for at have været i en organisation, der turde tænke nyt på et felt, hvor der hverken herhjemme eller i udlandet er særlig stor erfaring at trække på«, siger Jens Winther Jensen, der i dag er direktør for RKKP, regionernes kliniske kvalitetsprogram.

»Vi var på forkant, hvad angår patientforløb, og ramte en åre i tiden. Tankerne var rigtige. Skulle man gøre det forfra i dag, ville man måske komme frem til en anden model.

Der er ingen tvivl om, at hvis vi dengang vidste det, vi ved i dag, havde vi gjort det anderledes. Vi skulle have gjort en langt større indsats for at få lægegruppen med. Selv om vi gjorde os store anstrengelser, var det tilsyneladende ikke nok – vi skulle have brugt langt mere krudt på den del«, lyder det fra Jens Winther Jensen, der fortsætter.

»Nej, jeg synes ikke, vi afkoblede lægefagligheden. Tværtimod er der ikke blevet mindre af den i Region Nordjylland. Og det jeg hører fra det nordjyske, er da også, at der i dag er et tættere samarbejde specialerne imellem, end der var tidligere«.

Læs også: Stor ståhej for ikke så meget

Succes? Tjah bum …

Spørger man Jens Winther Jensens efterfølger, Anne Bukh, om FLO har været en succes, lyder det:

»Det er svært at udtale sig om. Der er kommet fokus på, at vi skal arbejde på tværs. Og det er vi blevet bedre til, men om det er på grund af FLO, eller om det var sket alligevel, ved jeg ikke«, siger Anne Bukh, der ikke vil forholde sig til den stabile kritik af ledelsesmodellen, som har udspillet sig i en periode, hvor hun i hovedparten af tiden var ansat i Region Midtjylland: »Nej, jeg vælger at se fremad, men vil nøjes med at konstatere, at man i Midtjylland valgte at bibeholde afdelingsledelserne. Men der hersker ikke tvivl om, at nybyggerierne rundt omkring kommer til at udfordre de traditionelle specialeopdelte afdelingsledelser«, siger Anne Bukh.

Helle Laugesen, formand for Overlægerådet, er mere klar i mælet:

»Nej, FLO har ikke været en succes. Som patientansvarlige overlæger var vi allerede inden godt i gang med at bedre og strømline patientforløbene. Og de er blevet bedre. Men det er ikke FLO's fortjeneste«.

I arbejdsgruppen, der skal justere ledelsesmodellen, sidder også lægefaglig direktør for Regionshospital Nordjylland, Claus Brøckner Nielsen. Og han er overvejende begejstret.

»Min erfaring fra både Region Midtjylland og Region Syddanmark er, at patientforløb på tværs af afdelinger og matrikler ofte er en langsommelig proces. Nej, siloerne er ikke fjernet hos os, men der er kommet huller i dem.

Jeg er meget imponeret over, hvor meget forløbscheferne har været i stand til at udrette på regionshospitalet. De har ledelseskraft til at stå for nogle gode patientforløb. De ringer til og lærer af hinandens erfaringer. Ligesom vi månedligt mødes i patientforløbsrådet, hvor vi f.eks. har drøftet, hvilke tiltag der skal sættes i værk for at leve op til udredningsretten.

Til kritikken af ledelsesstrukturen vil jeg sige, at jeg i min karriere har hørt mange ledende overlæger ytre, at de ikke interesserer sig for andet end det lægefaglige. Det får de så mulighed for i vores FLO-model«.

Læs også: Forløbsbaseret ledelsesmodel stemples som makværk