Skip to main content

Akutmodtagelsen genoplivet som uddannelsessted

Nødlidende eller ingen supervision har gjort det træls at være KBU-læge i akutmodtagelsen på Sygehus Vendsyssel. Men nu har sygehusledelsen taget kniven i den anden hånd og stoppet de værste 'blødninger'. En FAM 'version 2' og ikke mindst en detaljeret uddannelsesstrategi skal gøre det attraktivt at være uddannelseslæge i Vendsyssel.

KBUere i akutmodtagelsen, Sygehus Vendsyssel: Terese Matthesen, Thomas Lass, Seda Koyuncu.
KBUere i akutmodtagelsen, Sygehus Vendsyssel: Terese Matthesen, Thomas Lass, Seda Koyuncu. (Foto: Lars Horn / Baghuset)

Dorte R. Jungersen, dorte.r.jungersen@gmail.com

17. feb. 2015
6 min.

Siden Sygehus Vendsyssels akutmodtagelse blev indviet i april 2013, har alle 16 KBU-forløb været forankret hér. Rationalet i Vendsyssel som andre steder har været, at uddannelsespotentialet er stort, fordi KBUerne bliver præsenteret for alle typer af patienter. Men de læger, KBU'erne har skullet læne sig op ad, har i stort omfang været fraværende.

Sygehuset har ikke kunnet fastholde de akutlæger, der var udset til at døgnbemande akutmodtagelsen, og samtidig har sygehusets generelle mangel på læger og et stort forbrug af lægevikarer i perioder fået KBUeren til at føle sig som Palle alene i akutmodtagelsen.

I sommerperioden sidste år var KBUerne decideret utrygge, fordi der ingen akutlæge var til stede i tidsrummet 23-08. Var de i tvivl, eller var det livsvigtigt, kunne de ringe til en vagthavende på Sygehus Vendsyssel i Frederikshavn, altså på en anden matrikel.

"Vi erkender, at vi tilbage i 2013 slog for stort et brød op, og vi er derfor nu ved at lancere en FAM 'version 2' Flemming Knudsen, uddannelseskoordinerende overlæge, Sygehus Vendsyssel

KBUerne fremhævede det paradoksale i, at de i dagtid skulle konferere alle patienter, mens de om natten måtte stå med det hele selv.

Det er nu et mørkt kapitel i historiebogen.

Efter en forside i Nordjyske i december, 'Uerfarne læger i front', har akutmodtagelsen været dagsordenspunkt i Videreuddannelsesrådet ad flere omgange. Og efter bundevalueringer på evaluer.dk, har sygehusledelsen svoret, at ingen KBUer igen skal være være tvunget til at konferere med en læge på en anden matrikel - heller ikke i ferieperioder.

Derudover har sygehuset netop lanceret en egentlig 'uddannelsesstrategi for lægelig videreuddannelse i Sygehus Vendsyssel' med overskriften 'Vi gør det'.

Heri er roller, pligter og krav for og til alle aktører beskrevet ned til mindste detalje. Som f.eks. at telefonerne skal være slukket, når der - som et af mange nye initiativer - holdes årlige tretimers møder indenfor hvert speciale, hvor både det faglige, kulturen og arbejdsmiljøet er på dagsordenen.

"Ingen kan nu løbe om hjørner med os"

Flemming Knudsen er som uddannelseskoordinerende overlæge udelukkende ansat til at booste uddannelsen i samtlige knap 100 uddannelsesstillinger til et niveau, hvor det ikke er 'øv' at have trukket et nummer, der fører til et KBU-forløb i Vendsyssel.

"Hvis vi ikke evner at opfange læger i overgangen fra KBU-forløbet til specialet, har vi store udfordringer. Det er vigtigt for os at have nogle attraktive tilbud til de unge læger, ligesom det er afgørende at have nogle kulturbærende rollemodeller i akutmodtagelserne. Uddannelse og arbejdsmiljø er det, der driver læger i dag.

Endelig er det en fælles erkendelse af, at uddannelse af KBUerne er en opgave for alle specialer, uanset hvor de er ansat", siger Flemming Knudsen.

De to KBUere og den introlæge, Ugeskriftet møder en onsdag først i februar, stoler på og mærker, at strategien ikke blot er velmenende ord på glittet papir.

Terese Matthesen og Seda Koyuncu er begge ansat i akutmodtagelsen på hhv. 4. og 8. måned. Seda er TR og Terese er UKYL - begge har de læst i København.

Seda: "Hvis vi skal komme igen, skal det være fordi, vi får noget uddannelse for det arbejde, vi yder. Alle på sygehuset har fået denne her," siger Seda, vifter med uddannelsesstrategien og fortsætter:

"At det nu meget detaljeret og konkret er beskrevet, hvad vi kan forvente og har krav på som uddannelseslæge betyder, at det forpligter, og at ingen kan løbe om hjørner med os. Hidtil har det jo været svært for os at gribe fat i en ældre kollega, hvis der var noget, vi syntes, vi manglede. Og ofte ved vi jo heller ikke altid, hvad vi skal opnå, og hvad vi har krav på. Men nu har vi en form for juridisk dokument, vi kan henvise til. Vi værdsætter, at der er sket så store og vidtgående skridt i forhold til for blot få måneder siden, hvor alle følte sig forbigået og ikke hørt".

Terese: "Siden jeg begyndte for fire måneder siden, er der nu tre forvagter om natten og en medicinsk mellemvagt, hvis primære funktion er at supervisere os - det er et mærkbart fremskridt. Den uddannelse, vi ikke opnår på afdelingen, får vi kompensation for i form af kurser, som regionen udbyder. Vi får fri til kurserne og kan søge om, at det tæller som arbejdstimer. Vi skal heller ikke først have tilladelse fra den uddannelsesansvarlige overlæge", siger hun.

"Vi har simulationstræning fast to gange måneden, hvor jeg som UKYL sammen med den uddannelsesansvarlige overlæge udtænker et scenarie om f.eks. en kritisk patient, som vi yngre læger skal løse bl.a. sammen med sygeplejerskerne.

Skal man vælge Sygehus Vendsyssel, hvis man kommer fra Aarhus eller København, skal det være fordi, der er noget ekstra at komme efter. Vi kan f.eks. undervise de medicinstuderende både her i Hjørring og i Aalborg - her er masser af muligheder. Det er bare at gribe dem."

Læs også om Terese Matthesens tanker om at være KBU-læge i Ugeskrift for Lægers nye serie - Kandidaterne.

Genstart af akutmodtagelsen

Sygehuset har også lanceret en mentorordning for KBUerne , hvor typisk en intro- eller hoveduddannelseslæge bl.a. kan bistå med en række praktiske ting og være den fortrolige, man kan dele sine oplevelser som ny og udefrakommende med.

Terese har fået sin mentor: "Hun har givet mig mange gode råd i forhold til gynækologi, som gerne skulle blive mit speciale".

Thomas Lass er ansat i en introstilling i anæstesi og har tidligere haft sit KBU-forløb i akutmodtagelsen:

"Sygehusets beliggenhed i Vendsyssel kan der jo ikke ændres på, så det bliver nødt til at gøre sig attraktivt ved at kunne tilbyde en god uddannelse og et godt arbejdsmiljø. Regionen gør i forvejen meget for at tiltrække læger: Her er billige lægeboliger, bonus hvis man vælger at blive her efter KBUen, og masser af gratis kurser".

Blandt andre nye tiltag kan nævnes Det Postgraduate Uddannelsesudvalg: et tværgående uddannelsesforum, der fire gange årligt samler op på initiativer og indsamler de gode erfaringer.

Samt overleveringssamtaler, når en introduktions- eller hoveduddannelseslæge fratræder en klinik. Her deltager - udover lægen selv - både den uddannelsesansvarligee overlæge fra den afgivende klinik såvel som UAOen dér, hvor lægen nu skal hen.

Parallelt med uddannelsesstrategien har sygehusledelsen besluttet at 'genstarte' akutmodtagelsen.

Flemming Knudsen: "Vi erkender, at vi tilbage i 2013 slog for stort et brød op, og vi er derfor nu ved at lancere en FAM 'version 2'.

Det skyldes primært manglen på akutlæger, som der pt. kun er to af. Vi har oprustet med et medicinsk og kirurgisk mellemvagtslag samt et ortopædkirurgisk forvagtslag. Og fra september i år vil halvdelen af sygehusets 16 KBU-forløb ikke som hidtil være forankret i akutmodtagelsen men blive tilknyttet kirurgi og ortopædkirurgi".

Det sidste vinder dog ikke gehør hos Seda:

"Det styrker din faglige og personlige profil, at du kan håndtere alle akutte tilstande indenfor alle specialer. Jeg ville flove mig, hvis jeg som ortopædkirurg ikke kunne behandle en urinvejsinfektion. Derudover handler et KBU-forløb ikke om, at vi skal blive en god læge og minispecialist indenfor et enkelt speciale. Det er mere en personlig end en faglig udvikling, hvor vi skal lære at bære den lægelige kittel og påtage os den autoritet som f.eks. gør, at vi tør udskrive medicin".