Akutmodtagelserne kan ikke fylde vagterne
Ny rapport: De 21 akutmodtagelser i Danmark leverer generelt god kvalitet, men de mangler speciallæger. Det kan måske skubbe på et akutmedicinsk speciale.
Ny rapport: De 21 akutmodtagelser i Danmark leverer generelt god kvalitet, men de mangler speciallæger. Det kan måske skubbe på et akutmedicinsk speciale.
Otte af de 21 akutmodtagelser i Danmark kan ikke sørge for speciallægedækning døgnet rundt, som Sundhedsstyrelsen anbefaler. Det fremgår af en ny statusrapport fra Sundheds- og Ældreministeriet.
Det er selvsagt et problem, ikke mindst for målsætningen om speciallæger i front hele tiden, og i ministeriets pressemeddelelse nævner sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) specifikt muligheden for at ophøje fagområdet i akutmedicin til et egentligt speciale.
”Hvis speciallæger i akutmedicin, der kan håndtere alle typer af patienter, kan være med til at give de akutte patienter en mere ensartet og bedre behandling i akutmodtagelserne, så synes jeg bestemt, at det er værd at se nærmere på”, siger Sophie Løhde.
Hun har i forvejen bedt Sundhedsstyrelsen komme med en vurdering af et sådant speciale - arbejdet forventes afsluttet i midten af 2017.
Statusrapporten fremhæver også, at akutmodtagelserne er organiseret så forskelligt, at det er vanskeligt at sammenligne dem på tværs af regionerne.
Der er også variationer i kvalitet, men ifølge rapporten leverer akutmodtagelserne generelt god behandling.
”Det er positivt, at akutmodtagelserne udvikler sig i den rigtige retning, så akutte patienter kan blive udredt og behandlet hurtigt. Det er et godt udgangspunkt for at skabe de gode sammenhængende patientforløb, som vi gerne vil have. Men vi kan samtidig se, at der fortsat er udfordringer, og at man på tværs af de enkelte regioner og akutmodtagelser har organiseret sig vidt forskelligt", siger Sophie Løhde i pressemeddelelsen.
”Regionerne har derfor stadig et stykke arbejde foran sig med at få akutmodtagelserne organiseret bedst muligt, så patienter, der har akut brug for lægehjælp, kan få ensartede behandlingstilbud af samme høje kvalitet overalt i landet”, siger hun.
Ifølge rapporten skal der også stadig arbejdes på, at den nye kvalitetsdatabase på akutområdet kan sammenligne kvalitet, effektivitet og service på tværs af regionerne. Regionerne skal blive bedre til at registrere ensartet, og nye data skal offentliggøres løbende.
Forskellene mellem akutmodtagelserne bekymrer Lægeforeningen, som frygter, at den manglende ensretning af kvaliteten i behandlingen skal gå ud over de akutte patienter.
”De fælles akutmodtagelser er en hjørnesten i organiseringen af det moderne sundhedsvæsen. De nye sygehusbyggerier er baseret på, at en meget stor del af patienterne bliver færdigbehandlet i akutmodtagelserne. Det er derfor afgørende, at de fælles akutmodtagelser fungerer alle steder i landet, og at der stilles krav til organisering og kvalitet”, siger Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen, på læger. dk.
”Samtidig er det et stort særskilt problem, at de data, som regionerne indrapporterer om de fælles akutmodtagelser, ikke er gode nok. Første skridt mod at få en ensartet høj kvalitet i alle de fælles akutmodtagelser må være, at der bliver indsamlet retvisende data, så man kan se, hvad der er godt og skidt”, siger han.
Rapporten anbefaler, at Sundhedsstyrelsen sætter gang i en faglig proces, som skal ende med en opdatering af de nuværende faglige anbefalinger for organisering af de fælles akutmodtagelser.
Læs også: Sundhedsministeren er positiv over for et akutmedicinsk speciale