Arbejdsstedet – og kun arbejdsstedet – afgør, hvilke elektroniske, sundhedsvidenskabelige ressourcer læger har adgang til.
Læger, som både er ansat på et sygehus og et universitet har fjernadgang til flest tidsskrifter, bøger og databaser, hvis de ellers anvender universitetets login, mens kolleger uden tilknytning til et universitet har mere begrænset adgang. Praktiserende læger og speciallæger har ikke elektronisk adgang til videnskabelige ressourcer.
Til gengæld har alle såkaldt walk-in adgang til universitetsbibliotekerne, og kan altså møde op og søge i bibliotekets ressourcer og få hjælp af en bibliotekar. For fagbibliotekerne gælder, med en enkelt nordjysk undtagelse, at de alene servicerer regionens sygehusansatte og altså ikke praktiserende læger og speciallæger.
Region Nordjylland
Universitetsbibliotek. Aalborg Universitet har et universitetsbibliotek med afdelinger i Esbjerg og København. Ansatte ved hospitalerne i Region Nordjylland som samtidig har en ansættelse ved Aalborg Universitet har elektronisk adgang til universitetsbibliotekets ressourcer. De praktiserende læger har ikke adgang til de elektroniske ressourcer. De har kun adgang ved »walk-in«.
Fagbibliotek. I Region Nordjylland findes et fagbibliotek – »Medicinsk Bibliotek« for ansatte og studerende ved Aalborg Universitetshospital, Psykiatrien og Regionshospitalet samt praktiserende læger og speciallæger. Adgangen til elektroniske ressourcer er afhængig af ansættelsessted. Ansatte ved Aalborg Universitetshospital og Psykiatrien har i kraft af Medicinsk Biblioteks samarbejde med Aalborg Universitetsbibliotek om indkøb af licenser stort set adgang til de samme sundhedsvidenskabelige elektroniske ressourcer som ansatte på Aalborg Universitet. Ansatte ved Regionshospitalet har egen, mindre, licensportefølje. Praktiserende læger og speciallæger kan få hjælp til litteratursøgning og få tilsendt artikler i papir.
https://aalborguh.rn.dk/for-sundhedsfaglige/medicinsk-bibliotek
Region Midtjylland
Universitetsbibliotek. Ansatte på Universitetshospitalet og i AUH Psykiatrien har elektronisk adgang til AU Library, Sundhedsvidenskab på Århus Universitet, som drives af Det Kgl. Bibliotek.
Fagbibliotek. Ansatte på de øvrige hospitaler i regionen, som her kaldes for »regionshospitaler«, har adgang gennem et sundhedsfagligt bibliotek med adresse i Viborg. Alle hospitalsenheder har adgang til de samme ydelser og funktioner, og betaler efter størrelse af hospitalet og antal ansatte.
Regionspsykiatrien har ikke adgang til biblioteket, men har adgang til licenserne.
Et regionalt biblioteksudvalg med repræsentanter fra hospitalsenhederne bestemmer, hvad fagbiblioteket køber licenser til.
Region Hovedstaden
Universitetsbibliotek. Københavns Universitetsbibliotek, som drives i samarbejde med Det Kgl. Bibliotek, har flere afdelinger. Sundhedsvidenskab hører til afdelingen »KUB Nord«, men der er adgang til de samme ressourcer fra alle afdelinger.
Studerende og ansatte ved Københavns Universitet og ansatte ved Regionens hospitaler har fjernadgang, det vil sige elektronisk adgang. Dog er adgangen ikke den samme for alle – den afhænger af de licenser, ens arbejdssted har betalt for. Hospitalsansatte med tilknytning til et universitet har udvidet adgang.
Fagbiblioteker. Rigshospitalet har et medicinsk bibliotek på Blegdamsvej og i Glostrup til deres ansatte, mens læger på Nordsjællands Hospital og Psykiatrien i Nordsjælland har deres eget sundhedsvidenskabelige bibliotek i Hillerød. Der er også et fagbibliotek på Herlev og Gentofte Hospital.
https://www.herlevhospital.dk/forskning/tilbud-til-forskere/Sider/Fagbibliotek.aspx
Region Sjælland
Universitetsbibliotek. Læger, der har dobbeltansættelse på henholdsvis et hospital i regionen og enten KU eller SDU, har fjernadgang til de elektroniske ressourcer, som det pågældende universitet har licenser til.
Fagbibliotek. Ansatte ved Sjællands Universitetshospital, som har afdelinger i Køge og Roskilde, har sammen med ansatte i psykiatrien og ved de øvrige sygehuse i regionen adgang til Region Sjællands Fagbibliotek, VID. Det er splittet op i Fagbiblioteket Somatikken på SUH i Køge og Fagbiblioteket Psykiatrien i Slagelse. Der er nedsat et regionalt biblioteksudvalg med repræsentanter fra alle sygehusene og de største sundhedsfaglige grupper på sygehusene, som har indflydelse på bibliotekets indkøb. Praktiserende læger og speciallæger har ingen adgang.
https://www.regionsjaelland.dk/fagfolk/dokumenter-og-viden/viden-information-og-dokumentation-vid
Region Syddanmark
Universitetsbibliotek. Syddansk Universitetsbibliotek har afdelinger i Odense, Esbjerg, Kolding, Slagelse og Sønderborg. Der er tre forskellige elektroniske indgange til biblioteket henholdsvis for ansatte på Odense Universitetshospital, ansatte på sygehusene i Region Syddanmark og ansatte og studerende på Syddansk Universitet (SDU).
SDU Biblioteket: https://www.sdu.dk/da/bibliotek
Fagbiblioteker. Der er to fagbiblioteker for sygehusansatte i regionen: Medicinsk bibliotek på Sydvestjysk Sygehus og Fagbiblioteket Sygehus Sønderjylland.
Læs mere:
Om Det Kgl. Biblioteks services: https://www.kb.dk/services/laan-og-aflevering/vi-skaffer-det
Om »Priser for fjernlån«: https://www.kb.dk/services/laan-og-aflevering/priser-fjernlaan