1. Hvorfor får jeg de artikler, jeg bestiller, tilsendt i print? Det er da gammeldags og ikke særligt miljøvenligt.
Det er fordi, du ikke har elektronisk adgang til artiklen via en licensaftale. Du kan derfor kun få en papirkopi til eget brug. Biblioteket må simpelthen ikke sende dig en PDF eller et link.
2. Hvorfor kan jeg ikke bare google en artikel fra en PC på hospitalet? Det har jeg kunnet tidligere.
Måske har dit sygehus ændret it-systemet, så du skal logge ind via en bestemt biblioteks-app for at få adgang.
3. På et universitetshospital har personale, der gør rent og laver mad, bedre adgang til flere videnskabelige kilder end jeg har som overlæge på et regionshospital. Hvorfor kan alle ikke bare have samme adgang?
Det handler om økonomi. Licensaftalerne koster dyrt, og Universiteterne har større budgetter til det formål end regionssygehuse, fordi undervisning og forskning er deres primære opgave.
Man kan ikke købe licenser til en enkelt sygehusafdeling, men køber altid til et helt sygehus eller flere, og derfor kan det blive meget dyrt for en region at tilgodese alle ønsker.
4. Praktiserende læger havde tidligere adgang til videnskabelige artikler – men det har de ikke længere. Hvorfor ikke?
Tidligere sørgede en regionslicensgruppe med medlemmer fra alle regioner for at koordinere et basistilbud til alle læger på tværs af regionerne. Men det blev ændret i 2017. Her blev regionslicensgruppen nedlagt, og opgaven blev lagt ud til de enkelte regioner. I den forbindelse vurderede regionerne, at aftalen om adgang for almen praksis og speciallægepraksis var alt for dyr set i forhold til det meget beskedne brug af aftalen, regionerne havde registreret. Derfor mistede lægerne adgangen.
5. Jeg har flere gange oplevet, at jeg ikke har adgang til bestemte tidsskrifter. For eksempel har jeg ingen adgang til Nature-tidsskrifterne. Hvad kan jeg gøre?
Meget kan klares ved walk-in – altså, at man møder fysisk op på det kongelige bibliotek eller et universitetsbibliotek. Her kan du se tidsskrifterne via bibliotekernes licensaftale. Har biblioteket ikke det tidsskrift, du ønsker, kan de i mange tilfælde skaffe materialet hjem. De kan evt. købe det hjem.
Hvis alt andet glipper, kan man blive nødt til selv tegner et personligt abonnement – og betale for det.
6. Hvorfor har jeg ikke adgang til de samme videnskabelige artikler som min kollega på et andet hospital i regionen. NB - ingen af de to hospitaler er universitetshospitaler.
Der kan være to forklaringer:
A. din kollega har i modsætning til dig tilknytning til et universitet, og har derfor fjernadgang og logger ind via sit universitet. Dermed har din kollega elektronisk adgang til flere kilder end dig, fordi Universiteterne generelt køber flere licenser end hospitalerne.
B. de to hospitaler har tilkøbt forskellige licenser. Ud over dem, som regionen køber, kan det enkelte hospital også tilkøbe licenser, hvis hospitalet for eksempel har et særligt speciale, som skal dækkes ind.
7. Hvorfor skal jeg som praktiserende læge møde fysisk op på det Kgl. Bibliotek i Århus eller København? Kan jeg ikke bare få en PDF tilsendt?
Som praktiserende læge er du ikke dækket af nogen licenser, og derfor har du ikke elektronisk adgang til videnskabelige tidsskrifter og databaser. Hvis du møder op på et bibliotek, har du mulighed for at søge på bibliotekets computere via bibliotekets licenser – og downloade artikler på et usb-stik, men kun til eget brug.
8. Jeg havde adgang til et bestemt tidsskrift sidste år, men i år har jeg ikke – hvordan kan det være?
Medmindre du har skiftet arbejdsplads, og din nye arbejdsplads har nogle andre licensaftaler, end den gamle, så er det sandsynligvis, fordi tidsskriftet har skiftet forlag. Det sker ret ofte, at et tidsskrift udskifter sit forlag, og det kan betyde, at det ikke længere er med i den licenspakke, som din arbejdsplads plejer at købe.
9. Jeg ville gerne have fat i en ny bog, men det var ikke muligt. Biblioteket havde kun mulighed for at skaffe en ældre udgave. Hvordan kan det være?
Forlagenes forretningsmodeller er sådan skruet sammen, at de kan få størst muligt overskud. At lægge en helt ny bog ind i en licens-pakke vil være af afgive en mulighed for at tjene penge. Så det sker, at forlagene sælger pakker med ældre udgivelser, så de kan tjene på at sælge de nye bøger stykvis til studerende for eksempel.
10. Jeg kan ikke få fat i en bestemt artikel, som netop er publiceret. Hvad gør jeg?
Spørg en bibliotekar – eller tag kontakt til forfatterne via e-mail. I mange tilfælde er det tilladt forfatterne at dele digitale kopier af egne artikler til kolleger og studerende til privat brug.
Læs også:
Alle har walk-in adgang