Skip to main content

Balladen om lægevagten

Vagtlægerne i Region Syddanmark er trætte af negativ omtale. De er også trætte af, at det er pressen, der har sat dagsordenen og hængt en kollega fra Fyn ud. Fem vagtlæger fra Odense og omegn fortæller, hvordan forløbet har påvirket dem.

Foto: Klaus Larsen.
Foto: Klaus Larsen.

Kirsten Winding, winding@kirstenwinding.dk

5. nov. 2014
7 min.
Praktiserende læge i Odense, Christian Sejer Poulsen.

Christian Sejer Poulsen, 45 år

Har været praktiserende læge i Odense i 13 år og haft vagter i lægevagten i 19 år.

”Det er naturligvis svært og ubehageligt, når en kollega på den måde bliver hængt ud i pressen. Jeg ville ønske for ham, at han kunne have trukket sig med mere værdighed, også af hensyn til hans familie.

Men det er jo et meget forståeligt ræsonnement, som Henrik Dibbern fremfører i pressen, når han undrer sig over, hvordan man kan være en tilstrækkeligt god praksislæge, hvis man ikke mere er kvalificeret til at arbejde i lægevagten.

Siden sagen begyndte at rulle, har vi tit oplevet, at patienterne er blevet dybt overraskede over, at de har fået en god og effektiv behandling i lægevagten. De, som primært kender lægevagten fra medierne, har jo indtryk af, at det nærmest er med livet som indsats, hvis de skal i kontakt med os.

Det er frustrerende, at Region Syds vagtlægesystem bliver udråbt til dårligt, når vi faktisk selv synes, at vi har en velfungerende vagtlægeordning. Vi synes selv, at vi giver en rigtig god service, så det er simpelthen så ærgerligt at blive mistænkeliggjort. Og det virker helt fjollet, at nogen kan finde på at mistænke os for, at vi kunne finde på at bringe en patients liv eller helbred i fare for at tjene 50 kroner mere ved at afslutte en konsultation i telefonen.”

Faktaboks

Fakta

Praktiserende læge i Odense, Morten Svenning Nielsen.

Morten Svenning Nielsen, 39 år

Har siddet i en fem mands praksis i Odense i tre år og været vagtaktiv i syv år.

”Det er en kedelig sag, som medierne i den grad har blæst op. Når man er på vagt i lægvagten nu, bliver man uvægerligt lidt mere forsigtig af en sag som den her. For alle sidder jo og tænker: Bliver jeg den næste, der kommer i gabestokken? Og så gør man, hvad man kan, for at helgardere sig og holde ryggen fri.

Det er klart, at det ikke påvirker os, om vi får 50 kroner mere eller mindre for at afslutte en patient eller sende hende videre. Det er jo uhørt at tro det. Det lønsystem er faktisk opfundet af politikerne for at få os læger til at spare. Men som læge sætter man naturligvis ikke sin troværdighed på spil for en halvtredser. Det her handler ikke om penge, det handler om at yde kvalitet. Vores vagtlægeordning fungerer godt, og vi er stolte af at arbejde i den.

Hvis man kigger efter, findes der tilsvarende sager i de andre regioner. Der sker fejl alle steder. Også flere gange, og vil man det til livs, må man opruste Sundhedsstyrelsens tilsyn frem for at basere beslutninger på enkeltsager.”

Praktiserende læge i Odense, Ove Lundin Jacobsen.

Ove Lundin Jacobsen, 62 år

Har været praktiserende læge i Odense i 19 år og vagtlæge i endnu flere.

”Forløbet har været helt forfærdeligt for den pågældende læge og hans familie. Det var bestemt ikke ok at udbasunere hans navn eller at offentliggøre lydfilen med hans samtale med patienten.

Jeg er bekymret over, at pressen igennem sagen har formået at få vagtlægerne til at flytte fokus fra de svage og syge til dem, der er veluddannede og gode til at snakke for sig. Nu har de resursestærke patienter lettere ved at presse os til defensivt begrundede beslutninger frem for fagligt begrundede beslutninger og behandlinger.

Der er kommet en mere utryg stemning i lægevagten, men ingen af mine patienter har spurgt, om det var mig, der var den udskældte vagtlæge.

Jeg hverken kan eller vil tage stilling til, om den pågældende læge er kvalificeret til sit job i lægevagten eller i sin praksis. Det er embedslægen og Sundhedsstyrelsen, der skal afgøre det.”

Praktiserende læge i Odense, Preben Vestergaard.

Preben Vestergaard, 44 år

Har været praktiserende læge i Odense i ni år og tilknyttet lægevagten endnu længere.

”Det er en meget tragisk sag, som har påvirket os praktiserende læger og vagtlægerne meget. De fleste af os har nok tænkt: Kunne det have været mig? Vi ved jo ikke, hvad der sker, når røret er lagt på hos patienten.

Balladen omkring lægevagten har mindsket manges lyst til at tage vagter. Det er jo menneskeligt at lave fejl, det er et grundvilkår, hvis man har arbejdet tilstrækkeligt længe og meget.

Det har været meget ubehageligt, at pressen har sat dagsordenen, og at det er pressen, der har taget initiativ til at sætte en kollega fra bestillingen. Det er jo embedslægeinstitutionen og Sundhedsstyrelsens job. Men nu var det agurketid i sommer, og så kørte det hele op i pressen. Og der gik desværre alt for længe, før der kom en reaktion fra Sundhedsstyrelsen og embedslægen. Det kan ikke være meningen, at vi læger skal sidde og lege politibetjente overfor hinanden.

Jeg har ikke oplevet mistillid fra mine patienters side. De kender mig. Alle får klager på et tidspunkt, det undgår man ikke. Men det er faktisk yderst få klager, der får medhold. Det sker kun i en ud af 120.000 kontakter til lægevagten i vores region, dvs. langt under en promille. Balladen har ikke gavnet os. Den har stillet os i et dårligt lys. Og det er synd, for vi synes faktisk, vi har en meget velfungerende lægevagt.”

Praktiserende læge i Morud, Jesper Vinter.

Jesper Vinter, 42 år

Har været praktiserende læge i Morud i fem år og tilknyttet lægevagten i otte år.

”Balladen omkring lægevagten har givet en ret trykket stemning i lægevagten, det har påvirket mig og mine kolleger meget at få så massiv negativ omtale i pressen. Det har faktisk taget en del af arbejdsglæden. Og det har sågar fået nogle læger til ikke at ønske at fungere som vagtlæger mere.

Det har været opslidende hele tiden at skulle forsvare sit arbejde og sin faglighed. Vi vagtlæger synes jo generelt selv, at vi gør et godt og vigtigt stykke arbejde, og så er det ærgerligt at mærke, at patienterne har en negativ forventning til os. Det har også været belastende hele tiden at måtte forklare sig og forsvare sig overfor venner og bekendte.

Sagen har ikke påvirket min faglighed, men jeg og mange andre vagtlæger er formentlig blevet mere defensive i vores dispositioner, og det er muligt, at der bliver sendt flere ambulancer ud nu.

Jeg blev ret overrasket over, at det kom så vidt, at den pågældende læge blev hængt ud med navn på forsiden af avisen. Det synes jeg ikke er rimeligt. Det bør være Sundhedsstyrelsen, der eventuelt vælger at tage det skridt, ikke pressen.

Men jeg forstår godt, at det kan se mærkeligt ud, at en læge, der ikke længere har tilladelse til at være vagtlæge, kan fortsætte som praktiserende.”

Læs også: Vagtlægerne i Region Syd rammer over mål

Læs også: Lægeforeningen: drop gabestokken

Læs også: Lægeforeningen: Lange lister over læger gavner ikke patientsikkerheden

Læs også: Nick Hækkerup vil have mere offentlighed om dårlige læger