»Barnet er lidt slapt og blåt …«
Babyer med RS-virus og akutte kald til fødegangen fylder på Nadja Lindberg Bonnes nattevagt på børneafdelingen på AUH i Skejby. Hun er i sit fjerde år af hoveduddannelsen i pædiatri.
Babyer med RS-virus og akutte kald til fødegangen fylder på Nadja Lindberg Bonnes nattevagt på børneafdelingen på AUH i Skejby. Hun er i sit fjerde år af hoveduddannelsen i pædiatri.
6.30 Står op sammen med det yngste af vores tre børn. Far er på nattevagt. Det er weekend, og de andre kommer dryssende ind foran fjernsynet, imens jeg går i gang med at pynte kager til halloweenfest. Det er en stille og rolig »tøffe-morgen«. Efter nogle timers hygge kører vi til halloweenfest på skolen.
14.00 På vej hjem fra festen kører familien mig til Skejby. Jeg løber en tur på 5 km og snupper et bad. Det gør jeg næsten altid før en vagt.
16.00 Konference. Det afgående vagthold fortæller, at vi møder ind til en travl vagt. Jeg er mellemvagt og skal primært stå for tre afsnit og fødegangen, og jeg skal se tre børn hurtigt: en baby med RS-virus, en baby med uafklarede opkastninger og et barn med recidiv af hjernetumor.
16.44 Jeg går ind til babyen med RS-virus; en pige på fire uger, som har stigende CO2, men det må være en fejl i blodprøven, for hun er meget fin.
17.06. Læser journal på barnet med hjertetumor, men bliver afbrudt, fordi en ti måneder gammel pige er blevet dårlig i kontakten og har fået ødemer på hele kroppen. Jeg laver ABC-gennemgang på hende og kalder dernæst min bagvagt, fordi hun så pigen for et par dage siden og dermed kender hende bedre. Hun overtager.
17.41 Akut kald fra fødegangen. En baby »knirker« – det gør de for eksempel, når de har problemer med at omstille kredsløbet til livet uden for livmoderen. Baby får CPAP og retter sig efter 15-20 minutter.
18.20 Jeg er på vej ind til barnet med hjernetumoren, men må i stedet se en 12-årig meget syg dreng, som har været indlagt i flere måneder med HLH. Han har fået tiltagende ødemer og har fået lagt et pleuradræn i den ene lunge, som gør ondt.
18.45 Akut kald til en toårig pige, der er mikrocefal på grund af kongenit CMV-infektion. Hun har haft en del epilepsilignende anfald i løbet af dagen og har kastet op. Forsætter derefter hos den 12-årige og får gjort det helt færdigt.
19.45 Jeg prøver igen at komme ind til barnet med hjernetumor, men de er blevet trætte af at vente, så de er taget hjem. Det er forståeligt, og det kunne faktisk også godt vente. Jeg udskriver en toårig pige med astmatisk bronkitis.
20.30 Spiser min salat, mens jeg skriver epikrise på pigen, jeg lige har udskrevet. »Vagtsalaten« er altid en cæsarsalat fra Føtex. Bagefter går jeg i børnemodtagelsen for at hjælpe – der er run på. Jeg ser en pige på fire år med feberkramper, men det viser sig være mere kompliceret, for hun har haft fem til seks krampetilfælde inden for det seneste år. Nogle gange uden feber. Det er potentielt mere alvorligt og noget, vi skal udrede nærmere. Jeg henviser pigen til ambulant EEG og går bagefter aftenrunde oppe på mine afsnit.
23.00 Nede i børnemodtagelsen ser jeg endnu en baby med RS-virus, men jeg bliver afbrudt og kaldt til akut kejsersnit på mistanke om ruptur af livmoder. Jeg styrter afsted, men det er meldt forkert – det er i stedet et grad 2-sectio, hvilket giver dem en halv time til at få barnet ud. Jeg står og venter, og det er et fint barn.
00.00 Tilbage på mine afsnit lytter jeg på en baby på fem uger med RS-virus for at afgøre, hvor mange inhalationer af saltvand der er brug for. Derefter ser jeg til en familie med et nyfødt barn, der er overført fra et andet sygehus. Babyen har meget hurtig vejrtrækning efter fødslen, knirker og ligger med CPAP. Jeg må videre, fordi en teenager med nåleskræk skal have lagt nyt drop. Vi lægger hende i lattergasrus.
01.05 Kald til endnu et grad 2-sectio. Baby er 30 + 0, mor har haft vandafgang i 12 dage og har fået veer i løbet af dagen. Hun er kun tre centimeter åben, og barnets hjertelydskurve er påvirket. Fødselslægerne laver kejsersnit. Barnet er lidt slapt og blåt, og pulsen er under 100. Jeg ventilerer, pulsen stiger, og barnet retter sig lige så stille. Det får CPAP, og efter 7-8 minutter kører vi til neonatalafsnittet, hvor det skal undersøges yderligere, have sonde og et drop med glukose. Jeg går over og informerer mor om, at baby er fin og klarer det godt. Far har desværre forladt hospitalet inden kejsersnittet, fordi jordemødrene ikke troede, at det var nu.
02.20 Jeg bliver ringet op fra familieafsnittet om en nyfødt med gulsot. Når det er i første levedøgn, er det altid patologisk, så vi lægger barnet i lys og tager blodprøver. De bliver flyttet til vores mor-barn-afsnit.
03.30 Tjek hos nogle af de børn, jeg tidligere har set. Den nyfødte med hurtig vejrtrækning trækker nu vejret endnu hurtigere, så barnet bliver sat i sepsisbehandling med penicillin og gentamicin på mistanke om infektion. Jeg ser til den lille nyfødte, der blev født i uge 30, og tjekker blodprøverne. Det ser fint ud.
04.00 Nu burde jeg lægge mig til at sove, men når min vagt er slut, skal jeg stå for scenarietræning i akut syge børn i børnemodtagelsen, så jeg må lige læse op på casen.
04.30 Børster tænder og lægger mig til at sove.
06.03 Der bliver ringet om et fireårigt barn med RS-virus, som er indlagt i løbet af natten og har fået det dårligere. Jeg bestiller røntgen af lungerne, tager blodprøver og øger antallet af inhalationer. Efter en time har barnet det bedre.
07.30 Jeg giver vagttelefonen videre til en kollega, og klokken 8 er jeg klar til at undervise.
08.45 Kører hjem og sover.
Læs også: Travl RS-sæson udfordrer et allerede presset system
#GALLERY