Content area

|

»’The big why’ skal bruges aktivt«

Almen praksis er så heldig at være en branche med et tydeligt formål: At gøre noget godt for mennesker. Dét skal bruges mere aktivt, mener koncerndirektør i region Hovedstaden Dorthe Crüger, der på onsdagens temasession gav sit bud på, hvordan man styrker teamarbejdet.
Dorthe Crüger, Koncerndirektør Region Hovedstaden. (Foto:  RODE IMAGES / Joachim Rode)
Forfatter(e)
Line Felholt

”Det er fedt, at vi er en branche, der så indlysende har et ’why’. Vi er her for at gøre noget godt for mennesker”, lød det indledende fra Dorthe Crüger, koncerndirektør i Region Hovedstaden.

Hun var inviteret til at holde oplæg på onsdagens store temasession om teamarbejde i almen praksis. Fokus var på, hvordan man styrker det fælles fokus i klinikken.

Ifølge Dorthe Crüger er det altså blandt andet ved at dyrke det ’the big why’ meget mere. Fordi det motiverer.

”Mennesker motiveres af mange ting: At gøre en forskel. Af at blive anerkendt. Følelsen af, at vi gør vores arbejde godt nok. Vi vil også gerne have indflydelse på vores arbejde. Og så vil vi gerne arbejde for et højere formål”.

Det sidste er faktisk næsten en foræring i den branche, sundhedsprofessionelle arbejder i. Og det skal vi huske, mente Dorthe Crüger.

”På mange måder må alle andre virksomheder være misundelige på os, fordi vores ’formål’ ligger lige foran os”, sagde hun.

Ingen bordender

Ifølge Dorthe Crüger kan øget dyrkelse af ’the big why’ bruges aktivt i ledelsen af medarbejdere og organisationen – både på sygehuse og i almen praksis. Til det hører selvfølgelig også et ’how’.

”Hvordan leder man selv i stort og småt, så formålet bliver brugt aktivt i det daglige? Det gør man først og fremmest ved at være en god rollemodel. Sammen med hvem – altså ’who’? Ja, ingen af os kan lykkes alene. Vil vi gøre noget stort, så skal vi gøre det sammen”.

Og dermed var Dorthe Crüger fremme ved teamarbejdet i almen praksis. Her tog hun udgangspunkt i lederen, som typisk vil være lægen.

”Hvis teamarbejde skal styrkes, er det enormt vigtigt, at man som leder undgår ’bordende-ledelse’. Alle hjerner i et team skal i spil for at finde gode løsninger på den travlhed, vi har. Det gode teamsamarbejde starter hos lederen selv. At alle i teamet er vigtige”, sagde Dorthe Crüger, der heller ikke var i tvivl om gevinsten ved et godt teamarbejde, hvor alle er enige om det højere formål.

”Når vi er pavestolte over det, vi arbejder med, så giver det meget mere arbejdsglæde. Det skal vi bruge som ledere. Stoltheden i teamet betyder meget for det, I kan levere til borgerne”, sagde hun.

Vil du vide mere om ’ledelseslyst og ledelsesglæde’? Så download Ledelseskommissionens pamflet af samme navn. Den er fuld af gode råd til, hvordan du rent praktisk leder i hverdagen – også i almen praksis. Find den på Ledelseskom.dk.

Læs også:»Vi gider ikke surstråling«

5 gode ledelsesråd

1 Vær dig selv. Du skal ikke som leder sætte dig for bordenden og tro, at du skal løse alle problemer selv. Den travlhed og de problemer, I står med i almen praksis, kan ikke klares af én hjerne alene.

2 Hold af mennesker. Som leder er du nødt til at holde af mennesker. Det handler om mennesker, når et team skal spille sammen. Du skal være god til at kommunikere og håndtere mennesker.

3 Vær optaget af den gode intention. Meget få mennesker ønsker at gøre det skidt. De fleste handler ud fra en god intention, når de siger eller gør noget. Tal til ridderen i folk.

4 Bruge tid på at være ude. Som leder skal du være ude i din drift. Sørg for at skabe rammer, så der er tid til, at du får en føling med medarbejderne og kerneopgaverne i din praksis.

5 Indtag ledelsesrummet. Som leder skal du turde indtage dit ledelsesrum og sige: ’Det er det her, vi er her for, og det vi kæmper for at blive gode til’.

Kilde: Dorthe Crüger, koncerndirektør Region Hovedstaden.

Right side

af Peter D. Christian Leutscher | 06/12
1 Kommentar
af Toke Seierøe Barfod | 05/12
3 kommentarer
af Larry Højgaard Kristiansen | 03/12
6 kommentarer
af Tomas Christensen Kjær | 02/12
5 kommentarer
af Hans Petter Hougen | 29/11
2 kommentarer
af Thorkil Poulsen | 29/11
1 Kommentar