Tværfaglige ildsjæle
Historien om patienterne med krigstraumer er først og fremmest historien om 12 triste skæbner. Men det er også historien om, hvordan lægerne på AUH sammen med en stribe andre faggrupper har fundet sammen i et tværfagligt samarbejde for at løse de udfordringer, som patienterne har stillet dem over for.
Som i Andriys tilfælde har koblingen mellem traumerne og det faktum, at patienterne er så inficerede og samtidig har alle mulige andre sygdomme og følgevirkninger af at have været gennem lange forløb af ret aggressive antibiotika – med Ole Juuls ord – »virkelig givet infektionskirurgerne en arbejdsudfordring med at få hele orkestret« med andre faggrupper til at spille sammen.
»Mikrobiologerne bruger enormt meget tid på at finde ud af, hvilke typer antibiotika bakterierne er sensitive, intermediært eller helt resistente over for – det kan være et dagsværk for en af mikrobiologerne at fastlægge, hvor højt op i dosis man skal for at få supprimeret en bestemt bakterietype. Dernæst holder vi tværfaglige konferencer mellem infektionsmedicinere, radiologer, mikrobiologer, infektionskirurger og mavetarmkirurger, hvor vi planlægger den videre kirurgiske og antibiotikastrategi«, fortæller Rehne Lessmann Hansen.
»Det er det, vi kan, når vi har de her tværfaglige team – vi kan ramme rigtigt første gang, og selvom vi nogle gange skal operere patienterne flere gange, er vi sikre på retningen, selvom det tager tid og kræver meget af de folk, der er involveret. Andriy har for eksempel været ekstremt plejekrævende – det er et helt dagsværk for en sygeplejerske at være hos ham – så de her patienter, de fylder meget på afdelingen«.
På sengeafsnittene er der, hvad der svarer til dobbeltbemanding på de ukrainske patienter, og plejepersonalet har – igen – løbet meget hurtigt, fortæller Ole Juul.
Skæreguides
Det gælder for eksempel ingeniørerne på AUH’s 3D-printcenter, som Ole Juul har arbejdet tæt sammen med om en af de andre ukrainske patienter, Dmytro. Han har fået trykbølgelæsioner og granatsplinter på højre side af kroppen, og han har fået knust og mangler en del af kraniet og har fået en hjerneskade – formodentlig i motorisk cortex. Det betyder, at hans venstre side, der er fysisk uskadt, er paretisk, mens han på sin »raske« side har en traumatiseret arm med en knust albue.
Derfor ville det være en kæmpe gevinst for ham at få stabilisering og dese af albuen, og det har kaldt på et tværfagligt samarbejde, siger Ole Juul. Her har ingeniørerne på AUH’s 3D-printcenter kunnet lave helt patientspecifikke modeller. Det har de først og fremmest arbejdet med tumor- og bækkekirurgerne om, men med de ukrainske patienter er det første gang, de har været inddraget i den slags indgreb, siger han.
»Dmytros albue var fuldstændig destrueret, og vi skulle lave en rekonstruktion, som ville give ham bedst mulig funktionalitet og gøre, at han ville kunne spise og drikke og klare personlig hygiejne«.
Ingeniørerne lægger skanninger af patienten ind i 3D-CAD-programmer, og på den måde er det muligt at printe 3D-modeller og saveguides til kirurgerne:
»Sammen med ingeniørerne laver vi nærmest en Lego-manual. Alternativet er selvfølgelig ikke at famle i blinde. Men sådan med gammeldags håndværk at kigge på røntgenbilleder og skanninger og tænke, hvordan ansatsfladen bliver den helt rigtige – det er bare svært og mere usikkert. En 90 graders osteotomi-vinkel behøver ikke at være 45 plus 45 grader – med Dmytro kunne vi se, at det optimale var 49 plus 41 grader, ligesom at fladen lige er tippet et par grader for at få en større ansatsflade. Det havde været meget svært at stå og holde styr på det i hovedet, mens man saver. Ingeniørerne lavede 3D-tilpassede skæreguides, og således vidste vi, at hvis skæreguiden lå rigtigt på knoglen, ville vi få den optimale osteotomi-vinkel. Det er selvfølgelig grænseoverskridende første gang, man gør det, men at se at osteotomien blev perfekt – det var utroligt tilfredsstillende!«, fortæller Ole Juul.
Hvad med vinteren?
Men hvad med den kommende tid? Krigen i Ukraine udvikler sig hele tiden – og meget uforudsigeligt – og Ole Juul kalder arbejdet med de ukrainske patienter for »en kæmpemæssig opgave, der bliver lagt på et system, som i forvejen er presset ressourcemæssigt helt i bund«. Det har krævet benhårde prioriteringer, og det kan i sidste ende ikke undgå at få ud over »hr. og fru Jensen«, siger han.
»Jeg tror ikke, man helt har gennemkalkuleret, hvor meget den her opgave fylder, selv med det forholdsvis sparsomme antal patienter, vi har fået indtil nu. Når vi er nødt til at operere dem så mange gange, så fylder de meget i vores operationsprogrammer. Og det er ikke, fordi vi, før denne opgave havde dage, hvor vi ikke lavede noget. Her i byen får man ofte lov til at vente en uge eller to på at blive opereret, hvis man brækker en arm eller et ben. Hele vejen rundt mangler vi sygeplejersker. Vi burde jo operere på otte operationsstuer hver dag, men det er ikke så tit, at vi opererer på mere end fire-fem af dem«, konstaterer Ole Juul – og han er bekymret for de kommende måneder, hvor ukrainernes aktuelle fremmarch kan skabe udfordringer også for de danske sygehuse:
»Med min militærmedicinske viden ved jeg, at en angribende styrke får markant flere sårede og faldne end en forsvarende styrke. Det, at ukrainerne nu er i offensiven, og med den tidsforskydning, der er inden patienterne når til os, gør, at jeg tænker, at de kommende måneder kan blive rigtig ,spændende’«.
Samlet ét sted?
Både han og Rehne Lessmann Hansen peger på, at det kan være en god investering at samle erfaringerne med at håndtere krigstraumer. På AUH har det sidste trekvarte års krig gjort personalet klogere på, hvad der skal til for at tage imod krigstraumepatienterne på bedste vis.
»Man kunne godt diskutere, om vi ikke kunne have glæde af at samle de her patienter ét eller to steder. Vi har jo en række af de samme problemer: adgang til tolke og den meget tunge pleje, patienterne har brug for«, siger Ole Juul.
»Det har betyder enormt meget, at de ressourcer, der er her, er lettilgængelige – at vi har alle ekspertiser tæt på og for eksempel kan banke på døren nede hos radiologerne og få lavet en 3D-fremstilling af den her knogle, og få at vide, hvor fragmenterne ligger i forhold til arterierne, og at vi kan få en bedside-skanning, hvor de kan pege ud og give mig en bedre visuel fremstilling af, hvor det er, jeg skal ind og rette op. Det giver et kæmpeløft i kvaliteten i arbejdet«, siger Rehne Lessmann Hansen.