Content area
Danish Head & Neck Cancer group (DAHANCA) kvalitetsdatabase – Resumé af årsrapport 2020
Hoved-hals-kræft er en heterogen sygdomsgruppe bestående af kræft i mund, svælg, strube, næse/bihuler, spytkirtler og skjoldbruskkirtel. Samlet er der omkring 1.600 nye patienter om året, hvilket gør hoved-hals-kræft til en relativt sjælden sygdom.
Behandling (kirurgi og/eller stråleterapi) af hoved-hals-kræft er multidisciplinær, og årsrapporten for 2020 viser en fortsat høj andel af patienter (> 98%) som diskuteres på den multidisciplinære konference (MDT) med tilstedeværelse af patient, pårørende, kirurg og onkolog. Dette er væsentligt for et hurtigt forløb samt for valg af den rette behandling.
I 2020 var mediantiden fra mistanke om kræft til start på behandling 23 dage (95% konfidensinterval (KI): 22,3-23,7 dage). Tiden var længere, hvis strålebehandling var den primære modalitet (28 dage; 95% KI: 27,1-28,8 dage) mod 19 dage (95% KI: 18,3-19,7 dage) for kirurgi.
Kræftpakkeforløbet blev overholdt for 72% af patienterne behandlet med primær stråleterapi og for 85% af patienterne behandlet med primær kirurgi.
Forløbstiderne var i 2020 to til fem dage længere for henholdsvis kirurgisk behandlede og strålebehandlede patienter i forhold til 2019. Det er uklart, om dette har en relation til vanskeligheder med de nye LPR3-registreringer, eller om det er et resultat af COVID-19-pandemien. Det vil være et af fokusområderne for databasen i det kommende år.
Siden den første DAHANCA-RKKP-årsrapport i 2011 har vi år for år set en svagt stigende overlevelse og en reduceret risiko for loko-regionalt tilbagefald. Treårsrisikoen for tilbagefald er 13%, og den samlede chance for at være i live efter tre år (uanset dødsårsag) er tilsvarende 74% (Figur 1), men med en vis spredning i risikoen for tilbagefald og overlevelse mellem de forskellige undertyper af hoved-hals-kræft.
I 2021 udvides kvalitetsrapporten med data på akutte og sene bivirkninger samt data på behandling af recidiver.
DAHANCA deltager sammen med DCCC, RKKP og andre DMCG’er i et studie, der vil afdække andelen af danske kræftpatienter, der indgår i kliniske studier. Et foreløbigt tal for DAHANCA viser, at 31% af patienterne får tilbudt indgang i et klinisk studie, hvoraf 85% siger ja til at deltage. Dette viser en stor velvillighed hos danske hoved-hals-kræft-patienter til at deltage i klinisk forskning. Vi vil kontinuerligt stræbe efter at have et forskningstilbud til alle patienter.
Årsrapporten og resuméet er udarbejdet af styregruppen for databasen. Årsrapporten har været i review.