Skip to main content

Dansk læge i Sverige: »Jeg rejser hjem og kommer ikke tilbage før 2021«

Hun har været praktiserende læge i Grenaa i 23 år. Nu arbejder hun i Sverige. Men selvom Anna Weibull normalt stortrives som læge på den anden side af Sundet, så går den svenske håndtering af coronaepidemien hende så meget på, at hun snart vender hjem til Danmark.

Anne Weibull, praktiserende læge i Fjällbacka i Sverige. Foto: Privat
Anne Weibull, praktiserende læge i Fjällbacka i Sverige. Foto: Privat

Line Felholt

13. nov. 2020
7 min.

De seneste smittetal ligger et godt stykke over 4.000 tilfælde af COVID-19 på et døgn. Det er en voldsom stigning fra lidt over 1.000 smittede i døgnet for bare et par uger siden. Også antallet af indlagte på intensivafdelinger stiger voldsomt lige nu. Nemlig omkring 130 mod det halve den 1. november, og for to måneder siden kun 12 intensivpatienter med corona. 6.000 svenskere er indtil videre døde med COVID-19. Den svenske statsminister Stefan Löfven har for ganske nylig udtalt, at:

»Vi går mod mørkere tider, når det gælder smittespredning. Alle kurver går den forkerte vej«.

Det er en virkelighed, som indtil for nylig ikke havde meget at gøre med Anna Weibulls arbejde som praktiserende læge i den lille nordsvenske by Fjällbacka tæt på Norges grænse. Kendt fra Camilla Läckbergs krimier.

Men det ændrer sig lige nu. For selv ude hvor kragerne vender, og coronaen ikke før nåede ud, ser Anna Weibull nu på daglig basis patienter, der er smittet med COVIDd-19. Og ja, hun »ser« dem. Bogstaveligt talt. For i Sverige, møder COVID-19-patienter op hos den praktiserende læge på lige fod med alle andre syge. Et i sig selv godt billede på de forskelle, der er på den danske og svenske tilgang til den aktuelle pandemi.

»Her i Sverige blander man de syge og raske i almen praksis. Alle patienter ses stadig, også selvom de har symptomer som snot, hoste, feber, maveproblemer og hovedpine. Vi går ud og ser den slags patienter i en container, og vi er også iført værnemidler som visir, mundbind og handsker, men ikke langærmet. Bagefter går vi direkte ind og kigger på for eksempel diabetespatienter på klinikken. Det er selvfølgelig lidt utrygt«, lyder det fra Anna Weibull.

Skiller ikke patienter ad

Hun er født i Sverige, men har boet i Danmark siden 1968. Hun er uddannet læge i Danmark og har haft praksis i Danmark i 23 år i Grenaa. Siden da har hun arbejdet i Sverige, men bor i Danmark. Siden den 13. marts i år har hun været vikar i en almen praksis i Fjällbacka. Hun skulle egentlig kun være der i perioder a 14 dage ad gangen, men fordi epidemien ramte, kunne det af karantænehensyn ikke betale sig at veksle mellem Danmark og Sverige, så hun blev i Fjällbacka i tre måneder. Lige nu skifter hun igen mellem 2-4 uger i Sverige og 2-4 uger hjemme i Grenaa. Men, det bliver hun måske ikke ved med:

»Det er træls at skulle sige det nu. Jeg har heller ikke sagt det før. Men jeg skal ikke afsted igen i december. Jeg kommer ikke tilbage til Sverige før i 2021. Jeg vælger måske at arbejde i Danmark i stedet. Selvom jeg trives enormt godt herovre«, siger Anna Weibull fra opholdet i Fjällbacka, der slutter snart.

Der er flere grunde til, at den dansk-svenske læge i den kommende tid bliver i Danmark. De handler alle om håndteringen af corona i Sverige. Hun ser egentlig ikke den store forskel på, hvor meget der har været lukket ned i de to lande. Faktisk har Sverige i hendes øjne på nogle punkter taget hårdere midler i brug end Danmark. For eksempel har forlystelsesparker og teatre ikke været åbne i Sverige i løbet af sommer og efterår, som de har i Danmark. Det er mere i sundhedsvæsenets tilgang til epidemien, at hun ser forskellene.

»Når vi sidder i frokoststuen sammen på klinikken, har vi ikke mulighed for at sidde med mere end en meters afstand. Og i foråret endnu mindre. Flere af lægerne bliver væk fra frokoststuen, fordi det ikke er muligt at holde afstand. Jeg blev helt sikkert opfattet som paranoid i starten, fordi jeg fulgte de danske retningslinjer her i Sverige ved at bruge værnemidler og holde afstand. Det tog lang tid, inden det ændrede sig her«, fortæller hun.

Og så er der det med ikke at skille covid-19-syge patienter helt fra andre patienter i almen praksis.

»Når jeg går fra containeren og har set en coronapatient, så tager jeg værnemidlerne af og spritter mig godt, men så kan jeg gå direkte op på klinikken og se en ældre patient fra et plejehjem og i værste fald inficere den patient. Ja, vi har godt nok værnemidler, men jeg har ikke mulighed for at skifte mit tøj mellem patienterne. Den slags risici undgår man i Danmark ved at skille tingene meget mere ad«.

Misundelig på Danmark

Anna Weibull understreger dog, at det er hendes eget frivillige valg at arbejde som læge i Sverige lige nu. Det er et valg, hun har truffet, og hun tager sine forholdsregler. Hun mener også, at den enkelte »vårdcentral« gør et fantastisk job med de forudsætninger, de har.

»Det, synes jeg virkelig, at de gør. Ellers var jeg her ikke«.

Men:

»Jeg er dybt uenig i det med ikke at skille de inficerede fra andre patienter. Det gælder for hele Sverige. Så det er et valg, der er taget ovenfra«, fortæller hun.

Der er dog en række andre ting, der ikke styres ovenfra under pandemien. Det, at Sverige består af 21 relativt selvstændige regioner, gør, at der ikke er samme topstyrede håndtering af coronastrategien, som der er i Danmark.

»Jeg er som læge dybt misundelig på den måde, det gøres på i Danmark, hvor der er én stærk styring, der gælder for hele landet. Så kan den styring godt nogle gange resultere i beslutninger, som nogle kan synes, går for langt. Men det er bedre«, mener Anna Weibull, der dog også ser tiltag i Danmark, som ikke fungerer med hendes dansk-svenske øjne.

For eksempel er det rigtig fint, at danskere kan bestille Covid-19-test uden om deres læge, men at svaret på disse test sendes til lægen, og at »samfundet« bestiller i lægens navn, er ikke i orden, synes hun.

»Det belaster jo praksis på en helt tosset måde i Danmark. Men overordnet set må jeg sige, at når man sidder og arbejder som læge i Sverige lige nu, så er der ting i den danske måde at gøre det på, som man godt kan missunde«, siger hun.

Mørketallet vokser

Forskellene mellem den danske måde at håndtere epidemien på og den svenske kan ifølge Anna Weibull også forklares med, at det groft sagt ikke som i Danmark er politikerne, der i Sverige fastlægger coronastrategien. Det er sundhedsmyndighederne, der gør det. Det betyder, at strategien i Sverige er mere baseret på evidens, mens den i Danmark er mere baseret på politiske beslutninger.

»Myndighederne har meget mere at sige i Sverige. De kan ’overrule’ politikerne. Og myndighederne har valgt en meget evidensbaseret linje, hvor man kun indfører restriktioner, som der er evidens for. I Danmark har man mere sagt: ’Det, er der ikke evidens for, men vi vil ikke tage risici på folkets vegne’. Det er blandt andet en af grundene til, at det store nationale Melodi Grand Prix stadig blev afholdt i Sverige med mange tusinde publikummer, mens det i Danmark tilbage i marts blev aflyst dagen før. Der sagde Tegnell (statsepidemiolog), at der ikke var evidens for en øget risiko for smitte. Man har heller ikke villet skabe panik i befolkningen. Men der må man nok sige, at man måske kunne have skabt den panik på en god måde, og så fået lidt færre syge og døde«, siger Anna Weibull.

Hun ser ikke lyst på de kommende måneders smittescenarie i Sverige. Lige nu er kurverne nærmest eksponentielle med fordoblinger på flere parametre. Det, sammenholdt med at læger som hun selv har fået besked på ikke at teste patienter med milde symptomer, gør hende bekymret.

»Vi har problemer med podekapaciteten i Sverige. I mandags fik vi besked på ikke at pode let syge, men bare bede dem gå hjem og pleje sig selv. Det gør, at vi får et større og større mørketal. Det har jeg det svært med«, siger hun.

LÆS OGSÅ

Bekymret formand: »Svenske sygehuslæger er udmattede«