Danske læger i modstandsbevægelsen
DR2-dokumentaren »Danske læger i kamp mod nazismen« er velfortalt og giver et enestående billede af en lang række lægers og andres bidrag til modstandskampen. Læs anmeldelse af Mads Koch Hansen.
DR2-dokumentaren »Danske læger i kamp mod nazismen« er velfortalt og giver et enestående billede af en lang række lægers og andres bidrag til modstandskampen. Læs anmeldelse af Mads Koch Hansen.
Fakta
Vi kender alle Dr. Hansen fra Korsbæk og bedrifterne fra hans lægepraksis, men også historien om modstandsmanden Louis, der med assistance fra ambulancevæsenet, sygehusets personale og andre gode borgere bidrog i modstandskampen. Det er ren fiktion, men ikke langt fra den virkelighed og de beretninger, som Lasse Spang Olsen fortæller i DR2-dokumentaren »Danske læger i kamp mod nazismen«.
Historier om Ole Chievitz, Erik Husfeldt, Jørgen Røjel m.fl. gør stort indtryk. Disse og mange andre læger kastede sig tidligt ind i modstandskampen og bidrog på mange forskellige måder til bekæmpelse af nazisterne. Sygehusene havde med deres personale en selvstændig rolle i modstandskampen og i forsøget på at rede de danske jøder og andre eftersøgte personer. Der fortælles også om de læger, der måtte betale den ultimative pris for modstandskampen. Det gælder blandt de fire unge læger som kynisk blev likvideret på Odense Sygehus den 20. februar 1945.
Dokumentaren er velfortalt og giver et enestående billede af en lang række lægers og andres bidrag til modstandskampen. Den fortælles og illustreres godt og har en del historiske optagelser med bl.a. Jørgen Røjel, der selv fortæller om sprængingen af Langå-broerne. En aktion, der havde store konsekvenser for de involverede, hvoraf flere blev dræbt.
Esther Ammundsen, der senere blev medicinaldirektør, og praktiserende læge Inger Bredahl-Glud er to kvindelige læger, som bidrog aktivt i kampen. Sidstnævnte beskriver, hvordan dagligdagen som praksislæge havde fordele i forhold til modstandskampen og hjælpen til frihedskæmperne
Efter interneringen af de danske politibetjente påtog fængselspolitilæge Troels Thune Andersen sig en særlig opgave i forhold til de danske politifolk i de tyske koncentrationslejre. Han fulgte med dem derned og førte opsyn og besøgte betjentene. En opgave han selvstændigt tog af sted for at løse. Efter krigen og måneders arbejde i de tyske lejre drog han hjem mod København, men bidrog på vejen i forhold til de mange tusind frigivne fanger, primært kvinder og børn, som kom til Padborg med meget kort varsel.
På tilsvarende måde bidrog læge Johannes Holm og sygeplejerske Adda Krøyer ved at rejse rundt imellem de tyske lejre i månederne op til krigens afslutning og var en vigtig del af redningen af de danske fanger.
Jeg bliver stolt på standens vegne og er fuld af beundring over det mod, de viste, og den store risiko, de løb i kampen for vores frihed. Det sættes i relief af de kampe, der i dag udkæmpes i Ukraine mod den russiske besættelsesmagt, og illustrerer også, at friheden er værd at kæmpe for.
Jeg giver udsendelsen fem stjerner og kan varmt anbefale alle at se dokumentaren, som ligger på dr.dk frem til efteråret.