Skip to main content

Danske Regioner genvurderer patienters straks-adgang til prøvesvar

Bestyrelsen for Danske Regioner vil tage beslutningen om at give patienter straks-adgang til prøvesvar, så snart de foreligger, op igen.

Danske Regioner tager beslutningen om at give patienter straks-adgang til egne prøvesvar op til revision.
Danske Regioner tager beslutningen om at give patienter straks-adgang til egne prøvesvar op til revision.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

18. aug. 2015
2 min.

Der bliver muligvis alligevel ikke adgang for patienter til at se deres testsvar på f.eks. blodprøver og skanninger på sundhed.dk med det samme, de foreligger.

Som ugeskriftet.dk skrev i går, har Danske Regioner besluttet at give patienterne denne adgang, men Lægeforeningen mener, at det er uhensigtsmæssigt at få måske meget triste eller komplicerede beskeder på den måde. Foreningen går ind for, at overleveringen af alvorlige prøvesvar sker i en samtale mellem læge og patient, og at prøvesvarene efterfølgende gøres tilgængelige for patienterne efter et par dage.

Regionerne er lydhøre.

"Vi kan godt høre, at der er nogle overvejelser, og vi deltager også selv i nogle drøftelser om, hvordan vi implementerer beslutningen", siger Ulla Astman (S), formand for Danske Regioners sundhedsudvalg.

"Vi overvejer, hvordan vi bedst griber det an", siger hun.

De nærmere drøftelser vil konkret foregå på torsdag, hvor Danske Regioner holder bestyrelsesmøde. Det skyldes, at straks-adgangen var en beslutning truffet af bestyrelsen, og derfor skal en eventuel ændring også være en bestyrelsesafgørelse.

Ulla Astman ønsker ikke på nuværende tidspunkt at gisne om udfaldet.

"Vi er åbne for overvejelser, og der er drøftelser i gang, men det er en drøftelse, som bestyrelsen er nødt til at have", siger hun.

Ros fra Lægeforeningen

Fra Lægeforeningens side er der tilfredshed.

"Det er utroligt glædeligt, at de har lyst til at genoverveje, præcist hvordan den hurtigere adgang til patientdata skal udmøntes", siger foreningens formand Andreas Rudkjøbing.

"Det skal både sikres, at patienter får hurtigere adgang til informationerne og at de overleveres på en hensynsfuld måde, som er tilpasset den enkelte patient".

Læs også: Patienternes straks-adgang til prøvesvar bekymrer lægerne