Skip to main content

Flere børn og unge i Sydafrika indlægges med omikronvarianten

Det er for tidligt at sige, at omikronvarianten er så ufarlig, at vi kan sænke skuldrene og slække på restriktioner og vaccinationer. Sådan lyder det fra infektionsmediciner Thomas Benfield på baggrund af nye data fra Sydafrika, som viser betydeligt højere indlæggelsestal blandt børn på grund af omikronvarianten end tidligere i coronapandemien.
Thomas Benfield advarer på baggrund af nye sydafrikanske indlæggelsesdata  for børn og unge mod at slække på restriktioner og vaccinationer.  Foto: Hvisdovre Hospital
Thomas Benfield advarer på baggrund af nye sydafrikanske indlæggelsesdata for børn og unge mod at slække på restriktioner og vaccinationer. Foto: Hvisdovre Hospital

Bodil Jessen boj@dadl.dk

21. jan. 2022
4 min.

En opgørelse af indlæggelsestal fra en af Sydafrikas største sygeforsikringer viser, at børn indlægges hyppigere med omikronvarianten, end det har været tilfældet med de tidligere varianter af SARS-CoV-2.

Det er det statslige institut for infektionssygdomme, National Institute for Communicable Diseases (NICD), der har gennemgået data fra 56.164 COVID-19-relaterede hospitalsindlæggelser blandt over to millioner modtagere af de statsansattes sygeforsikring.

Gennemgangen viser, at hvor omikronvarianten samlet set har medført mindre alvorlig sygdom og færre indlæggelser i den voksne befolkning, gør det modsatte sig gældende for børn og unge under 18 år. Sammenlignet med deltabølgen har indlæggelsesraten været 49 procent højere for børn under fire år under omikronbølgen og 25 procent højere for børn på 4-18 år, viser analysen fra NICD.

»Dette tyder på, at børn i modsætning til voksne kan være hårdere ramt af omikron end af de tidligere varianter«, skriver NICD i en gennemgang af tallene den 18. januar.

For tidligt

Professor og overlæge Thomas Benfield fra Infektionsmedicinsk Afdeling på Hvidovre Hospital advarer mod at neddrosle omikronvariantens potentielle farlighed.

»I øjeblikket er der en tendens til, at mange taler omikron ned som en ikke særligt farlig variant, fordi der er færre COVID-relaterede indlæggelser, end man skulle forvente ud fra de meget høje smittetal i samfundet. Det bliver brugt til at kræve restriktioner fjernet og til at argumentere mod vaccination af børn«, siger Thomas Benfield og fortsætter:

»Det er for tidligt at afskrive restriktioner og vaccinationer, når vi kan se fra Sydafrika, at betydeligt flere børn risikerer sygdom og indlæggelse på grund af omikron. Jeg vil gerne opfordre til, at vi bliver ved med at tage omikron alvorligt. Vi mangler stadig viden, og det mønster, vi har set hidtil i Danmark med relativt færre indlæggelser, behøver ikke at kun at skyldes, at omikron er mindre farlig. Det kan også skyldes, at der er mange vaccinerede i den danske befolkning nu«.

Der var tidligt forlydender fra Sydafrika om, at omikron dels så ud til at give mildere sygdomsforløb, dels ramte yngre hårdere, end de tidligere varianter har gjort. Det med, at omikron ser ud til at være mildere, er siden bekræftet af data fra flere andre lande, men har andre lande også bemærket, at yngre rammes?

»Der har været rapporter fra USA, som tyder på flere indlagte børn. Men vi skal huske, at det, at der er flere indlagte børn, ikke er det samme som at sige, at omikron er farligere for børn. Det kan simpelthen skyldes, at der er så mange flere børn, der bliver smittet, og dermed kan der også komme flere indlagte. Men det er i hvert fald for tidligt at sige, at omikron er ufarlig«.

Det ser gennemgående ud til, at danske børn har klaret coronaepidemien godt, også når vi sammenligner med andre lande. Kan tal fra Sydafrika bruges i Danmark?

»Sydafrika er et af de afrikanske lande med det bedste sundhedsvæsen, men selvfølgelig er der store forskelle. Derfor er det heller ikke uvæsentligt, at et land som USA ser samme tendens med mange omikronsmittede børn, som bliver indlagt. Børn tåler som udgangspunkt infektionssygdomme bedre end ældre, og de bliver sjældent alvorligt syge, men vores tolerancetærskel over for alvorlig infektionssygdom og dødsfald blandt børn er også meget lav«, siger Thomas Benfield.

Det er jo ikke et peer-reviewed randomiseret studie i et anerkendt lægeligt tidsskrift. Hvor seriøst ser det ud for dig?

»Det er rå tal fra en hæderlig institution, som viser en tendens. Jeg synes, at vi kan bruge det til at advare mod den udbredte ønsketænkning om, at nu kan alt blive normalt og godt igen. Det håber vi alle, at det kan, men jeg mener bare ikke, at vi er der endnu. Det er for tidligt, og vores vidensgrundlag er for spinkelt«.

I Sydafrika er langt færre børn og unge vaccineret mod COVID-19. Børn under 12 år bliver ikke vaccineret, mens det har været muligt for 12-17-årige at blive vaccineret siden november.

Genberegner effekt

I går opfordrede Klaus Birkelund Johansen, formand for Dansk Pædiatrisk Selskab, til, at Sundhedsstyrelsen gennemfører en ny vurdering af effekten af COVID-19-vacciner til 5-11-årige, fordi det oprindelige faglige grundlag var baseret på deltavarianten. Og han opfordrer styrelsen til derefter at ændre eller fastholde anbefalingen af børnevaccinerne på baggrund af den ny omikronvariantbaserede vurdering af vaccinernes effekt på smittetrykket.

Enhedschef og overlæge Bolette Søborg fra Sundhedsstyrelsen siger til DR, at styrelsen fortsat anbefaler COVID-19-vaccinationer til 5-11-årige, men at de er i gang med at genberegne, hvor stor effekten er. »Den er nok ikke så stor, som da vi havde vores notat, som kom lige på kanten af, at omikron blev introduceret. Men den er der stadig«, siger hun.

Thomas Benfield siger:

»Jeg vil opfordre til velovervejede udmeldinger. Det skaber meget usikkerhed blandt forældre, at der i øjeblikket er så forskellige meldinger. Det vil klæde alle parter at melde ud i enighed«.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Klaus Birkelund Johansen til de nye data fra Sydafrika inden Ugeskrift for Lægers deadline.

Læs mere:

Læger uenige om COVID-vacciner til børn