Skip to main content

»De to børnebøger strutter af naturvidenskabelig glæde og fascination«

Bøgerne »Et prik, der ændrede verden« og »Finn Foton og coronavaccinen« er veloplagte bøger til børn fra otte år og op om COVID-19 og vaccination. De to bøger er udgivet ganske kærkomment og næsten synkront med indførelsen af COVID-19-vaccination, skriver anmelder Sandra Meinich Juhl.

Sandra Meinich Juhl, læge, ph.d., ansat som reservelæge på Afdeling for Intensiv Behandling af Nyfødte og mindre Børn. Rigshospitalet. Interessekonflikter: ingen

13. jan. 2022
4 min.

Meget har de stået model til gennem de sidste to år – børnene. Senest skal de også til at lade sig vaccinere for at beskytte de voksne. Det er derfor ganske kærkomment og imponerende, at der næsten synkront med indførelsen af COVID-19-vaccination til børn udkommer to børnebøger om emnet. Hvis man forestiller sig bøger hen ad »Totte skal til lægen«, kan man godt tro om igen. Der er tale om to veloplagte bøger til de større børn (jeg vil skønne fra otte år og opefter), som strutter af naturvidenskabelig glæde og fascination.

Fakta

Fakta

I »Finn Foton og coronavaccinen« suges man ind i en fiktionsfortælling i et syret univers i byen Gåseby, hvor der bor 14.964 gæs, men altså også en dreng, der hedder William, som skal vaccineres mod coronavirus. Bogen har store billeder på alle sider og kort tekst, så man hyppigt skal bladre til nye sider med spændende billeder. Bogens stærkeste del er en sjov og grundig beskrivelse af en mRNA-vaccine med billeder af virustyve med RNA i lommerne. Jeg blev dog undervejs lidt i tvivl om, hvilken aldersgruppe bogen henvender sig til, eftersom den på den ene side er en billedbog med fjollede navne, som Nelly Nål og Klaus Kæmpekanyle og på den anden side har en ret kompleks forklaring af mRNA-vaccinen. Førstnævnte lidt for barnligt for min niårige og sidstnævnte kun lige til at overskue for min syvårige, som ellers snart er på vej væk fra billedbøgerne.

Langt mere præcist rammer Johan Olsen i min optik med sin bog »Et prik, der ændrede verden. Bogen om vacciner«. Han fortæller begejstret og velformuleret om, hvordan mennesket opfandt vaccinen. For som han skriver: »Mennesket er et ret opfindsomt dyr, når det bliver desperat«. Bogen kommer bl.a. omkring koppevaccinen, Louis Pasteur og polioepidemien samt til slut coronavaccinen. Bogen er ikke en decideret billedbog og indeholder lange tekstpassager, men er alligevel utroligt indbydende med sjove tegninger leveret af Thomas Hjorthaab samt originale billeder fra den virkelige verden. Jeg genoplevede min egen fascination af immunologi og blev en del klogere på den medicinske historie af at læse bogen. Johan Olsen er med sin bog på en klar mission om at bringe børn til at forstå, hvor stor betydning vacciner og naturvidenskab i det hele taget har haft for folkesundheden. Han er i øjenhøjde med børnene og er ikke bange for at kommentere på sin fortælling undervejs, f.eks. ved at nævne vaccineskeptikere og problemer ved patenteret medicin. Hans små kommentarer undervejs i bogen gav hos os anledning til gode diskussioner om, hvorfor nogle mennesker tror på noget andet end en selv, social ulighed i verden, og hvor heldige vi er at leve i dag, hvor man kan få behandling for mange sygdomme. Det kan være svært for bøger at konkurrere med PlayStation, brætspil, tegneserier og fodbold, men min niårige dreng satte sig spontant i juleferien og bladrede i bogen og læste udvalgte kapitler selv. Min svigermor gjorde i øvrigt det samme.

LÆS OGSÅ

Eventyret om Den store Balthazar