Ikke udvikle i en osteklokke
Mens Niels Larsens sørger for at brandslukke problemerne med personalemangel i Akutmodtagelsen, vil Jonas Egebart, vicedirektør på hospitalet, gerne fortælle om udviklingshospitalet.
“Ja, vi laver udviklingshospitalet på et helt hospital og ikke på en enkelt afdeling, og vi gør det i driftsvirkeligheden. Det er kun godt, for vi skal ikke udvikle i en osteklokke, men udvikle i de problemer, man har på et hospital. Alle hospitaler har problemer; et af vores er rekruttering, og det fylder meget, men vi skal ikke bruge det som en undskyldning for ikke at udvikle sundhedsvæsenet”, forklarer Jonas Egebart.
Og han mener faktisk, at det går ganske godt, siger han og forklarer om projektet, der kører i to spor. Det ene handler om, at hele Bornholms Hospital som det eneste sted i landet i to år er undtaget fra DRG-systemet for at finde nye måder at styre på, der giver mere værdi for patienten. Regeringen og Danske Regioner satte i 2015 i alt 50 mio. kr. af til forsøg med nye måder at styre hospitaler, og forsøget på Bornholm er en del af det og trådte formelt i kraft den 1. januar 2016.
Det andet spor handler om otte delprojekter, der fra september 2016 og frem til udgangen af 2018 vil “finde og styrke de ydelser på tværs af afdelinger, hospitaler, kommune og almen praksis, der forbedrer patienternes forløb”, som det hedder.
Ingen DRG-styring – mere produktion
Jonas Egebart peger på sin computer, der viser en oversigt over de otte delprojekter. På oversigten er der stort set kun grønne prikker, der klart illustrerer, at projekterne skrider frem som planlagt.
“Det går ganske enkelt fremad. Vi har sat de otte delprojekter i gang og er begyndt at høste erfaringer. Og så har vi nu mere end et års erfaring med at være rammestyret. Og selv om man kunne have den teori, at hvis ikke man som hospital havde et incitament til at styre efter aktivitet, kunne aktiviteten falde. Men det omvendte er faktisk sket. Vores aktivitet har været 4 pct. højere i 2016 end i 2015. Det er udtryk for, at vi behandler de patienter for det, de skal behandles for. Vi producerer sundhedsydelser i det omfang, som samfundet efterspørger. Det er jo ret enkelt”, siger Jonas Egebart.
Han forklarer, at møderne med afdelingsledelserne nu ikke handler om, hvorvidt afdelingen har nået sit aktivitetsmål, men i stedet om ventetider, og hvad kvaliteten er. Det har dog været svært for lægerne og afdelingsledelserne at ryste tankegangen om aktivitetsstyring af sig, siger vicedirektøren.
“Den tankegang har fyldt så meget hos lægerne i så mange år, at de helt naturligt har haft svært ved at fravige den. Først sidst på året havde vi ikke længere diskussioner om, hvad der kunne betale sig eller ikke kunne betale sig”, siger han.
DRG-håndjernene af
Ledende overlæge på Medicinsk Afdeling, Finn Thomsen Nielsen, er enig i, at det også for ham har været overraskende svært at se bort fra DRG-værdien.
“Det er så indgroet i vores tankegang som læger, at vi skal producere, og hvis ikke vi producerer, løber hjulene ikke rundt. Derfor har det bedste indtil videre været at få DRG-håndjernene af og i stedet fokusere på, hvad der giver værdi for patienten uden skelen til, hvilken DRG-værdi vi genererer ind til hospitalet”, siger Finn Thomsen Nielsen.
Eksempelvis er mange konsultationer i det endokrinologiske ambulatorium skiftet til telefonkonsultationer, og af den grund er der “barberet væsentligt” af ventetiden, påpeger Finn Thomsen Nielsen.
“Desuden har vi åbnet fællesambulatorier, så nogle patienter kommer ind og ser to speciallæger på en dag og desuden får taget blodprøve en time før, altså tre besøg på en gang. Det har været muligt, når vi ikke skal se på DRG-værdien, og det har været en stor forandring for patienterne”, siger den ledende overlæge.
Varm luft
På Fødeafdelingen har overlæge Karen Wøjdemann netop haft en konsultation med en gravid og spritter sine hænder af, inden hun fortæller om sit syn på udviklingshospitalet. For hendes hverdag har ikke forandret sig, siden projekterne blev sat i gang.
“Det har trods alt kørt et stykke tid, og der er masser af snak, men det er endnu ikke kommet ud til mig. Det er sådan set en fin idé at fravige DRG-systemet, så vi ikke ser patienten tre gange, hvis to gange er bedre for patienten. Men undskyld jeg siger det: Vi har altid gjort, hvad der er det bedste for patienten. Jeg lægger jo allerede tiderne, så patienten ikke skal komme to forskellige dage. Det virker, som om projektet prøver at opfinde noget, der allerede findes. Måske kan man kalde det varm luft. Og det er ikke for at have nejhatten på, for jeg vil også gerne ryste posen og finde nye måder at drive vores sundhedsvæsen på, men jeg kan ikke få øje på, hvad jeg og patienterne får ud af dette her”, forklarer Karen Wøjdemann.
Nytter udviklingsprojektet så overhovedet noget som helst?
“Jeg ved det ikke, for jeg kan endnu ikke få øje på det”.
Læs også: Fremtidens hospital bliver fundet på Bornholm
Få praktiserende læger
Et af delprojekterne handler om samarbejdet med de praktiserende læger og kommunen om et fælles ansvar for indlæggelse og udskrivelse af ældre patienter. Målet er at reducere genindlæggelse, og det skal konkret ske ved en videokonference med den udskrivende læge, kommunen og den praktiserende læge med udvalgte patienter.
Men projektet har som et af få projekter en rød prik på den føromtalte oversigt på Jonas Egebart’s computer, og det skyldes, at det er stødt ind i problemer fra start. Siden efteråret er der kun afholdt syv videokonferencer, og det skyldes både, at hospitalets egne læger skal vænne sig til den nye mulighed, og at kun ni ud af øens 24 praktiserende læger har sagt ja til at være med i projektet.
“Det at lave et organiseret samarbejde med de praktiserende læger har vist sig at tage mere tid end forventet. Desuden mangler vi selv læger, men alligevel vil jeg sige, at det går den rigtige vej”, siger han.
Kathri Marcussen er praktiserende læge i Rønne og med i styregruppen for projektet med videokonferencer, og hun understreger, at de ni praktiserende læger repræsenterer over halvdelen af øens lægeklinikker.
“Derfor skal det ses som et udtryk for, at vi, der er med, skal få erfaringer og så sælge det til vores kollegaer. For man skal også huske på, at vi er et udkantsområde med lægemangel, og vi har læger, der er stressede og i det hele taget har en travl hverdag, hvor det for nogle læger kan være uoverskueligt at tage nye opgaver ind”, siger Kathri Marcussen og understreger, at projektet går trægt:
“Lige nu sker der ikke meget, og vi høster få erfaringer. Vi sidder ni praktiserende klar og har gjort det i halvanden måned, men hospitalet melder ikke ind med videokonferencer, så på den måde er det lidt svært at bevare gejsten, selv om vi faktisk kan se stor værdi i samarbejdet”.