Få uddannelsen gjort færdig
En af de afdelinger, der sagde nej til Marie Høgh Sørensens ønske om deltid, var Medicinsk Afdeling på Glostrup Hospital, hvor Jens Rokkedal er ledende overlæge. Men afslaget var mere et spørgsmål om, at hun spurgte for sent, for principielt har han intet i mod læger på deltid.
»Jeg vil generelt gerne have læger på deltid, så de laver noget andet ved siden af, f.eks. forskning. Men når man er i sit hoveduddannelsesforløb, er det efter min mening med at få gjort det færdig, for ellers trækker det ud. Uddannelsen er baseret på en fuldtidsstilling for at få så meget erfaring så hurtigt som muligt. Og hvis man arbejder på deltid, tager det længere tid at få erfaring, og det er ikke sjovt i længere tid at være usikker og skulle spørge andre. Hvis man virkelig gerne vil på deltid, skal man vente med at søge hoveduddannelsesforløb og arbejde på deltid i en stilling før hoveduddannelsen,«, siger Jens Rokkedal, der desuden mener, at hvis deltid skal kunne fungere i hoveduddannelsesstillinger skal det planlægges af de regionale videreuddannelsesråd.
Han understreger også, at en deltidsstilling får betydning for de andre læger på afdelingen.
»Det er et vist antal læger til et vist antal vagter, og hvis en af lægerne går på deltid, skal de andre jo have flere vagter«, siger han.
Skilter ikke med det
Lige præcis det faktum har Marie Høgh Sørensen også tænkt over.
»Jeg er stolt over at have valgt at arbejde på deltid, men omvendt er det ikke noget, jeg skilter med, for det betyder nogle gange, at mine kollegaer vil skulle løbe lidt hurtigere. Tanken har da også strejfet mig, om folk vil se det som et udtryk for, at jeg ikke gider at arbejde. Men for mig er der ingen som helst sammenhæng mellem ønsket om deltid og mængden af engagement. Tværtimod er jeg nok mere entusiastisk og engageret end flertallet. Jeg har bare små børn, som jeg prioriterer meget højt«, siger Marie Høgh Sørensen.
På spørgsmålet om, hvorvidt ønsket om deltid mest er et ønske fra kvindelige læger, svarer hun:
»Ja, formentlig. Min kæreste – som ikke er læge – kunne aldrig finde på at gå på deltid, men det gør ham ikke til en dårligere far. Sådan er fordelingen bare hjemme hos os, og jeg er ikke så kønsrolleforskrækket, at jeg ikke tør sige det«, siger Marie Høgh Sørensen og fortsætter:
»Når så mange sygeplejersker er på deltid, hvorfor er der så næsten ingen læger, der er? Hvorfor har lægernes børn ikke brug for at se deres forældre lige så meget som sygeplejerskernes børn? Hvorfor kan lægernes børn tåle at være længere tid i de lavtbemandende dagsinstitutioner? I mit hoved hænger det ikke sammen, og derfor har jeg søgt om at arbejde på deltid, men desværre kun fået tilsagn på en ud af fem afdelinger. Og det er ikke for min skyld, jeg går på deltid. Det er for mine børns skyld«, siger Marie Høgh Sørensen.
Se hvad Danske Regioner mener om yngre læger på deltid