Skip to main content

Efter nyt knivoverfald i psykiatrien: »Det må ikke være farligt at gå på arbejde«

I weekenden blev en 29-årig læge stukket med kniv på Psykiatrisk Center Amager. Knivoverfaldet, der kommer efter flere tragiske episoder, får lægeformænd til at understrege behovet for opnormering og fokus på uddannelse i psykiatrien.

»Vi kan se i vores undersøgelser, at vold og trusler om vold er højere blandt vores medlemmer i psykiatrien end i alle andre lægespecialer. Og desværre ved vi også, at det er medvirkende årsag til, at nogle vælger at forlade enten specialet eller den offentlige psykiatri. Der skal derfor massiv fokus på arbejdsmiljøet«, siger Yngre Lægers forperson Wendy Sophie Schou. Foto: Claus Bech
»Vi kan se i vores undersøgelser, at vold og trusler om vold er højere blandt vores medlemmer i psykiatrien end i alle andre lægespecialer. Og desværre ved vi også, at det er medvirkende årsag til, at nogle vælger at forlade enten specialet eller den offentlige psykiatri. Der skal derfor massiv fokus på arbejdsmiljøet«, siger Yngre Lægers forperson Wendy Sophie Schou. Foto: Claus Bech

Af Bodil Jessen, boj@dadl.dk

17. jun. 2024
5 min.

En 29-årig læge blev natten til søndag stukket flere gange i halsen med kniv, da han var på arbejde på Psykiatrisk Center Amager på Digevej i København. Lægen fik hurtigt hjælp og blev indlagt. Han er uden for livsfare, og hans tilstand betegnes som stabil.

En 31-årig mand, som politiet mistænker for at stå bag overfaldet, blev anholdt kort efter politiets ankomst og blev ved grundlovsforhør søndag ved Retten på Frederiksberg varetægtsfængslet i 12 dage i surrogat. Politiet har oplyst, at der er tale om et læge-patient-forhold.

Bestyrelsen i Dansk Psykiatrisk Selskab skriver i en pressemeddelelse, at de er »berørte, frustrerede og triste over den forfærdelige hændelse«:

»I bestyrelsen er vores tanker med vores kollega, familien og medarbejdere på Psykiatrisk Center Amager, hvor hændelsen fandt sted. Vi ved ikke ret meget mere om det konkrete forløb, og det er vigtigt ikke at drage konklusioner om den konkrete sag. Det er dog åbenlyst ud fra tidligere sager, at der er behov for konkrete robuste tiltag for at sikre arbejdsforholdene for mennesker, der arbejder i psykiatrien, og for indlagte patienter.

Der er en række planer, der er sat i værk, og en del initiativer, der retter sig imod det, man almindeligvis tænker på som sikkerhedsforanstaltninger. Det drejer sig for eksempel om metaldetektorer, den fysiske indretning af ambulatorier og afdelinger, alarmer med mere«.

Bestyrelsen siger, at det er »på høje tid«, at disse tiltag implementeres alle steder, hvor der er indikation for det. Men et andet og formentlig mere afgørende tiltag er en substantiel opnormering og efteruddannelse af personale for at reducere antallet og graden af farlige hændelser til et absolut minimum, påpeger Dansk Psykiatrisk Selskab.

»Vi har i bestyrelsen længe arbejdet med denne dagsorden og vil fortsat gøre alt, hvad vi kan for at fremskynde udmøntningen af de fornødne midler og implementeringen af de nødvendige tiltag. Vi ser dette som essentielt for, at vi alle hver dag gennem et helt arbejdsliv kan føle os trygge i det kliniske arbejde, og for, at risikoen for sager med voldelige overfald reduceres til et absolut minimum«.

Fokus på arbejdsmiljøet

Yngre Lægers forperson Wendy Sophie Schou siger i en skriftlig kommentar:

»Det er virkelig tragisk, at vi nu igen er vidne til et knivoverfald i psykiatrien. Det berører mig dybt. Det må ikke være farligt at gå på arbejde, og det må aldrig være et vilkår, som vi skal finde os i at leve med.

Jeg kender endnu ikke de specifikke omstændigheder i denne tragiske sag. Mange steder i psykiatrien har man stor fokus på sikkerheden, men overfaldet i weekenden viser jo, at sikkerheden stadig ikke er god nok alle steder. Det er altid arbejdsgivernes ansvar, at sikkerheden er i orden. Det gælder både sikkerheden omkring de fysiske rammer, men også, om bemandingen er tilstrækkelig«.

Yngre Lægers medlemmer i psykiatrien melder ifølge forpersonen, at de største udfordringer i forhold til sikkerhed handler om manglende kapacitet og manglende medarbejdere med erfaring inden for psykiatrien.

»Der er så hårdt brug for, at tiårsplanen kommer ud og virker nu. Indtil videre kan den ikke mærkes, og vi har desværre stadig set besparelser i psykiatrien indtil for nylig. Derfor ser jeg i den grad frem til, at regeringen vil fremlægge en implementeringsplan for den politiske aftale for psykiatrien. Det er på høje tid – både af hensyn til personalet og patienterne. Det skal være sikkert at gå på arbejde«.

Wendy Sophie Schou påpeger, at netop vold og trusler om vold kan få læger til at forlade psykiatrien.

»Vi kan se i vores undersøgelser, at vold og trusler om vold er højere blandt vores medlemmer i psykiatrien end i alle andre lægespecialer. Og desværre ved vi også, at det er medvirkende årsag til, at nogle vælger at forlade enten specialet eller den offentlige psykiatri. Der skal derfor massiv fokus på arbejdsmiljøet«.

Metaldetektorer

Lægeforeningens formand, Camilla Rathcke, påpeger over for Ritzau, at der er behov for mere uddannet personale for at forbedre sikkerheden for personalet i psykiatrien.

»Som forening – og det har vi gjort længe – påpeger vi, at det, der nedbringer tvang og skaber sikkerhed, er tilstrækkeligt med personale«, siger Camilla Rathcke.

Lægeforeningen mener, at mangel på psykiatere kan være medvirkende årsag til, at mange patienter udskrives før tid, eller at kvaliteten af behandlingen bliver dårligere.

Folketinget vedtog i maj i år et lovforslag, som fra 1. juni bl.a. gør det muligt at anvende metaldetektorer på psykiatriske afdelinger. Det er op til regionerne, om de ønsker at indføre metaldetektorer på psykiatriske afdelinger, og i Region Hovedstaden har et flertal afvist at indføre det.

Camilla Rathcke advarer mod, at man tror, at metaldetektorer og vagter er den endelige og ultimative løsning på udfordringerne på området.

»Det kan være med til at eskalere en situation, hvis en patient i forvejen er så syg, at man føler sig forfulgt af sine omgivelser. Og i sidste ende kan en patient blot finde andre metoder til at lave et redskab, som kan fungere på samme måde som en metalkniv«, siger Camilla Rathcke til Ritzau.

I juli 2023 blev en læge dræbt af et knivoverfald på Psykiatrisk Center Glostrup, og i juni 2022 blev en 64-årig læge knivdræbt af en psykisk syg patient i forbindelse med et hjemmebesøg.