Skip to main content

Engelsk lægestrejke: Håb om aftale

Den 24 timers strejke i går blandt yngre læger England er nu slut, og alle parter håber på en snarlig løsning på overenskomststriden.

Anne Katrine Kloster Leadholm (i midten), dansk yngre læger i turnus i England, strejkede sammen med sine kolleger i går. Foto: Dr. Cathy Carter.
Anne Katrine Kloster Leadholm (i midten), dansk yngre læger i turnus i England, strejkede sammen med sine kolleger i går. Foto: Dr. Cathy Carter.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

13. jan. 2016
6 min.

LONDON - Dagligdagen er vendt tilbage på engelske hospitaler, hvor de yngre læger udeblev fra arbejde i går bortset fra nødbemanding som på helligdage.

Det store hundredtusindkroners spørgsmål er nu naturligvis, om strejken har virket. Der er forhandlinger allerede i morgen og fredag.

Ifølge dagbladet The Guardian er der et vist håb. Det citerer i dag unavngivne kilder i både BMA (British Medical Association, den britiske lægeforening), arbejdsgiverne på hospitalerne og sundhedsministeriet for, at der er grund til at have "forsigtig optimisme".

Jeg håber, at strejken kommer til at få effekt. Men jeg ser det slet ikke som en umulighed, at politikerne trumfer BMA og de yngre læger. Joachim Mikkelsen, dansk yngre læge, Great Ormond Street Hospital for Children

Lykkes det ikke, har BMA varslet endnu to strejker - en af samme type som i går men på 48 timer, som skal finde sted senere i januar, og en enkelt dag i februar, hvor de yngre læger strejker totalt, dvs. ikke deltager i nogen nødbemanding.

Ingen i klemme

Selve dagen i går forløb tilsyneladende uden den store dramatik.

Anne Katrine Kloster Leadholm er en dansk læge, som i øjeblikket er i en to-årig turnusordning i England, p.t. arbejder hun på en retspsykiatrisk afdeling på Bracton Centre i det sydøstlige London, som omfatter 79 medium security pladser.

Hun er medlem af BMA og var derfor ikke på arbejde i går.

"Der er kun et par andre yngre læger her, så i stedet for at picket foran vores retspsykiatriske sygehus mødtes vi centralt ved et alment psykiatrisk sengeafsnit, som deler bygning med mange somatiske ambulatorier. De fleste, der kom forbi, vidste allerede, at vi strejkede, og mange sagde, at det skal I bare gøre. Nogle fortalte deres egne historier, om at de havde mistet job i den kommunale forvaltning, i brandvæsenet eller BBC, som har været gennem samme mølle", fortæller hun.

"Der var nogle enkelte, som var imod. Vi tilbød f.eks. en mand noget læsestof om, hvorfor vi strejkede, men han sagde, at han allerede holdt The Sun (en konservativ tabloidavis, red.), så vi vidste nok, hvad han mente om strejken".

Anne Katrine Kloster Leadholm har selv oplevet nogle af de problemer, strejken handler om.

"Sidste år var jeg fire måneder på en kirurgisk afdeling, hvor alle vi yngre læger konsekvent arbejdede ekstra. I stedet for at gå hjem klokkken 17, gik vi tit hjem kl. 22. Da var det godt at være med i BMA, når det skulle monitoreres. Hospitalet blev straffet (med en bøde, red.), og vi blev kompenseret".

Er du fristet af at blive i England?

"Jeg har til hensigt at blive psykiater, og det kunne være spændende at tage speciallægeuddannelsen her, men jeg vil gerne arbejde i Danmark".

Hvad tror du, vil ske nu i konflikten?

"Jeg håber, at det er nok med en strejkedag. De mangler at blive enige om, hvordan de kompenserer timerne på hverdagsaftener og lørdage. Lige nu vil regeringen have, at det skal være det samme som på en hverdag, og det vil være en ulempe for at rekruttere til f.eks. akutmodtagelser. Jeg ved ikke, hvor stædig BMA kommer til at være. Der er stor opbakning til dem om at holde ud, så længe de kan. Men jeg tror, det kan blive et problem ved den tredje strejkedag, hvor der er planlagt en hel walk-out. Det er der mange, som har problemer med".

Risiko for tvang

En anden ung dansk læge i England, Joachim Mikkelsen, var omvendt ikke på arbejde i går.

Han har gennemført en introduktionsstilling i plastik- og rekonstruktionskirurgi i Danmark og arbejder nu på at komme i betragtning til hoveduddannelsen. I mellemtiden er han ansat i det, der svarer til en uklassificeret reservelægestilling på det internationalt anerkendte Great Ormond Street Hospital for Children i London.

Han har på nuværende tidspunkt ikke planer om, at opholdet skal være permanent og har således heller ikke meldt sig ind i BMA. Han var derfor på job i går som sædvanligt.

"Strejken var varslet i rigelig tid, så hospitalet havde arrangeret det, så der blev skåret ned på den elektive aktivitet. Hvis der havde været nogle patienter, det var relevant at behandle akut, var de selvfølgelig blevet det", siger han.

Hverken han selv eller hospitalet som sådan var generet af strejkevagterne uden for, men hospitalsledelsen havde været en kende nervøs.

"Der var ingen tvivl om, at de strejkevagter, der stod lige uden for indgangen til hospitalet, arbejdede her. Men ledelsen havde - i en venlig tone - bedt om, at hvis nogen demonstrerede et andet sted, for eksempel ved en metrostation, så at lade være med at vise, at de arbejdede på Great Ormond Street", fortæller han.

"De var bekymrede for renomméet. Det er nok specielt, fordi det er et børnehospital. Opfattes det, som om man går på kompromis med behandling af børn, så må man se langt efter befolkningens støtte".

Ganske vist blev kun elektive indgreb og ambulatorietider flyttet i går, men der skal kun et enkelt eller ganske få eksempler til på, at noget går galt, før den slags detaljer går fløjten og et ry får ridser.

Hvad sagde de yngre læger til det?

"Det sagde de ja til. De var lige så interesserede i det. Det er et internationalt anset hospital, så de ville ikke sætte noget på spil".

Joachim Mikkelsen har stor forståelse for de engelske kollegers aktion.

"Der er en grund til, at vi har samme slags reguleringer hjemme i Danmark", siger han om arbejdstidsbestemmelserne.

"Det går den nye kontrakt (som regeringen vil have igennem, red.) på kompromis med. Allerede nu med den ansættelse, jeg har, som er en dagtidsansættelse, er det fra 8 til 18 mandag til fredag. Inkl. afspadsering så har jeg en gennemsnitlig arbejdsuge på 48 timer. Og det i et speciale, som på mit hospital ikke er specielt vagttungt", siger han.

"Nu har jeg kun erfaring fra en enkelt afdeling, men sammenlignet med Danmark så synes jeg ikke, vi skal være kede af det derhjemme, selv om vi nogle gange klager. At komme herover føles næsten som at komme tilbage til middelalderen. Også den måde, læger interagerer med hinanden og med sygeplejerskerne på. Deres måde at arbejde sammen på".

Er der egentlig et uddannelsesaspekt i strejken?

"Det er en af de mange detaljer - frygten for, at uddannelsen bliver forringet med nye arbejdstidsregler. I forvejen er der ikke meget tid til uddannelse. Det kan også være en udfordring i Danmark. Det er det samme med at få produktion til at gå op med undervisning og uddannelse".

Tror du, at strejken vil virke i de yngre lægers favør?

"Jeg håber, at den kommer til at få effekt. Men jeg ser det slet ikke som en umulighed, at politikerne trumfer BMA og de yngre læger. Jeg kan godt forestille mig, at et lovforslag bliver gennemført uden at BMA og de yngre læger involveres. Jeg tror, at politikerne føler, at de kan udsætte ansatte i sundhedsvæsenet for mere og kræve mere af os, fordi vi har et ansvar over for andre mennesker, som andre faggrupper ikke på samme måde har. Så tror de (politikerne), at vi ikke tør tillade os at sige dem imod, fordi vi mister støtte i befolkningen, hvis det går ud over patienterne".

Læs også: Yngre læger i England strejker