Skip to main content

”Et skridt i den rigtige retning”

Omskæring af drengebørn bør først ske, når drengene er blevet myndige og selv kan tage stilling, mener Lægeforeningen. Et skridt i den rigtige retning, siger initiativtager til et forbud mod omskæring.

© clausboesen.dk
© clausboesen.dk

Anders Heissel, ah@dadl.dk

5. dec. 2016
2 min.

Selv om Lægeforeningen ikke aktivt vil tale for et forbud mod omskæring af drengebørn i Danmark, er foreningens præcisering af, at omskæring af drengebørn først bør ske, efter at barnet er fyldt 18 år, et skridt i den rigtige retning.

Det siger børnelæge Morten Staberg, der i foråret stod bag et initiativ, der opfordrede Lægeforeningen til at tage afstand fra omskæring af drengebørn, og som fik opbakning fra over 500 læger.

"Det er meget fint, at Lægeforeningen endelig har lyttet til fornuft og til deres medlemmer. Jeg hæfter mig især ved, at de præciserer, at omskæring af drenge uden medicinsk indikation er etisk uacceptabelt. Jeg kunne ikke være mere enig. Jeg er er også enig i, at irreversible indgreb bør være et informeret, personligt valg i voksenalderen. Alt andet ville være uacceptabelt. Samtidig er det godt, at de endelig melder ud, at der er risiko for komplikationer, og at der ingen sundhedsmæssige fordele er," siger Morten Staberg.

Diskussionen om omskæring er bl.a. opstået på baggrund af en direkte henvendelse i marts i år fra 548 læger, der i et åbent brev opfordrede Lægeforeningen til at tage ”klar afstand fra omskæring af raske børn uanset køn og forældres religiøse eller kulturelle baggrund”.

I brevet skrev lægerne bl.a., at børn bør ligestilles ”så alle får samme rettigheder uanset køn. Dette betyder, at drengebørn skal have samme ret til en intakt krop som pigebørn.”

Morten Staberg hæfter sig ved, at Lise Møller, formand for Lægeforeningens Etiske Udvalg, mener, at det er vanskeligt at forudsige konsekvenserne af et forbud.

”Jeg mener dog, at man med ret stor sikkerhed kan sige, at antallet af omskæringer vil falde drastisk - præcis som det var tilfældet, da vi forbød omskæring af piger. Jeg forstår ikke bekymringen for uautoriserede indgreb. Hvis man bruger den logik, ville vi aldrig kunne forbyde noget - heller ikke pigeomskæring,” siger Morten Staberg og fortsætter:

"Jeg havde foretrukket, at Lægeforeningen betragtede alle børn ens. Men dette er trods alt et stort skridt i den rigtige retning mod ligestilling af drenge og piger og mod beskyttelse af alle drengebørn uanset deres forældres kultur eller religion.”

Læs også: Lægeforeningen: Omskæring bør kun ske efter informeret samtykke

Læs også: Nyt register skal samle alle omskæringer af drengebørn