Sammensætning altafgørende
Hendes forskning undersøgte også sammensætningen af T-cellepopulationen.
»Vi kan se, at der er en stor forskel på børn og voksnes sammensætning af T-celler. Børn har en masse T-celler, som alle er forskellige fra hinanden. De er helt nye og friske og er lige spyttet ud af thymus, og voksne har nogle gamle T-celler, som er spyttet ud for mange år siden, men som undertiden har mødt virus og bakterier og er begyndt at dele sig og blive til memory T-celler«.
Og det er godt at have en masse forskellige T-celler i en hær, der står klar til at tage imod, hvad end der kommer ind.
»Lad os tage COVID som eksempel. Hvis COVID kommer, er sandsynligheden for, at en af T-cellerne kan genkende virus, stor, hvis man har tusindvis af forskellige T-celler. Så skal der nok være en, der genkender og kan aktivere B-celler, der kan lave antistoffer. Voksne har ikke så mange af de forskellige T-celler. De har en masse ældre T-celler og flere af den samme slags, og når de skal producere nye, tager de en af de gamle og får den til at dele sig«, siger Katrine Schou Sandgaard. Hun rejser sig og tegner en celle på en tavle og streger ud til nye celler. Det ligner lidt en kastanjemand.
»Det er det, jeg kalder T-cellereceptordiversitet, som falder med alderen«.
Grundforsker af hele sit hjerte
Selvom ph.d.-projektet er afsluttet, følger metoden Katrine Schou Sandgaard ind i det, hun laver nu.
»De kompetencer, jeg har opnået der, bruger jeg i min postdoc-forskning til at kigge på andre sygdomme, f.eks. børn med leukæmi. Vi sammenligner med voksne og ser, hvad der resulterer i relaps af cancersygdomme, altså tilbagefald«.
Katrine Schou Sandgaard bevæger sig over i onkologien, men hun er grundforsker af hele sit hjerte, siger hun.
»For mig handler det om at kigge på T-cellerne på alle tænkelige måder, og samtidig er jeg også læge. Det er spændende at kunne applicere forskningen på rigtige mennesker og undersøge, hvad det har af betydning. Kunne man forestille sig, at man kan bruge det i noget immunterapi i fremtiden, hvis man kan afkode forskellen på børn og voksne? Jeg vil gerne være infektionspædiater, men jeg bevæger mig rundt, og der er paralleller til andre sygdomme, fordi det handler om immunforsvaret«.
Hvorfor er infektionsmedicin så spændende?
»Det er interessant, at vi har virus og bakterier, der kan invadere kroppen, og at vores kroppe har reaktioner imod det. Det er også vigtigt i forhold til, hvordan vi behandler epidemier og pandemier. Hvis man forstår, hvordan immunforsvaret fungerer og bedre kan forstå, hvordan vi reagerer, kan vi gøre en kæmpe forskel«.
Internationale forbindelser
Interessen for immunologien kom allerede for ti år siden på medicinstudiet på Aarhus Universitet, hvor de studerende havde immunologi, altså læren om immunforsvaret.
»Jeg havde en underviser, Steffen Thiel, som var rigtig dygtig, og jeg blev fuldstændigt fascineret af immunforsvaret og denne hær af celler, der står klar til at angribe, hvad end der kommer af virus og bakterier«.
Den unge medicinstuderende havde allerede tilbragt et år i London inden studiet for at få erfaring til kvote 2-ansøgningen, og hun havde derfor planlagt at komme tilbage og læse et semester i London.
»Jeg spurgte, om Steffen Thiel kendte nogen, som jeg kunne forske hos i England i forlængelse af mit studieophold, for han havde forsket i Oxford. Han havde en rigtig god ven, der hedder Nigel Klein, som er infektionspædiater og professor i immunologi på et stort børnehospital i London. Jeg kendte ikke noget til Great Ormond Street. Men jeg fandt ud af, at det er et verdensberømt, meget højtspecialiseret børnehospital«.
»Jeg mødtes med ham, og han var så sympatisk, og det var et virkelig et godt møde. Jeg var meget ung og meget nervøs, men de var så søde, og han introducerede mig til sin kollega, Robin Callard, som er professor i immunologi. Jeg var flyvende, da jeg fløj hjem om aftenen. Det her skulle jeg bare«.
Hvorfor?
»Det ramte det faglige, som var spændende med immunforsvaret. Nigel formåede at præsentere de forskellige studier på en måde, så jeg virkelig fandt det interessant. Det var store europæiske studier om hiv, og det handlede om behandlingen. Det gav mig sommerfugle i maven«.
Forskningsåret i England var startskuddet til Katrine Schou Sandgaards forskerkarriere.
»Det lå lidt i kortene, at når jeg blev færdig som læge, så stod der er en ph.d. klar i England, hvis jeg var klar på det«.
Du må virkelig have imponeret dem?
»Vi er virkelig et godt match, Nigel og jeg. Her ti år efter har vi stadig ugentlige zoommøder, og nu er jeg officielt blevet vejleder for hans ph.d.-studerende. Jeg er rykket steppet op og skal være sidsteforfatter på nogle af studierne. Vi har bare et godt samarbejde«.
Eventyret skulle altså ikke slutte ved forskningsåret i London, selv om den unge forsker fik børn.
»Da børnene kom til, kunne jeg mærke, at jeg gerne ville have min karrierebase i Danmark. Og jeg ville gerne blive børnelæge i Danmark. Nigel foreslog, at jeg kunne finde en medvejleder i Aarhus, og det blev Mette Holm, som er en dygtig overlæge fra Børneafdelingen. De kendte hinanden, og jeg havde også mødt hende. Det blev sådan, at jeg var rodfæstet i Aarhus men i tæt samarbejde med Great Ormond Street«.