»Min interesse for kejsersnit handler om, at jeg oplever, at man nogle gange gør kejsersnittet til noget værre, end det egentlig er. Og det kan komme til udtryk ved f.eks., at man ikke vil give kvinder lov til at føde ved kejsersnit, hvis der ikke er lægefaglig årsag«.
Der er vel en risiko – det er din egen historie et eksempel på?
»Min historie er ekstraordinær og sjælden. Man skal informere den gravide grundigt om risici. Men har de forstået og accepteret dem, synes jeg, det må være kvindens eget valg. På det punkt er nogle af mine kolleger uenige«.
Men noget handler om risici for kvinden, noget andet er barnet. Er du ikke for entydigt fokuseret på kvinden her?
»Nogle ting ved kejsersnittet kan være farligt for barnet. Når de kommer ud, kan de få fostervand ned i lungerne. Derfor skal de have CPAP [continuous positive airway pressure-behandling, red.] efterfølgende. Men kejsersnit er en relativt sikker måde at blive født på, mener jeg«.
Forskning og fostervand
Paul Axelsson blev læge for ti år siden og siger selv, at han med sine 39 år er gammel i forhold til, hvor han er i sin karriere.
»Jeg har haft sidegrene i mit forløb. Efter min KBU fik jeg en introstilling i Hillerød, hvor jeg mødte min vejleder, professor Ellen Løkkegaard, og hun har taget mig under sine vinger. Ikke kun omkring ph.d.-projektet, men hele min karriere. Det var hende, som hjalp mig med at komme i gang med forskningen efter KBU og Grønland. Det sværeste var at finde nogen, som kunne hjælpe mig med at komme i gang.
Det var et lykketræf, at jeg mødte Ellen. Og sådan starter det for mange forskere. De møder en inspirerende forsker, som gør, at de selv får lyst til at bruge meget af deres tid på at forske«.
I dag bruger han 100 procent af sin tid på klinik og forsker kun i fritiden. Familielivet bliver en smule forsømt, erkender han.
»Det er svært at finde tid til det hele. Men jeg har en meget flink ledende overlæge, som har givet mig lov til at få orlov. I efteråret har jeg en måneds orlov, og senere under hoveduddannelsen tager jeg et års orlov til at arbejde videre med fostervand«.
Han er netop ved at lave et postdocprojekt, der undersøger fostervand hos gravide. Han hælder fostervandet fra 20 kvinder ud over bakterier fra kvinden og laboratoriebakterier for at se, om fostervandet slår bakterierne ihjel.
»Det første spørgsmål går på, om der er bakterier i fostervandet, inden barnet blev født. Og hvis der er bakterier, bliver det så videreført til barnets første mikrobiota? Gamle studier viser, at fostervand dræber bakterier, så vi undersøger også, om fostervandet er med til at vælge, hvilke bakterier i fødselskanalen barnet møder«.
Paul Axelsen tror ikke, at der er bakterier i fostervandet før fødslen. Hans hypotese er, at fostervandet har en antimikrobiel effekt. Det hæmmer vækst i bakterier, men slår måske ikke alt ihjel.
»Det vælger nogle bakterier ud, måske de skadelige. Mælkesyrebakterier får muligvis lov til at overleve«.
Han kan lave sit studie, fordi gravide i Hillerød ikke får antibiotika ved kejsersnit, før man har afnavlet børnene. I resten af Danmark giver man antibiotika en halv time til en time før. Derfor ville man ikke kunne undersøge fostervandet hos de kvinder.
Steril fødselskanal
Paul Axelsson laver altså sit studie for at finde ud af, om det vil have konsekvenser at give antibiotika før afnavling, hvis der er bakterier i fostervandet, som er med til at etablere barnets første tarmmikrobiota.
Den anden del af studiet handler om at se på, om det giver mening at smøre børn ind i vaginalt sekret, som nogle kvinder i dag vælger at gøre efter kejsersnittet på grund af den massive fokus på tarmbakteriers vigtighed i de senere år.
Amerikansk forskning fra New York University viste i 2016 en mulig effekt af at smøre babyer ind i vaginalt sekret. Fire babyer født ved kejsersnit fik påført sekret ved våd gaze på munden og på resten af kroppen.
Analyser af bakteriefloraens sammensætning i tarmen i den første levemåned viste, at det delvist var lykkedes at etablere en bakterieflora, der mindede mere om det, man ser hos børn født ved vaginal fødsel.
I studiet havde man analyseret bakterierne inden for at undgå streptokokker og andre uønskede bakterier, men det sker ikke på fødestuerne i dag, hvis kvinderne vælger at påføre sekret.
Paul Axelsson finder ud af, om det giver mening at smøre børnene ind på en indirekte måde.