Skip to main content

»Græsset er grønnere på den anden side«

Rigshospitalets tidligere fødselschef Morten Hedegaard sagde for et år siden op i protest mod besparelser, og har nu sin egen speciallægepraksis. Og nyder det – trods visse afsavn.

Morten Hedegaard på altanen i sin nye speciallægepraksis ved Østerport Station. Foto: Sarah Bender
Morten Hedegaard på altanen i sin nye speciallægepraksis ved Østerport Station. Foto: Sarah Bender

Anders Heissel, ah@dadl.dk

1. feb. 2018
6 min.

To håndværkere er i gang i den 200 kvm store lejlighed, mens Morten Hedegaard i afslappet stil giver dem dessiner. Lige denne formiddag har han lukket for patienter, så håndværkerne kan arbejde i fred i den – næsten – nyistandsatte speciallægepraksis med udsigt til Østerport Station i København. Han himler en smule med øjnene, når han tænker på, hvor mange penge han har brugt på både ydernummeret og den omfattende renovering af lokalerne.

»Men det er en investering i mit arbejdsliv og arbejdsglæde, og når jeg en gang skal pensioneres, kan andre sikkert få gavn af det«, siger Morten Hedegaard fra det lille køkkenbord i lejligheden, der tidligere husede en psykolog.

Faktaboks

Fakta

For ca. et år siden blev han symbolet på en grundlæggende frustration blandt de fleste hospitaleslæger i Danmark. Som fødselschef på Rigshospitalet sagde han op i protest mod årlige besparelser og ikke mindst toprocentskravet og kickstartede herefter en debat om pressede fødeafdelinger over hele landet og et generelt presset sundhedsvæsen.

Og så sent som i december, da den ledende overlæge Mark Ainsworth på Gastroenheden på Herlev Hospital sagde op i protest mod besparelser, nævnte en række læger Morten Hedegaard som et af flere »nødråb fra ansatte i sundhedsvæsenet«.

Han nåede at være på Rigshospitalet i knap 15 år, hvor han havde ansvaret for ca. 300 ansatte, inden han sagde op og den 1. februar 2017 overtog lokalerne på Østbanegade, hvor han siden har haft en speciallægepraksis med fire ansatte.

Er græsset så grønnere på den anden side?

»Ja, det synes jeg. Selvfølgelig er der nuancer, men jeg er glad for min beslutning«.

Det er en anderledes aleneverden, når man går fra at have ansvaret for 300 ansatte til fire ansatte. Morten Hedegaard, privatpraktiserende speciallæge

Tragten er vendt om

Han deler selv sin karriere op i tre dele: Færdiguddannet for 30 år siden, de første 15 år i Aarhus, de næste ca. 15 år på Rigshospitalet og de sidste 15 år – indtil han er 72 år – med sin egen speciallægepraksis.

»Det er tilfredsstillende at finde tilbage til de faglige rødder. Jeg blev jo læge, fordi jeg gerne vil snakke med patienter og finde ud af, hvad de fejler, og få lagt en god plan. Det er i virkeligheden banalt. Men det har jeg fået tilbage. De helt basale lægefaglige opgaver og især det kommunikative er jeg særlig glad for. Det at forklare patienterne, hvad de fejler, så de rent faktisk forstår det«, forklarer Morten Hedegaard.

Hvad han derimod ikke savner, er den ubekvemme fornemmelse af som klinikchef på Rigshospitalet at skulle se igennem en tragt og presse det samme ind på mindre plads.

»Besparelser og toprocentskrav gjorde, at vi hele tiden skulle spørge os selv om, hvordan vi kunne gøre det samme – bare en lille smule ringere. I dag føler jeg, at jeg har vendt tragten om og har fornemmelsen af, at jeg kan gøre det hele en lille smule bedre«.

Hans patienter bliver henvist fra praktiserende læger – langt størstedelen – eller henvender sig selv til klinikken med traditionelle gynækologiske problemer eller efterfødselsproblemer, og han har ingen problemer med at få fyldt kalenderen op. Væk er ansvaret for ca. 300 ansatte på landets mest specialiserede fødeafdeling på Rigshospitalet, opgaven som kendt og kongelig fødselslæge og ikke mindst at skulle være tilgængelig stort set hele døgnet, hele året.

»Jeg havde altid min telefon på mig, og kun hvis jeg havde drukket et glas vin, svarede jeg ikke. Ellers altid. Og jeg havde næsten fysisk ubehag, hvis jeg havde glemt min telefon og dermed ikke var tilgængelig. Sådan er det ikke længere. I dag har jeg fri, når jeg har fri, og i julen holdt jeg for første gang i mange år rigtig ferie«.

Men væk er også det faglige fællesskab, han omgav sig med på Rigshospitalet, og som hele tiden sleb hans faglighed til, så den altid var skarp.

»Det er en anderledes aleneverden, når man går fra at have ansvaret for 300 ansatte til fire ansatte. Jeg har ikke den faglige sparring, som jeg fik hver dag på Rigshospitalet, og står nu alene for den faglige standard her i klinikken. Derfor er det vigtigt, at jeg finder den faglige sparring andre steder«, forklarer Morten Hedegaard, der bl.a. er kommet med i bestyrelsen i Praktiserende Speciallæger i Gynækologi samt i regionens sundhedsfaglige råd for gynækologi og obstetrik.

Frederiksen og Thulesen Dahl

Og det er ikke, fordi han bevidst lagde rollen som leder på hylden, da han forlod Rigshospitalet, men det at han nu er endt med at være ren klinikker, bekommer ham vel.

»Jeg startede på Rigshospitalet i 2003 som 42-årig uden ledererfaring og med ansvar for læger, der var langt ældre og mere erfarne end jeg. Jeg havde det lidt som Jeppe i baronens seng. Det var lidt uvirkeligt for mig at blive chef for den mest specialiserede fødselsafdeling i landet. Det var den ultimative stilling, og jeg kunne ikke se det næste skridt, men jeg tror, jeg var god i jobbet, fordi jeg var og er en god kliniker. Og modsat mange af mine tidligere chefkollegaer, som gik ud af det kliniske og helligede sig det administrative, havde jeg stadig ambulatorium som de andre overlæger. Der er sikkert nogen, der vil mene, at jeg havde stået stærkere, hvis jeg havde sluppet det kliniske, men omvendt var det åbent for mine chefer, at jeg havde den profil. Og det gør jo også, at jeg har kunnet lave det skift tilbage til det rent kliniske«.

Og da besparelserne og systemets trangere rammer begyndte at presse ham og hans faglighed, sagde han stop. I dag er han kun glad for, at han var med til at sætte en bevægelse i gang, der rent faktisk endte med at toprocentskravet forsvandt.

»Det er jeg ubetinget glad for. Omvendt har jeg protesteret i mange år, før jeg sagde op. Det var som om, at mine frustrationer forsvandt i de administrative lag mellem mig og politikerne. Så jeg føler, at jeg først rigtigt blev hørt, efter at jeg stoppede. Jeg har siden været inviteret til at møde både Mette Frederiksen (S) og Kristian Thulesen Dahl (DF), fordi de gerne ville høre mine betragtninger, og det er da fint, at de gerne vil have input fra den virkelige verden, men jeg ville hellere have, at de lyttede til mig før«.

Stadig fødsler

Mens håndværkerne installerer en ny skanner i Morten Hedegaards nye speciallægepraksis, fortæller han, at han også har sagt farvel til det, han har forsket allermest i: fødsler.

»Men så må jeg opsøge det på en anden måde, og jeg tager 5-10 gange om året døgnvagter på hospitaler, hvis de mangler folk. For nylig havde jeg en vagt på en fødeafdeling i Jylland. Jeg kan ikke lade være«.

Læs også: Fødselslæger til ministeren: Det er en daglig overlevelseskamp

Læs også: »Vi kan ikke effektivisere en fødsel mere«

Læs også: Høring: “Vi har ikke nok hænder på fødeafdelingerne”

Podcast fra 2017: Fødselslægen fik nok