Skip to main content

Hospitalsenhed Midt i nyt ledelses-stormvejr: Uro i Viborg blusser op

Kort efter den stærkt omdiskuterede fyring af en ledende overlæge i Silkeborg, er den langvarige uro på børneafdelingen i Viborg blusset op. 87 ansatte har skrevet bekymringsbrev til hospitalsledelsen.
Regionshospitalet Viborg. Foto: Hospitalsenhed Midt
Regionshospitalet Viborg. Foto: Hospitalsenhed Midt

Af Kurt Balle Jensen

13. maj 2020
4 min.

Det er ikke lykkedes ledelsen i Hospitalsenhed Midt at sikre ro på afdelingen Børn og Unge på Regionshospitalet Viborg, hvor 87 ansatte nu har skrevet i bekymringsbrev til ledelse og regionen. Samtidig med at bølgerne stadig går højt politisk og hos medarbejderne efter afskedigelsen af den ledende overlæge ved Diagnostisk Center i Silkeborg, må hospitalsledelsen ud i endnu et stormvejr.

Uroen på børneafdelingen i Viborg tog for alvor fart i efteråret 2019. Pr. 1 maj var der blevet ansat en ny ledende overlæge, og den kommende tid opstod der diverse samarbejdsproblemer. Midt i september indgik overlæge Birgitte Hertz en fratrædelsesaftale med hospitalsledelsen, og det blev modtaget med stor beklagelse fra både kolleger og patienternes forældre. Overlægen havde været på hospitalet i 20 år og bliver betegnet som et fyrtårn inden for dansk børnediabetes. Der blev fra hospitalsledelsens side sat gang i et større arbejde for at få genoprettet det godt arbejdsklima, men noget er ikke lykkedes. I dag har seks speciallæger og derudover ansatte fra andre faggrupper forladt afdelingen, der gennem årene har haft ry som én af landets bedste børneafdelinger.

Stor alvor

I bekymringsbrevet er det da også ikke mindst det faglige niveau, der udtrykkes bekymring for:

»Vi oplever på Børn og Unge at miste kompetente kollegaer inden for flere faggrupper. Vi oplever, at arbejdspresset i de enkelte teams er væsentligt øget grundet manglende ressourcer og manglende eller kortsigtede drifts-planer. Vi oplever, at det ikke er muligt at opretholde det faglige høje niveau både i forhold til behandlingen af den enkelte patient, i forhold til uddannelse og kompetenceudvikling og i forhold til udvikling af det pædiatriske specialområde, hvor Børn og Unge Viborg i mange år og på flere områder har været kendt og anerkendt for resultater og progressive udviklingstiltag. De bekymringer, som er beskrevet i vores tidligere sendte breve til hospitalsledelsen, er således i endnu større grad stadig gældende«, hedder det i brevet.

Det har ikke været muligt at træffe lægefaglig direktør Claus Brøckner Nielsen, men til Viborg Stifts Folkeblad siger han, at ”vi har siden sommerferien arbejdet hårdt sammen med afdelingsledelsen og mange af medarbejderne om at forbedre situationen i afdelingen. Det var vores indtryk, at denne indsats var ved at lykkes. Derfor ser vi med stor alvor på brevet fra de 87 medarbejdere, som viser et andet billede”.

Overblik, visioner og ambitioner?

I bekymringsbrevet har de forskellige faggrupper hver sit afsnit, og lægegruppen udtrykker bekymring over udviklingen eller “måske nærmere afviklingen”, som det hedder. Det skyldes ikke mindst de mange opsigelser.

»Den erfaringsmængde, der er gledet ud af afdelingen, kan på ingen måde erstattes ved nyansættelser. Vi er klar over, at man har forsøgt at besætte de ledige stillinger, men har dog måttet erfare, at Børn og Unge i Viborg ikke længere er en attraktiv arbejdsplads, og det er ikke lykkedes at besætte alle ledige stillinger med ansøgere udefra. Vi er som lægegruppe også fortsat meget bekymret for uddannelsen i afdelingen. De bloklæger i Almen Medicin, der har været tilknyttet afdelingen det sidste år, har haft meget lidt ambulatoriefunktion, og har dermed mistet en del af den uddannelse vi er forpligtiget til at give dem. Det samme gælder for vores introduktions- og hoveduddannelseslæger, der dog har haft en del spor, men har haft svært ved at opnå tilstrækkelig supervision grundet speciallægebemandingen. Vi må understrege, at vi fortsat oplever en ledelse, der mangler overblik, visioner og ambitioner. Vi mangler en tydelig strategi og en fremadrettet plan for, hvorledes afdelingen kan generhverve gode kompetencer og opnå en høj faglighed og et tilfredsstillende uddannelsesniveau til de yngre kolleger«.

Melder ud sidst på ugen

Sygehusledelsen har siden modtagelsen af brevet omgående holdt møder med såvel afdelingsledelsen som personalet. Der skal nu de kommende dage holdes flere møder med afdelingsledelsen for at behandle de input, der er kommet fra personalet, og ifølge sygeplejefaglig direktør Mette Fjord Nielsen forventer ledelsen på baggrund af møderne at kunne melde ud til personalet sidst på ugen.

LÆS OGSÅ:

Endnu en overlæge forlader omstridt børneafdeling i Viborg