Mere løn, bedre vilkår
Men hvad skal der så til for at fastholde speciallægerne i afdelingslægestillingerne, hvis de ikke har udsigt til at blive overlæge? Det har respondenterne i undersøgelsen fået mulighed for at give flere svar på, men de to altovervejende faktorer er flere penge og bedre arbejdsvilkår. 66% angiver, at et større økonomisk udbytte som f.eks. højere løn eller pension vil være udslagsgivende, mens 47% ser muligheden for mere fleksibel tilrettelæggelse af arbejdstiden som noget, der kunne opveje den manglende mulighed for at blive overlæge.
27% nævner en mindre vagtbyrde med færre aften- og nattevagter, og 17% kunne ønske sig mindre administrativt arbejde, som andre faggrupper kunne udføre, som noget, der kunne gøre afdelingslægetjansen mere tillokkende på sigt. Omvendt ønsker kun 3% sig mere personaleledelse og 4% mere eller større ansvar for patienterne.
Også de faglige udviklingsmuligheder er attraktive for en stor gruppe af speciallægerne: 33% peger på flere og bedre muligheder for specialisering og subspecialisering og 27% på bedre efteruddannelsesmuligheder som en gulerod, og 18% ser gerne, at de kunne få et større fagligt ledelsesansvar.
I kategorien »Andet«, som 7% af speciallægerne peger på, handler det bl.a. om bedre mulighed for hjemmearbejde, mere indflydelse på arbejdet generelt og større anerkendelse og respekt for deres indsats. Men andre fremhæver også i de åbne svar, at afdelingslægestillingen ikke kan gøres attraktiv, fordi den altid vil blive set på som underordnet en overlægestilling.
»Der er ikke noget alternativ andet end en slutstilling som overlæge«, skriver en.
En stor opgave
I Yngre Læger understreger Helga Schultz, at det haster med en indsats fra Danske Regioner:
»De regionale arbejdsgivere har en kæmpe opgave med at tiltrække og fastholde speciallæger. Det er en opgave, de bør prioritere meget højt, for manglen på speciallæger er stor«, siger hun.
Som lægerne i undersøgelsen peger Helga Schultz på, at løndelen og et godt arbejdsmiljø er afgørende for mange, men at fleksibel arbejdstilrettelæggelse også vejer tungt:
»I Yngre Læger er det noget, vi hører fra rigtig mange af vores medlemmer. Det bliver arbejdsgiverne også nødt til at tage alvorligt, hvis de vil fastholde og rekruttere speciallæger«, siger hun – og understreger, at Yngre Læger vil blive ved med at påpege over for arbejdsgiverne, at de skal sikre udvikling og karrieremuligheder for alle speciallæger«.
»Ved sidste overenskomstfornyelse i 2021 indgik vi i Yngre Læger et samarbejde med Danske Regioner om afdelingslægestillingen. Vi gik ind i projektet, fordi det er på høje tid, at der bliver set på, hvilke muligheder der er for udvikling for afdelingslægerne både lønmæssigt og karrieremæssigt. Der er lige nu flere hundrede projekter i gang over hele landet, som kan være med til at give eksempler på, hvad der kan lade sig gøre. Men projekterne kan selvfølgelig ikke stå alene. Der ligger fortsat en meget stor opgave for regionerne i at gøre speciallægernes muligheder for udvikling og karriereveje tydelige. Og vi har stadig til gode at se, hvilken vision arbejdsgiverne har for det«, siger Helga Schultz.
Hvad vil lægerne selv?
Også FTR’erne Gitte Anna Madsen og Troels Krogh Nielsen efterlyser klare udmeldinger fra regioner og ledelser:
»De må melde ud, at ja, der kommer til at være en mellemperiode en del år frem, hvor der vil være sådan nogle som mig og mine kolleger, der havde tænkt, vi skulle være overlæger på et tidspunkt, og som måske er enormt skuffede og ikke rigtig ved, hvad vi skal. Derfor skal der være øget fokus på at få lavet nogle individuelle forløb og få identificeret, hvad det er, den enkelte afdelingslæge er interesseret i, og hvad der så kunne gøre afdelingslægestillingen attraktiv i de næste mange, måske 30 år«, siger Gitte Anna Madsen – og understreger, at Yngre Læger med de unge generationer af lægers forventninger til arbejdslivet »for alt i verden ikke må give køb på den øvre arbejdstid«.
Og så skal der kontanter på bordet, mener hun:
»Vagtarbejde skal honoreres bedre. En af de ting, der i rigtig mange specialer historisk set har vejet tungt, når man gik ind i en overlægestilling, var, at man blev vagtfri og fik lov til at fordybe sig i det ambulatorie og den niche, man gerne ville. Det var for rigtig mange virkelig guleroden. Jeg har det selv rigtig fint med vagter endnu, men jeg hører kolleger sige, at de ikke tror, de kan holde til at gå i vagt i mange år. Så hvis det også fremover er afdelingslægerne, der stort set bærer hele vagtbyrden, og der stadig skal være en skelnen mellem overlæger og afdelingslæger, så skal der være en større anerkendelse og en honorering af vagtarbejdet«, siger hun.
Troels Krogh Nielsen efterlyser også klare meldinger om speciallægernes fremtidsudsigter:
»Det, man før stræbte efter, var de her faglige fyrtårne på 55 til 65 år, som tegner afdelingerne i dag, men hvis man som overlæge i dag både skal have strategisk, fagligt, driftsmæssigt og personaleledelsesmæssigt ansvar, så må man spørge, hvad det er, regionerne mener, der definerer en god overlæge? Hvem skal så være fyrtårnene? Regionerne må komme med en bedre plan for den store speciallægegruppe, som ikke skal have ledelsesansvar og ikke skal kandidere til overlægestillinger, end det, der er lagt op til nu«, siger han.
Men lægerne skal også selv spille ud, mener Troels Krogh Nielsen:
»Yngre Læger og Overlægeforeningen skal sammen gribe den her bold og finde en fælles løsning på, hvordan man kan udvikle speciallæge- og overlægekarrieren. En ting er, hvad regionerne synes, men hvad synes vi selv som læger? Hvad er afgørende for behandlingskvalitet og patientsikkerhed? Det kan jo være, at Sophie Løhdes nye kommission for organisering af sundhedsvæsenet skal have det her med i sit arbejde. Det ligger da lige for«.
Se hele undersøgelsen på laeger.dk/nyheder/