Skip to main content

»Hvordan lærer man bedst neurologi? Tilsyneladende med et par kolde øl, fire spillekort på hånden og en lærebog i nærheden«

Kortspillet »Symptomer & syndromer: neurologi« tester din kreativitet og din evne til at sammensætte symptomer. Og – måske vigtigst – så giver spillet dig lov til at nørde og dele din teoretiske og kliniske viden, skriver anmelderne Pardis Zarifkar, Ali Al-Zuhairy og Peter Roos.
Cover: FADL’s Forlag
Cover: FADL’s Forlag

Pardis Zarifkar, læge, Ali Al-Zuhairy, læge, ph.d. og Peter Roos, læge, ph.d., Neurologisk Afdeling, Rigshospitalet, Blegdamsvej. Interessekonflikter: ingen

8. apr. 2022
3 min.

Kortspillet »Symptomer & syndromer« indbyder til præstationsangst. Spillet er ganske vist ikke større end en pakke cigaretter, og reglerne er så enkle som Texas Hold’em Poker. Men i stedet for konger og knægte bærer kortene symptomer som »ptose« eller »bradykinesi«. Og i stedet for at samle kort til et en straight eller en flush skal man samle symptomer til et neurologisk syndrom som for eksempel Ramsay Hunts. Her kan man ikke bluffe. I stedet er der en faglig tilfredsstillelse i at kigge op fra sine kort, tage en tår af sin øl, smide kortene på bordet og med overbevisning udbryde »normaltrykshydrocephalus«. Og så kan diskussionen ellers begynde. For selvom regelsættet understreger, at neurologi er en gentlemansport, kan man godt få brug for en lærebog for lige at tjekke, om et bestemt symptom hører til en bestemt sygdom.

Faktaboks

Fakta

»Konfusion« er et godt kort at have på hånden, »dysfagi« er lidt sværere at komme af med. Men bare rolig, de fleste symptomer kan ses ved multipel sklerose, så det stik er nemt hevet hjem.

Hvis det lyder nørdet, er det fuldstændigt korrekt. Spillet tester din kreativitet og din evne til at sammensætte symptomer. Og – måske vigtigst – så giver spillet dig lov til at dele (eller argumentere for) din teoretiske og kliniske viden og erfaring. Fordelen er, at alle kan være med, uanset uddannelsesniveau. Spillet lægger op til en forståelse af de hyppigste og vigtigste neurologiske sygdomme, og medicinstuderende og yngre læger kommer nemt på banen. Hos de uerfarne vil det faglige udbytte fylde mest. Hos de mere erfarne er konkurrenceelementet det sjoveste. Hosstående anmeldere var en blandet gruppe, så der blev både tid til læring og til udfordring. Det krævede et par runder at komme rigtigt i gang med at tage stik hjem, men så satte konkurrencementaliteten ind, og mellem øl og pizza måtte vi gennemsøge PubMed for kasuistikker.

For den yngre neurolog eller neurokirurg er spillet en sjov og anderledes måde at teste egen og kollegers viden om hjernens sygdomme, og for de mere erfarne er spillet en god anledning til at udfordre til faglig dyst.

Læs mere:

»Filmen er en smuk og sanselig beskrivelse af de helende bånd mellem mennesker«

»Måske er det bare svært at lave science-dokumentarer«