Skip to main content

Per Fink hædres for at stå fast, når fagligheden står for skud

Overlæge og professor Per Fink hædres af Jydsk Medicinsk Selskab med en Pris for Civil Courage. Trods årelang chikane og miskreditering nægter han at gøre knæfald for »synsninger« og holdninger. Og det »løber koldt ned ad ryggen på ham«, når politikerne blander sig i, hvordan sygdomme skal klassificeres.
»Per Fink har under stor og ofte voldsom modstand fastholdt sagligheden og ønsket om at hjælpe sine patienter selv om dette har været vanskeligt« Foto: Tobias Nicolai
»Per Fink har under stor og ofte voldsom modstand fastholdt sagligheden og ønsket om at hjælpe sine patienter selv om dette har været vanskeligt« Foto: Tobias Nicolai

Dorte R. Jungersen

20. sep. 2019
5 min.

I ordbogen defineres civilcourage som den enkelte borgers mod til at holde fast ved og handle ud fra sin overbevisning, også selvom det indebærer en personlig risiko. Sådan en borger og sådan en læge er Per Fink, igennem 20 år leder af Forskningsenheden for Funktionelle Lidelser på Aarhus Universitetshospital.

Torsdag aften modtog han Jydsk Medicinsk Selskabs Pris for Civil Courage, fordi han »sagligt og konsekvent og med stor omsorg har ydet en vigtig indsats« for patienter, der lider af en funktionel lidelse. Lidelser, der har det til fælles, at man er belastet af eller bekymret over fysiske symptomer, hvilket gør det vanskeligt at fungere i dagligdagen. Altså ikke en indbildt syge, men en reel lidelse.

Selskabet motiverer valget af Per Fink med, at han trods »ofte stærk modvind har stået fast på sagligheden«, når det kommer til behandlingen af en udsat patientgruppe. En modvind, der til tider har haft karakter af stiv kuling.

»Jeg blev dybt beæret. Ja, nærmest rørt, da jeg fik besked om prisen, der jo er en anerkendelse og opbakning fra kollegerne«, siger Per Fink til Ugeskrift for Læger.

I den brede befolkning og i pressen har det snarere været det modsatte af anerkendelse, der har klæbet til Per Finks navn.

De særdeles aktivistiske ME-patienter (ME = myalgisk encefalomyelitis) har i årevis chikaneret og miskrediteret Per Fink og centeret i Aarhus. Patienterne og deres støtter har filmet patienter og demonstreret foran forskningsklinikken på Nørrebrogade med bannere, megafoner og tilråb fra nederste skuffe. De har været vrede over, at kronisk træthedssyndrom ikke er kategoriseret som en somatisk lidelse, og de mener ikke, at hverken kognitiv terapi eller gradueret træning er meget bevendt som behandling. Ja, at det kan være ligefrem skadeligt. [Tekst rettet - læs kommentar i bunden af artiklen. Red.]

Jeg kunne godt savne, at flere meldte sig på banen. Det ville være rart ikke at være den eneste. Men jeg synes, det er ved at vende. At flere stemmer i Per Fink, leder af Forskningsenheden for Funktionelle Lidelser, Aarhus Universitetshospital.

Et hib til den samlede lægestand

Men Per Fink har ikke vaklet, når han er har befundet sig midt i stormen.

»Per har under stor og ofte voldsom modstand fastholdt sagligheden og ønsket om at hjælpe sine patienter, selv om dette har været vanskeligt. Han har dokumenteret, at behandlingen hjælper nogle. Ikke alle, men det gælder også behandlingen af en lang række andre sygdomme. Per har evnet at holde fast i fagligheden trods de mange følelser og holdninger, der præger debatten om denne patientgruppe«, siger formand for Jydsk Medicinsk Selskab, professor ved Aalborg Universitetshospital, Peter Vestergaard.

Civilcourageprisen til Per Fink er da også en opmuntring til læger og lægelige organisationer om offentligt at forholde sig sagligt i ømtålelige sager med store følelser og holdninger involveret.

Kunne du have ønsket dig, at andre stemmer end din egen hævede sig til fordel for fagligheden, når det gælder behandlingen af funktionelle lidelser?

»Mange kolleger har afstået fra at blande sig i debatten, hvad jeg godt kan forstå med den hårde tone, der kan være. Men ja, jeg kunne godt savne, at flere meldte sig på banen. Det ville være rart ikke at være den eneste. Men jeg synes, det er ved at vende. At flere stemmer i«, siger Per Fink.

Hvilke omkostninger har den megen tumult om din person og forskningsenheden haft for dig?

»På et tidpunkt begyndte jeg at reflektere over, at mine børnebørn er så gamle, at de kan læse, hvad mine kritikere mener og skriver om mig. Det er nok der, hvor kritikken har tynget mest. Ligesom jeg bliver trist, når jeg erfarer, at der er forskere, der trækker sig fra området på grund af den megen virak. Men det, der har irriteret mig mest, er al den tid, jeg har skullet bruge på at forholde mig til kritik fra en relativt lille patientgruppe, der har forsøgt at sætte dagsordenen og fremstille os på klinikken i Aarhus som en form for særlinge, på trods af at vi faktisk har haft stor international gennemslagskraft. Jeg vil hellere bruge tid på at fortælle om de patienter, der får gavn af vores behandling, eller om de ekstremt udsatte patienter, der behandles utilstrækkeligt i behandlingssystemet«.

Denne aften var Per Fink ikke at finde på øretævernes holdeplads. Foto: Tobias Nicolai

Den akademiske frihed knægtes

Hvad angår opfattelsen og klassificeringen af lidelsen kronisk træthedssyndrom er der noget, der tyder på, at fagligheden er blevet kørt over.

I marts vedtog et enigt Folketing et beslutningsforslag, der betyder, at kronisk træthedssyndrom skal klassificeres som en neurologisk sygdom, og ikke en funktionel lidelse. En beslutning, der går på tværs af både forskernes og Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Ikke desto mindre har den nye sundhedsminister, Magnus Heunicke (S), tilkendegivet, at han vil følge op på beslutningsforslaget.

»Det får det til at løbe koldt ned ad ryggen på mig, at politikerne således forsøger at begrænse vores akademiske frihed og blande sig i, hvordan sygdomme skal klassificeres. Det kan jo få uoverskuelige følger«, siger Per Fink.

Formanden for JVS er enig.

»Sygdomme forsvinder ikke, fordi man omklassificerer dem. Det bør være overladt til fagfolk, hvordan en given sygdom skal forstås og behandles. Fagligheden bør altid være i højsædet. Det må vi som stand vedvarende kæmpe for«, siger Peter Vestergaard.

Det er anden gang, det 106 år gamle Jydsk Medicinsk Selskab uddeler Pris for Civil Courage. Første gang var i 2015, hvor professor Hans Jørn Kolmos modtog prisen som en anerkendelse af sit mangeårige arbejde med multiresistente bakterier og for sagligt og konsekvent at have argumenteret for en sag, som er vigtig for befolkningens sundhed.

Prisoverrækkelsen fandt sted under Jydsk Medicinsk Selskabs møde den 19. september 2019 på Aarhus Universitetshospital.

Med prisen følger et diplom og 25.000 kr.

Kommentar: Ugeskrift for Læger har modtaget et åbent brev fra ME Foreningen som reaktion på et afsnit i denne artikel. Ugeskrift for Læger har i det pågældende afsnit rettet »ME Foreningen« til »ME-patienter og deres støtter«.
ÅBENT BREV: »ME Foreningen står ikke bag chikane mod Per Fink«

Faktaboks

Per Fink, 65 år