Opdateret den 30. maj - se nedenfor
Christian Freitag, formand for Praktiserende Lægers Organisation (PLO) glæder sig over, at næsten samtlige partier bakker op, at alle danskere skal have deres egen praktiserende læge. Han opfordrer til politisk mod, og til at politikerne efter valget sætter handling bag deres ord og tager den akutte mangel på praktiserende læger seriøst.
I Ugeskrift for Lægers rundspørge til partiernes sundhedsordførere er der stor opbakning til almen praksis. På spørgsmålet om alle danskere skal have deres egen praktiserende læger lyder der et ja fra samtlige partier med undtagelser af Radikale Venstre.
Formanden for PLO, Christian Freitag, er glad for, at der bredt henover det politiske spektrum er en forståelse for, at alle danskere skal have adgang til en praktiserende læge.
”Jeg mener svarene er udtryk for en oprigtig forståelse af, at partierne ønsker den nuværende model for almen praksis i modsætning til andre måder at organisere sig på – det være sig regionsklinkker eller udbudsklinkker”, siger Christian Freitag.
Holdningerne vil blive udfordret
Han peger dog på, at partiernes klare positive holdninger til almen praksis vil blive udfordret efter valget.
”Vi mangler praktiserende læger nu, og det vil vi komme til at gøre i en årrække. Den udfordring skal tages seriøst. Vi skal have udviklet det nære sundhedsvæsen, og flere praktiserende læger skal være en del af udviklingsplanen. Det er ikke nok, at et styrket nært sundhedsvæsen bare er et slogan for politikerne. Der skal handling til. Det kræver politisk mod. De lette løsninger er jo at oprette udbudsklinkker og regionsklinikker. Det er bare ikke den løsning, som giver samme nærhed og tilknytning til patienterne, som i de traditionelle lægepraksisser”, siger Christian Freitag.
Forstår ikke radikalt nej
Som det eneste parti ud af de ti, som Ugeskrift for Læger har stillet spørgsmål om sundhedspolitik, svarer Radikale Venstre nej til at alle danskere skal have deres egen praktiserende læge. Partiets sundhedsordfører Lotte Rod uddyber sit svar med, at det er vigtigt man kan være læge på forskellige måder, så man ikke nødvendigvis er bundet til at være det samme sted hele ens liv.
Christian Freitag er meget overrasket over Radikale Venstres svar.
”Det er ikke et synspunkt, jeg har hørt fra mange radikale. Jeg opfatter Radikale Venstre som et midterparti med et liberalt grundlag, så jeg forstår slet ikke deres holdning”, siger PLO-formanden.
I den uddybende tekst til deres Ja/Nej-svar er der dog flere ordførere, der trækker lidt i land på den entydige opbakning til den klassiske praktiserende læge som den foretrukne løsning. Alternativet, Enhedslisten, Dansk Folkeparti og SF åbner således for regionsklinikker eller sundhedshuse, mens LA er helt afvisende over for regionsklinikker, men til gengæld gerne ser flere udbudsklinikker. Socialdemokratier ser udbuds- og regionsklinikker alene som midlertidige nødløsninger. Kun Det Konservative Folkeparti tager ingen forbehold og har en erklæret ambition om, at alle danskere skal have deres egen praktiserende læge, fordi "familielægen er rygraden i det danske sundhedsvæsen".
OPDATERET 30.maj:
Ugeskrift for Læger har modtaget følgende henvendelse fra Radikale Venstres pressetjeneste:
"Der skulle have stået ”Ja” i Lotte Rods besvarelse, hvilket også giver mening ud fra citatet – og vores politik i øvrigt ... Vi er selvfølgelig kede af, at det fejlagtigt fremgår, at vi ikke går ind for, at alle danskere skal have deres egen praktiserende læge."
Ugeskrift for Læger skal understrege, at Lotte Rod har besvaret et skriftligt spørgsmål, og at hendes skriftlige svar er bragt uforkortet og uredigeret.
D O K U M E N T A T I O N Spørgsmål fra Ugeskrift for Læger: 5. DET NÆRE SUNDHEDSVÆSEN Ja/nej: Skal alle danskere have deres egen praktiserende læge? Åbne spørgsmål til evt. uddybende besvarelse (500 tegn/80 ord): Skal alle danskere igen have deres egen privatpraktiserende familielæge, eller kan lægerne i primærsektoren i lige så høj grad være skiftende ansatte i regions- og udbudsklinikker? Svar fra Lotte Rod: Nej. Det er vigtigt, at alle danskere har en læge tæt på. Derfor er det vigtigt, at man kan være læge på forskellige måder, så man ikke nødvendigvis er bundet til at være det samme sted hele ens liv.
Fakta