Skip to main content

Lægen, du kender, redder liv

Dødeligheden mindskes, når patienterne har en og samme læge gennem deres forløb, viser en ny undersøgelse.

En og samme læge gennem et sygdomsforløb mindsker dødeligheden. Billedet viser overlæge Lars Henrik Jensen, Onkologisk Afdeling, Sygehus Lillebælt Vejle i samtale med en patient.
En og samme læge gennem et sygdomsforløb mindsker dødeligheden. Billedet viser overlæge Lars Henrik Jensen, Onkologisk Afdeling, Sygehus Lillebælt Vejle i samtale med en patient. (Foto: Palle Peter Skov)

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

18. jul. 2018
5 min.

Et britisk forskerhold har for første gang påvist en generel sammenhæng mellem kontinuitet i læge-patient-forholdet og patienternes dødelighed.

Deres undersøgelse, som blev publiceret i British Medical Journal (BMJ) i juni, viser, at det reducerer dødeligheden, når patienterne møder en og samme læge gennem deres forløb.

Historisk er egen læge-princippet først og fremmest forbundet med almen praksis, og andre studier har vist, at et tæt, fortløbende læge-patient-forhold har positiv effekt på f.eks. patienternes compliance. Så den nye undersøgelse overrasker ikke almenmedicinerne.

"Den bekræfter det, som vi altid siger, at kontinuiteten har en meget væsentlig betydning. Det er det, som patienterne efterspørger, og det er godt at se, at det også kan ses på sundhedsmål som mortalitet", siger Anders Beich, formand for de praktiserende lægers faglige selskab DSAM.

"Det er ikke første gang, forskere påviser effekt på sundhedsmål af behandler-patient-relationen over tid. Nogle hollændere har f.eks. vist, at det betyder noget, hvordan man organiserer arbejdet i primærsektoren, herunder om man organiserer efter kontinuitet. F.eks. på genindlæggelse af kronisk syge, der bon'er det også ud".

I den hollandske undersøgelse, som er publiceret i 2014, har forskerne kigget på tværs af lande og kulturer, og budskabet er entydigt:

"Hvis primærsektoren er organiseret omkring en fast person, kan det næsten uanset kulturen ses, at det holder folk ude af det øvrige sundhedsvæsen og forhindrer genindlæggelser", siger Anders Beich.

Samme tværnationale og -kulturelle tilgang har de britiske forskere haft, men de har ikke kun set på almen praksis. De melder om samme entydighed. Som de selv formulerer det:

"Patienter på tværs af kulturelle grænser lader til at have gavn af kontinuitet i behandlingen hos både generalister og specialiserede læger".

Den patientansvarlige læge

Netop den pointe giver genlyd i en specifik dansk sammenhæng. Her er sygehusene i øjeblikket ved at rulle satsningen "den patientansvarlige læge" ud.

Den ide repræsenterer netop kontinuitet og er oprindelig undfanget af Kræftens Bekæmpelse, Overlægeforeningen, Yngre Læger og Danske Patienter.

"Den patientansvarlige læge er et initiativ, vi har taget sammen med patientorganisationerne, netop fordi vi ved, at god læge-patient-kontinuitet giver bedre kvalitet i behandlingen. Og samtidig er der den positive bivirkning, at det giver større tilfredshed og trivsel hos lægerne", siger formand for Overlægeforeningen, Lisbeth Lintz.

Det kræver ledelsesmæssigt fokus og tid, for hver enkelt afdeling skal selv finde ud af, hvordan ideen skal implementeres netop der.

"Det kræver et ret grundlæggende afklaringsarbejde af, hvordan vi arbejder i denne afdeling og ønsker at arbejde med den patientansvarlige læge. Det er ikke bare noget, man gør med et snuptag. Det kræver en anderledes arbejdstilrettelæggelse", siger hun.

At patienten møder et utal af læger, dur altså ikke. Forhenværende praktiserende læge og professor ved Forskningsenheden for Almen Praksis på Aarhus Universitet, Frede Olesen

Gult og rødt kort

Den britiske undersøgelses fuldtonede opbakning til en organisering af sundhedsvæsenet, hvor egen læge-ideen både i primær- og sekundærsektoren står i højsædet, kommer netop som Danmark står over for en nyorganisering af sundhedsvæsenet. Som det vil være mange bekendt, bebudede statsminister Lars Løkke Rasmussen i maj en strukturreform med "sammenhæng" som hovedformål.

Set i det lys udgør den britiske forskningsartikel en slags advarsel.

Mens sygehusene er i gang med at tage det relationelle yderligere på sig i form af den patientansvarlige læge, er den modsatte udvikling på vej i almen praksis.

Sektoren har de senere år gennemgået en disruption, der har brudt med egen læge-princippet. Både i den generelle tendens mod større lægehuse med nogle gange mange læger og et stort personale. Og ikke mindst i form af de nye typer af praksisdrift, der har meldt sig i kølvandet på lægemanglen, primært regions- og udbudsklinikkerne, der i et vist omfang benytter sig af hastigt vekslende lægelig arbejdskraft.

"Spørgsmålet er, om vi har været så teamglade i en årrække, at vi har glemt betydningen af relationer i sundhedsvæsenet", siger forhenværende praktiserende læge og professor ved Forskningsenheden for Almen Praksis på Aarhus Universitet, Frede Olesen.

Jo flere medlemmer i patientens team, jo større risiko for tab af oplysninger. Og jo mindre chance for at opbygge en nær relation. Det risikerer at gå ud over patienten.

"I disse år er der megen fokus på, at selve relationen mellem læge og patient i sig selv har en effekt", siger Frede Olesen.

Ikke mindst på de svageste patienter.

"Der er stigende social ulighed i disse år, og de ressourcestærke kan tage budskaber til sig og forstå at manøvrere, når behovet er der. Men de ressourcesvage er lost i manøvreringen. Her har almen praksis den styrke suverænt at have den mest intensive kontakt med de ressourcesvage. Derfor skal vi værne om det relationelle i almen praksis", siger han.

Så påvisningen af at kontinuitet kan reducere mortaliteten, bør efter hans mening være et ringende vækkeur for politikerne.

"Det er et gult kort til noget af udviklingen, og det er et rødt kort til regions- og udbudsklinikkerne. Vi skal værne meget om, at den slags skal være en nødløsning i en overgangsperiode", siger Frede Olesen.

"Jeg synes, vi både på sygehusene og i almen praksis har været alt for fikserede på, at stordrift og teamvirksomhed er vejen frem. Der skal være en fast læge front stage. Så kan der godt være et godt team back stage. Men at patienten møder et utal af læger, dur altså ikke".

Faktaboks

Fakta