1) Det skal matche. For Lægeforeningen er princippet, at øger man optaget på medicinstudiet, skal de også tilbydes en speciallægeuddannelse.
Historisk ved vi, at antallet af udbudte videreuddannelsespladser også bør afspejle, at en vis mængde – man estimerer som regel med 5-10 procent af en årgang – går andre steder hen: til industrien, til forskning, udenlandske studerende, som rejser tilbage til eget land etc. Hvis en dimensioneringsplan øger dette etstimat af læger, der ikke fortsætter i en videreuddannelse, går vi for os at se den forkerte vej.
2) Hvis vi afviger princippet om, at de, der bliver optaget, også skal tilbydes en videreuddannelse, så skal vi ikke tage flere ind.
3) Lægeforeningen har længe ønsket en efterspørgselsanalyse, men det er der endnu ikke lavet. På grundlag af den viden, man har nu, vil vi gerne have antallet af uddannelsespladser øget over den kommende dimensioneringsperiode. Vi ser gerne et øget antal forløb inden for visse specialer, f.eks. almen medicin. Vi anbefaler en fleksibilitet bygget ind i dimensioneringen fremadrettet, således at hvis man finder ud af, at der er brug for flere læger inden for visse specialer, så er det muligt at øge antallet af uddannelsespladser, uden at skulle vente flere år.
I dag er der udbudt 900 videreuddannelsesforløb. Kun 700 er besat. Hvorfor så ikke gå ned i antallet af h-forløb?
Vi ved ikke præcist, hvorfor de 200 forløb ikke er besat, men arbejdsløse læger, det har vi ikke. De er ansat andre steder. Og jeg ville være ked af at stå i 2020 uden videreuddannelsesstillinger nok, hvis der pludselig kommer et kæmpeboom af nyuddannede læger, som nogle beregninger tyder på.
Danske Regioner
1) Det nuværende antal speciallægeuddannelsesforløb skal fastholdes på de nuværende 900 årlige forløb frem til 2020. Men i tilfælde af særlige udfordringer og behov på nogle af specialerne vil Danske Regioner være villig til at se på det konkrete behov.
2) Ja, Lægedæknings-rapporten, som Danske Regioner også sad med i, lægger op til en udvidelse af antallet af studiepladser i Aalborg.
3) Det er vigtigt, at alle uddannelsesforløb besættes. Derefter kan tages stilling til, hvor og hvordan udvidelse kan foregå og i hvilke specialer. Sundhedsstyrelsen fastsætter løbende antallet af speciallægeuddannelsesforløb efter rådgivning i Prognose og Dimensioneringsudvalget. Vi går ud fra, at styrelsen vil lægge op til en drøftelse, når vi kommer nærmere 2020.
Læs også artikel om lægemangel i psykiatrien i Nordjylland: Der er ikke nogen læger at rekruttere