Skip to main content

Læger svarer på hvert tredje opkald til 1813-akutsystemet

Antallet af opkald til Region Hovedstadens akutsystem, der bliver besvaret af en læge, er mere end fordoblet siden starten og ligger nu på ca. en tredjedel. Det skyldes både, at sygeplejerskerne, der tager 1813-opkaldene, viderestiller mange af dem, men også at flere og flere sundhedspersoner går uden om 1813-nummeret.

Så mange af opkaldene til Region Hovedstadens 1813 akutsystem havnede hos lægerne, enten viderestillet via 1813-nummeret eller direkte. Kilde: Region Hovedstaden
Så mange af opkaldene til Region Hovedstadens 1813 akutsystem havnede hos lægerne, enten viderestillet via 1813-nummeret eller direkte. Kilde: Region Hovedstaden

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

26. mar. 2014
4 min.

Da Region Hovedstadens nye akutsystem gik i gang ved årsskiftet, var der i den første uge kun 14 pct. af opkaldene, der blev stillet videre til en læge af de sygeplejersker, der besvarer 1813-opkaldene. Nu bliver 23 pct. viderestillet.

Samme tendens ses i de opkald, som f.eks. apoteker, plejehjem og praktiserende læger kan foretage uden om 1813-nummere – de ottecifrede såkaldte bagom numre. De udgjorde 4 pct. af opkaldene i den første uge mod 8 pct. nu.

Tilsammen betyder det, at omkring hvert tredje opkald nu besvares af lægerne på 1813, der egentlig har som deres primære opgave at agere som back-up for sygeplejerskerne.

”Jeg synes, at det er rigtig mange opkald, som besvares af en læge”, siger Birgitte Alling Møller, formand for Praktiserende Lægers Organisation (PLO) i Region Hovedstaden.

”Jeg synes, det viser, at det ville være en fordel at have specialisten i front i stedet for sygeplejersken. Bare tænk på alle de patienttimer, som anvendes på at vente på først en sygeplejerske og derefter en læge. De samtaler, som klares alene af sygeplejersken er de nemme samtaler, som meget hurtigt ville kunne klares af specialisten - den praktiserende læge”, siger hun.

Faktaboks

Fakta

De mange opkald, der lander hos 1813-lægerne, kan også til dels skyldes den øgede brug af bagom numrene, hvor praktiserende læger, plejehjem, apoteker mm kan ringe direkte. Bruger lægerne disse numre for meget?

”Jeg tror de praktiserende læger bruger bagom numrene ekstremt sjældent. Ingen i min femmands praksis har f.eks. brugt bagom nummeret nogensinde”.

Korrigerede tal

I det seneste nummer af det trykte Ugeskrift for Læger bragte vi en artikel med overskriften ”1813: Flere og flere stilles videre til lægen”.

Læs: ”1813: Flere og flere stilles videre til lægen” med kommentar fra Region Hovedstaden og svar fra Ugeskrift for Læger

Region Hovedstaden har gjort os opmærksom på, at de tal, der lå til grund for artiklen – og som stammede fra Region Hovedstaden selv - ikke var udspecificeret på hhv. bagom numrene og de opkald, der viderestilles til lægerne fra sygeplejerskerne.

Region Hovedstaden har nu fremsendt de specificerede tal – som danner baggrund for denne artikel.

Sammenfattet viser tallene, som dækker de første 11 uger af det nye akutsystem, at der var 189.950 opkald totalt. Heraf endte 52.254 hos 1813-lægerne. Det svarer til 27,5 pct. i gennemsnit rækkende fra 18 pct. i uge 1 til 30 pct. i uge 11.

I alt 11.759 af de opkald, der havnede hos lægerne, kom via de direkte bagom numre. Det svarer til i gennemsnit 6 pct. af det totale antal opkald, rækkende fra 4 pct. i uge 1 til 8 pct. i uge 11.

I alt 40.495 af de opkald, der havnede hos lægerne, kom ved, at sygeplejerskerne, der tager 1813-telefonen, viderestillede opkaldene. Det svarer til i gennemsnit 21 pct. rækkende fra 14 pct. i uge 1 til 23 pct. i uge 11.