Leif Hoffmann føler sig privilegeret. Efter at have drevet sin egen praksis i Aars i 20 år kan han for første gang i sin karriere som praktiserende læge lave lægearbejde fra otte til fire. Den store forskel på det, han laver nu, og det, han lavede i sin egen praksis, er, at han ikke længere er administrator, men i stedet kan fokusere på sine patienter.
”Jeg synes, det er dejligt, at jeg kan bruge arbejdsdagen på lægefaglige ting. Jeg har ikke ydelser, tillægsydelser, regnskaber, feriepenge, ordrebestillinger, og jeg ved ikke hvad, i hovedet”, siger Leif Hoffman.
Hans arbejdsgiver, Falck, får et fast honorar pr. tilmeldte patient pr. år, så han skal ikke tænke på at drive en forretning, men kan i stedet fokusere på arbejdet med f.eks. at tilrettelægge patientens behandlingsforløb.
Leif Hoffmann har arbejdet i lægehuset i Brovst, der er drevet af Falck Healthcare, siden sidste sommer. For tiden er klinikken normeret til 2,6 læger med to sygeplejersker og to sekretærer. Derfor har Leif Hoffmann ikke investeret penge i klinikken. Han er kun bundet til klinikken i et år, og den frihed er han glad for.
Falck Healthcare har drevet lægepraksisser siden 2013, hvor en ny sundhedslov blev vedtaget. Den tillader regionerne at hyre private aktører til at drive lægeklinikker for sig. Almindelige praktiserende læger har imidlertid stadig fortrinsret, når der afgives tilbud på en klinik til regionerne. Det er dog sket, at klinikkerne er gået til private aktører, selv om læger har givet tilbud, hvis lægerne ikke har opfyldt regionens betingelser.
Falck er kommet for at blive
Den administration, som Leif Hoffmann slipper for i Brovst, tager en driftschef sig af. Han bor i Nordjylland og har faste møder på de 5-6 klinikker, som Falck driver i området. Her mødes han med personalet for at høre, hvordan det går, og om der er noget, der skal købes. Og så overlader han ellers lægearbejdet til Leif Hoffmann, der er lægefaglig leder og ansvarlig for kvaliteten samt den daglige drift af klinikken.
Det er helt bevidst, at Falck driver sine klinikker på den måde, ifølge Thomas Helt, der er direktør for den del af Falck Healthcare, der står for borgerrettede tilbud. Ifølge ham kan man ikke topstyre så mange forskellige klinikker og må overlade de daglige aktiviteter til læger og sygeplejersker. Derfor skal Falck bare sørge for at understøtte lægerne.
Regionerne og PLO beskriver udbudsklinikkerne som et midlertidigt tilbud, men Thomas Helt siger, at Falck vil blive ved med at byde på klinikker, så længe de kan sørge for kvalitet på klinikken. I stedet for at trække sig fra driften af lægeklinikker ser han et tættere samarbejde med PLO.
”Jeg ser ikke, at vi er hverken konkurrent til de praktiserende læger, eller at vi er en midlertidig løsning. Vi er kommet for at blive, men jeg tror og kan mærke på folk i PLO, at vi har en interesse i hinanden. Og jeg tror, man i fremtiden kan se PLO og Falck i partnerskab”, siger han.
PLO’s formand Christian Freitag kan også godt se fordelene i, at nogle læger lader andre om leje af lokaler samt personale- og klinikadministration. Han er dog ikke interesseret i et parallelt sundhedstilbud.
”Hvis vi får et parallelt sundhedstilbud, der består af vikarklinikker, er vi alvorligt bekymrede for, at det går ud over både kvaliteten for borgerne og økonomien for samfundet. For os er det en nødløsning, som regionerne er nødt til at benytte sig af, indtil der igen kommer en rigtig praktiserende læge i området”, siger han.
Gunver Lillevang, bestyrelsesmedlem i PLO, uddyber, at det ikke så meget er et spørgsmål om fagligheden hos lægerne på udbudsklinikkerne som om deres effekt på kronikere og faste brugere af sundhedsvæsenet.
”Et internationalt, ofte citeret, metastudie fra Holland viser, at den mest effektive måde at undgå hospitalsindlæggelser på er, hvis patienten har et langtidsforhold til sin praktiserende læge. Altså at lægen har et forhold til sin patient i flere år. Derfor er det også en videnskabelig holdning, vi har til udbudsklinikkerne, ud over en fagpolitisk holdning”, siger Gunver Lillevang.
Kunderne for udbudsklinikkerne er både patienter og regionerne, der skal garantere lægedækningen. Region Nordjylland, der har flest udbudsklinikker i Danmark, har ikke nogen betænkninger om kvaliteten af sundhedsydelserne ifølge Henrik Sprøgel, som er souschef i patientforløbafdelingen af Region Nordjylland, der står for sundhedsforvaltningen i regionen.
”Det er vores forudsætning, at de her klinikker giver den samme kvalitetsydelse som de andre alment praktiserende læger. Det er et krav, at det er almenmedicinere, der skal være i klinikken, og vi forventer, at de leverer inden for den samme ramme som de andre praktiserende læger, fordi de skal levere det samme katalog af ydelser”, siger Henrik Sprøgel.
Der har ikke været nogen officielle evalueringer af brugen af udbudsklinikkerne i Region Nordjylland, men Henrik Sprøgel har ikke indtryk af, at der skulle være forskel på kvaliteten af ydelserne på en udbudsklinik i forhold til en traditionel lægepraksis.
Thomas Helt ærgrer sig over, at Christian Freitag bruger begrebet vikarklinikker.
”Langt størstedelen af vores speciallæger i almen medicin er ansat på almindelige ansættelsesvilkår og er dermed ikke vikaransat”, siger Thomas Helt.