Skip to main content

Langt flere ansøgninger til introstillinger

Ugeskrift for Læger har i en stikprøveundersøgelse fulgt op på 60 jobopslag på introstillinger på sundhedsjobs.dk. Stort set alle oplever flere ansøgninger end tidligere. For nogle resulterer det i besatte stillinger til et speciale på en afdeling, hvor man ikke tidligere har kunnet rekruttere introlæger, mens andre stadig har vakante stillinger.

Cheflæge i Region Hovedstadens Psykiatri, Bornholm, Kristine Eimose Waagstein oplever ikke en stigning i ansøgere til introstillinger. Speciallæger kan hun godt rekruttere, men hun har fortsat meget svært ved at lokke unge læger til, siger hun.

Charlotte Kiil Poulsen, ckpo@dadl.dk

31. jan. 2025
5 min.

Der kommer mange flere ansøgninger på jobopslag til introstillingsforløb end tidligere. I hvert fald hvis man skal tro de mange medlemshenvendelser til Yngre Læger og en stikprøveundersøgelse, som Ugeskrift for Læger har foretaget.

Vi har skrevet til de uddannelsesansvarlige overlæger, cheflæger og kontaktpersoner, der stod anført på 60 jobopslag til introstillinger fundet på sundhedsjobs.dk i januar i år. De er alle blevet spurgt, hvor mange ansøgninger de har fået til det pågældende opslag, og om det er flere end tidligere. I alt 58 har svaret, og det dækker 232 introstillinger i 33 specialer rundtom i landet. Ud af de 58 besvarelser skriver 53, at de modtager flere ansøgninger end tidligere.

Der er dog stor forskel på mængden af ansøgninger på de forskellige opslag.

Nogle afdelinger modtager et overvældende antal af kvalificerede ansøgninger, andre får en håndfuld kvalificerede ansøgere til et speciale på en afdeling, hvor man ikke tidligere har kunnet rekruttere introlæger. Samtidig er der stadig vakante stillinger. Dem vender vi tilbage til.

Vi starter i Holbæk, hvor klinisk lektor og uddannelsesansvarlig overlæge på Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling, Anna Aabakke, oplever en klar stigning i antallet af ansøgninger til introstillingerne. I alt 39 ansøgninger fik hun til de to ledige stillinger. Hun oplever desuden, at et stigende antal medicinstuderende presser afdelingen.

»Der er aktuelt simpelthen for mange medicinstuderende til, at den eksisterende klinik kan løfte opgaven ordentligt – både i forhold til de studerende og de nye læger. Det er synd for de engagerede unge, som har brugt så mange år på at læse og dygtiggøre sig. Hvis man vælger, at universiteterne skal producere flere læger, så er man simpelthen nødt til at planlægge, hvad der skal ske med dem efter endt uddannelse. Ellers uddannes de til arbejdsløshed«, skriver Anna Aabakke.

Fra vakante til besatte

På Medicinsk Afdeling på Sjællands Universitetshospital, Nykøbing F., havde man i januar to opslåede introstillinger, og cheflæge, ph.d, Mette Friberg Hitz, skriver:

»Vi er gået fra at have 0-4 ansøgere til nu at have 23-28 ansøgere. Vi oplever også, at introlægerne tager flere introstillinger, før de søger HU-forløb. Enten fordi de er i tvivl om karrierevalg, eller fordi de ved ansøgning om HU-stilling får at vide, at de skal have flere kompetencer«.

Mette Friberg Hitz oplyser desuden, at hvor afdelingen tidligere i perioder havde vakante introstillinger, er alle nu besat.

Lignende er tilfældet på Karkirurgisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital, Roskilde. Her fik man i januar 39 ansøgere til en enkelt stilling. For seks år siden skulle man være heldig, hvis man fik en eneste. Samtidig oplever man introlæger, der ender på dagpenge, fordi de ikke kan komme videre i systemet.

Ansøgere på dagpenge

Cheflæge Thomas Abramovitz Bjerre på Røntgen og Skanning på Regionshospitalet Randers modtog 25 ansøgninger til en enkelt stilling. Han skriver:

»Der er utvivlsomt en signifikant stigning i ansøgninger til vores introforløb i forhold til for bare et år siden. Vi oplever desuden flere ansøgere på dagpenge, det har vi aldrig set før«.

»Der er utvivlsomt en signifikant stigning i ansøgninger til vores introforløb i forhold til for bare et år siden. Vi oplever desuden flere ansøgere på dagpenge, det har vi aldrig set før«Thomas Abramovitz Bjerre, cheflæge, Røntgen og Skanning på Regionshospitalet Randers.

Længere sydpå, nærmere bestemt på Kirurgisk Afdeling i Aabenraa, får man også flere ansøgninger end de foregående år. Her bemærker man desuden, at ansøgerne kommer fra hele landet. Noget man ikke i samme grad har været vant til tidligere.

I Regionspsykiatrien Gødstrup fik man ni gode ansøgninger, og derfor valgte man at øge antallet af introstillinger. Egentlig ville man øge til seks, men to sprang fra. Derfor endte man med fire ansatte introlæger fremfor de planlagte og opslåede to. Det glæder chefpsykolog Louise Schwartz, som indgår sammen med den uddannelsesansvarlige ledende overlæge i arbejdet med at sikre et godt arbejdsmiljø:

»Vi er i en meget gunstig situation. Vi får også en del almen praksis-læger lige nu, som ved seneste evaluering har givet meget ros til vores yngre lægers uddannelsesmiljø. Så det er jeg meget tilfreds med«, skriver hun.

Stadig vakante stillinger

I den østligste del af landet – i psykiatrien på Bornholm – er det på de seneste seks opslagsrunder ikke endt med nogen ansatte introlæger.

»Selv om vi ligger i hovedstaden og kan lukrere på mange af de ting, der foregår der, så er det for os her på Bornholm helt vildt svært at rekruttere læger i uddannelsesstillinger. Jeg har ikke problemer med at rekruttere speciallæger. Jeg har alle de speciallæger, jeg kan bruge, men jeg kan ikke få yngre læger herover. Det ærgrer mig virkelig. Vi ligger højt i alle vores uddannelsesevalueringer og trivselsundersøgelser for lægegruppen, og vi tilbyder mange ting i uddannelsen, f.eks. psykoterapi. Jeg kunne bedre forstå det, hvis uddannelsen haltede hos os, eller ikke blev prioriteret, men vi har speciallæger, der gerne vil uddanne, og vi har alt på paletten, og alligevel kan vi ikke få nogen til at komme«, sukker Kristine Eimose Waagstein, der er cheflæge i Region Hovedstadens Psykiatri, Bornholm.

»Jeg har ikke problemer med at rekruttere speciallæger. Jeg har alle de speciallæger, jeg kan bruge, men jeg kan ikke få yngre læger herover«Kristine Eimose Waagstein, cheflæge, Region Hovedstadens Psykiatri, Bornholm.

Også flere steder i landet er der ledige introstillinger i almen medicin. Selv om man får flere ansøgninger end tidligere, er der f.eks. både i Region Midtjylland og Region Syddanmark vakante stillinger.

Til den kommende runde i Region Syddanmark med start 1. marts er der syv ledige stillinger. Samtidig skriver regionen, at der er en tendens til, at det primært er de ansøgere, der kun prioriterer stillinger på Fyn eller Lillebælt, som går igen. 
 

Fakta

Sådan gjorde vi: