Skip to main content

Markant flertal går ind for prioritering i sundhedsvæsenet

De fleste danskere går ind for, at der prioriteres i sundhedsvæsenet. Det viser en ny undersøgelse foretaget for Lægeforeningen og Danske Regioner.

Foto: Colourbox.
Foto: Colourbox.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

28. jan. 2016
5 min.

Rungende nej til dyre lægemidler og behandlingsformer, hvis der findes billigere og lige så effektive alternativer. Rungende ja til økonomiske overvejelser ved valg af behandling, hvis det betyder, at flere patienter så kan blive behandlet på højt niveau.

Faktaboks

Pluk fra undersøgelsen:

Det er det umisforståelige signal, befolkningen sender til politikerne i en borgerundersøgelse foretaget af Epinion på opdrag af Lægeforeningen og Danske Regioner.

Undersøgelsen viser, at der er lidt større opbakning til prioritering blandt mænd end kvinder, og ældre borgere støtter mere op end de unge, men overalt er tilslutningen på over 50 pct.

Danske Regioners formand Bent Hansen (S) deler flertallets holdning:

”Der er i høj grad brug for at prioritere inden for sundhedsområdet og diskutere forholdet mellem økonomi og effekt. Det gælder ikke kun, når vi tager ny medicin i brug, men også når vi køber robotter til operationer, og når vi laver retningslinjer for, hvem der skal opereres, og hvem der i stedet skal træne f.eks. sin skulder op”, siger han i en fælles pressemeddelelse fra de to organisationer.

Formanden for Lægeforeningen, Andreas Rudkjøbing, mener, undersøgelsen må få som konsekvens, at diskussionerne om prioritering nu får politisk vægt.

”Sundhedsvæsenet skal tilbyde alle patienter en god behandling. Det er muligt, men jo ikke uden at skele til omkostningerne. Prioritering er uomgængelig, men sker i dag i det skjulte, og det bliver hurtigt den stærkes ret. Vi har brug for værktøjer til at sikre, at patienterne får mest sundhed for pengene. Det er meget positivt, at befolkningen bakker op om den tankegang, og nu ser vi frem til den nødvendige politiske diskussion”, siger han i pressemeddelelsen.

Lægeforeningen selv har længe støttet en formaliseret proces. Nærmere betegnet i form af et uafhængigt lægemiddelinstitut, der ikke mindst kan sikre åbenhed.

“Hver dag bliver der prioriteret i sundhedsvæsenet. Af politikere, som fordeler ressourcer, og af administrative ledelser, som indkøber lægemidler. Det er svært at gennemskue, og ingen har i dag overblikket over, hvordan sundhedsvæsenet – og dermed patienterne – får mest muligt for de penge, der er til rådighed”, siger han i en pressemeddelelse.

”Derfor har Lægeforeningen længe arbejdet for at samle den ekspertise, som i dag er placeret i blandt andet RADS, KRIS og Institut for Rationel Farmakoterapi i et fælles uafhængigt og fagligt tungt lægemiddelinstitut, der kan inddrage pris i sine analyser. Vi er i øvrigt med på, at instituttet - hvis der er opbakning til det – kan beskæftige sig med behandlinger mere bredt”.

Undersøgelsen fra Epinion spørger også ind til, hvilke områder befolkningen ønsker prioriteret. Den allervigtigste prioritet er ”at der er nok personale”, som 39 pct. peger på. Dernæst følger ”nedbringe ventelister” med 21 pct. og ”forebyggelse” med 15 pct.

Læs også: LVS og Danske Patienter: ”Tiden er løbet fra prioritering”

Læs også: Løhde til kritisk læge: Vi prioriterer dagligt

Læs også: Har man sagt prioritering har man også sagt NICE