Skip to main content

ME-fagfolk advarer: Debatten kan gå ud over patienterne

70 danske læger, forskere og behandlere træder nu frem med navn og advarer politikerne om risikoen for, at patienterne lider skade af den stærkt polariserede debat om ME.
Før samrådet om ME modtog Sundheds- og Ældreudvalget hele to åbne breve med underskrifter fra danske læger.
Før samrådet om ME modtog Sundheds- og Ældreudvalget hele to åbne breve med underskrifter fra danske læger.

Marianne Fajstrup

15. jan. 2020
4 min.

»Vi er en gruppe af fagfolk og forskere, som er bekymrede for de konsekvenser, som debatten om Kronisk Træthedssyndrom, ME og Funktionelle Lidelser risikerer at få for en gruppe af patienter, som i forvejen har vanskeligt ved at få den hjælp, de har behov for.«

Sådan indledes det åbne brev til »Sundhedsministeren og de øvrige medlemmer af Folketinget«, der blev afleveret inden det åbne samråd om opfølgning på den politiske beslutning i Folketinget i marts 2019 om, at ME er en neurologisk lidelse.

Læs mere om samrådet: Sundhedsminister: »Vi gør det ikke godt nok for ME-patienter i dag«

Afsenderne af det åbne brev er fagfolk, som har »arbejdet klinisk med denne gruppe af patienter samt forsket i årsager og behandlingsmuligheder«.

De advarer mod en konfliktoptrappende debat, »hvor der er forsøgt etableret en konflikt omkring sygdommens årsager, og hvor der tegnes et billede af, at der på den ene side er patienter og fagfolk, der mener, at sygdommen udelukkende har fysiske årsager, mens der på den anden side er patienter og fagfolk, der mener, at sygdommen udelukkende skal betragtes som en psykisk lidelse.«

Det er imidlertid ikke et retvisende billede, skriver de, for der er blandt eksperter bred enighed om, at man endnu ikke kender den præcise årsag til, at nogle udvikler ME, og der er heller ingen eksperter, som bestrider, at man endnu mangler at finde en behandling, som kan gøre alle raske.

»Derfor er selve diskussionen om, hvorvidt der er tale om en fysisk eller psykisk sygdom, eller eventuelt noget helt tredje, i sig selv absurd. For vi ved det ganske enkelt ikke,«, skriver de, og opfordrer til i åbenhed at fokusere på at finde løsninger på det alvorlige problem, som alle også er grundlæggende enige om: Der er tale om en svært invaliderende sygdom, som rammer alt for stor en del af befolkningen, og i dag er behandlingstilbuddene langt fra tilstrækkelige. Dette sidste er der fuldstændig enstemmighed om bag alle de ellers skarpt optrukne fronter i debatten, og i det åbne brev advarer de danske fagfolk om, at et fokus på uenighederne kan virke som et benspænd for det, som alle i virkeligheden er enige om.

»Hvis vi på forhånd beslutter os for, at denne sygdom skal være neurologisk og ikke må undersøges fra andre vinkler også, så risikerer vi at afskære de muligheder, som måske kunne hjælpe patienterne.« skriver de.

Læs det åbne brev til Sundhedsministeren

I skrivende stund har 70 fagfolk fra hele landet og fra forskellige funktioner og afdelinger sat deres navne under brevet, som løbende opdateres med nye underskrifter.

De tre øverste underskrifter er fra professor og overlæge Per Fink fra afdelingen for Funktionelle Lidelser på Aarhus Universitetshospital, professor, dr.med. Torben Jørgensen, seniorforsker ved Sektionen for Befolkningsbaseret Epidemiologi på Frederiksberg Hospital og overlæge Inger Merete Terp, enhedsleder af Afdelingen for Specialfunktioner ved Psykiatrien Region Sjælland.

På den voksende liste er der på lægesiden ikke blot navne fra neurologien og psykiatrien, men fra fx endokronologi, infektionsmedicin og gastromedicin. Der er andre fagfolk som sygeplejersker, fysioterapeuter og kliniske psykologer, og forskere fra andre videnskabsgrene.

Flere åbne breve

I ugen op til samrådet om ME modtog Sundheds- og Ældreudvalget også et åbent brev via ME Foreningen med underskrifter fra syv danske fagpersoner og mere end 80 udenlandske. I brevet understreges vigtigheden af at klassificere ME som en biologisk sygdom og adskille den fra funktionelle lidelser. Brevet advarer mod farerne for fejldiagnostik og stigmatisering »by falsely equating the disease with (chronic or unexplained) fatigue, deconditioning or psychosomatic classifications, like functional disorders, medically unexplained symptoms, somatoform disorders, somatic symptom disorder, functional somatic syndrome, neurasthenia, or bodily distress disorder/syndrome«.

Blandt underskriverne er Kim Varming, ledende overlæge ved Klinisk Immunologisk Afdeling, Aalborg Universitetshospital, Rikke Katrine Jentoft Olsen, lektor ved Institut for Klinisk Medicin - Molekylær Medicinsk Forskningsenhed, Aarhus Universitet, og Jesper Mehlsen, seniorforsker ved Enhed for Kirurgisk Patofysiologi på Juliane Marie Center, Rigshospitalet.

Hele brevet med underskriverne ligger som bilag til Sundheds- og Ældreudvalgets samråd: Open Letter to Danish Health Politicians.

I dette brev efterlyses ligesom i det danske brev mere forskning i årsagerne til ME.