»Jeg var med min hustru i Rom i slutningen af februar. Vi fulgte situationen i Lombardiet, hvor antallet af smittede blev fordoblet fra dag til dag. Det var foruroligende, og vi valgte at tage hjem før tid«, forklarer han.
»På grund af mit engagement i Patientens.dk [organisation, som Stig Ekkert er medstifter af, red.] begyndte jeg at læse alt om COVID-19 i forskellige tidsskrifter og kunne blandt andet se, at 67 kinesiske eksperter anbefalede, at man som officiel rekommandation vil behandle alle niveauer af patienter med COVID-19 med chloroquin. Jeg læste også, at englænderne forbød eksport af chloroquin, fordi de kunne se, at det kunne blive en mangelvare under en coronaepidemi. Jeg syntes, at det var nødvendigt, at den viden blev spredt hurtigt«.
Selv om Stig Ekkerts handlemåde er omdiskuteret og er blevet skarpt kritiseret, har han også opnået noget. I et samarbejde med professor Thomas Benfield fra Hvidovre Hospital gennemfører han et dobbeltblindet, randomiseret kontrolleret forskningsforsøg, der skal vise, om chloroquin kan anvendes som forebyggelse og tidlig behandling mod COVID-19.
Stig Ekkerts pressemeddelelse havde en voldsom effekt, og han opnåede at optræde på både landsdækkende medier og på tv med sit budskab. Men billedet er mere grumset end som så.
Den 22. marts begrænsede Lægemiddelstyrelsen adgangen til at ordinere lægemidler indeholdende hydroxychloroquin, så læger ikke længere kan udskrive det til patienter med COVID-19.
Der er blevet igangsat forsøg med chloroquin, men samtidig kan du ikke længere anvende chloroquin til dine egne patienter med COVID-19. Er du glad eller mellemfornøjet med udbyttet af din pressemeddelelse?
»Jeg er mellemfornøjet. Det er godt, at der er sat så meget forskning i gang, men jeg ville gerne have muligheden for at kunne udskrive chloroquin til mine egne patienter. Det er ærgerligt, at det er blevet nødvendigt med sådan en panikhandling, fordi man ikke lukkede af, mens tid var, ligesom englænderne gjorde«, siger Stig Ekkert.
De danske forsøg med chloroquin står langtfra alene, og i adskillige andre lande forskes der også i medicinens mulige effekt mod COVID-19.
1. april indskærpede Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA), at chloroquin og hydroxychloroquin kun må anvendes mod COVID-19 i kliniske forsøg eller i nationale nødbehandlingsprogrammer.
Årsagen er frygt for hamstring, så patienter med autoimmune sygdomme som for eksempel lupus ikke længere vil kunne få medicinen.
EMA’s indgreb ærgrer Stig Ekkert, men han glæder sig over, at chloroquin fortsat må bruges til forsøg.
Alt går som forventet
Thomas Benfield er blevet et kendt ansigt hjemme i de danske stuer. Fra tidlig morgen, hvor han slubrer morgenkaffe på kontoret på Hvidovre Hospital med stetoskopet om halsen, til de sene nyhedsudsendelser er professoren i infektionsmedicin klar til at svare på journalisters og tv-seeres spørgsmål om coronaepidemien.
»Jeg synes, at dækningen i medierne har været utroligt lødig og sober. Egentlig kan man undre sig over, at der er skabt en så voldsom frygt i befolkningen, men jeg tror, det skyldes, at dækningen er så massiv. Alt handler om corona. Det kan være svært at komme igennem med det budskab, at jeg ikke er bekymret for den enkelte raske og sunde borgers sundhed. Jeg bekymrer mig om vores samfund og vores sundhedsvæsen«, siger Thomas Benfield.