Skip to main content

Midtjysk PLO-formand: Vi henviser ikke til lavdosis-CT ved mistanke om lungekræft

Ledende overlæge Ulrich Fredberg på Diagnostisk Center i Silkeborg blev fyret for at undersøge patienter for lungekræft med lavdosis-CT og dermed gå imod Sundhedsstyrelsens retningslinjer. »Men vi henviser slet ikke patienter til denne undersøgelse, hvis vi har mistanke om kræft«, siger Henrik Idriss Kise, formand for PLO Midtjylland
CT 2 i Røntgen og Skanning - Regionshospitalet Silkeborg. Foto: Hospitalsenhed Midt.
CT 2 i Røntgen og Skanning - Regionshospitalet Silkeborg. Foto: Hospitalsenhed Midt.

Kurt Balle

29. apr. 2020
4 min.

Efter 19 år som ledende overlæge på Diagnostisk Center i Silkeborg blev Ulrich Fredberg afskediget af ledelsen på Hospitalsenheden Midt, og han har dermed haft sin sidste arbejdsdag på Regionshospitalet Silkeborg. Baggrunden er ifølge en pressemeddelelse fra hospitalsledelsen, at Diagnostisk Center tilbyder lavdosis-CT til udredning af patienter ved beskeden mistanke om lungekræft.

»Der er derfor patienter, som ikke har fået den rigtige skanning jf. Sundhedsstyrelsens kræftpakkevejledning, og patienternes sikkerhed har dermed været bragt i fare«, hedder det i pressemeddelelsen. Men det er en misforståelse at tro, at praktiserende læger lader deres patienter undersøge med lavdosis-CT, hvis der er mistanke om kræft, lyder det nu fra de praktiserende læger.

»Har vi mistanke om lungekræft, så henviser vi til lungekræftpakken, og det har vi gjort hele tiden«, siger således Henrik Idriss Kise, der er formand for PLO Midtjylland og praktiserende læge i Silkeborg Kommune.

»Så kan vi have en patient med lungesymptomer, som ikke går ind under kriterierne for lungekræftpakken, og her har vi lavdosis-CT som et ekstra tilbud ud over almindelig røntgen. Formålet med henvisning til lavdosis-CT er således ikke at udrede, om patienterne har lungekræft, for havde vi haft mistanke om det, havde vi henvist til kræftpakken med fuld CT«, siger Henrik Idriss Kise.

Bryder sig ikke om setuppet

Han mener, at det er en stor misforståelse, når de to ting bliver blandet sammen: Lavdosis-CT anvendes ikke ved mistanke om lungekræft, men undersøgelsesformen kan som en ekstragevinst fange lungekræft i tidligt stadie.

»Derfor kan jeg heller ikke lide ordlyden med, at 'man ikke har nok mistanke til, at det kan være lungekræft' og derfor henviser til lavdosis-CT. Sådan er det ikke. Vi henviser, når vi står med forskellige lungesymptomer, som ikke går ind under kriterierne for lungekræftpakken. Det kan være åndenød, ondt i brystet, ondt bagtil i ryggen og hoste. Som en del af vores udredning vil vi gerne have et overblik over, hvordan der ser ud i brystkassen på disse patienter, og her har vi fået et bedre tilbud med lavdosis-CT. At det så kan betyde, at vi opdager en lungekræft, som der ikke har været mistanke om, er jo kun godt«.

Henrik Idriss Kise bryder sig ikke om det setup, hvor 625 lavdosis-CT-henvisninger er blevet gennemgået, hvorefter 93 tilbydes fuld CT-skanning.

»Det er klart, at når man gennemgår så mange henvisninger, vil du retrospektivt kunne sige: Nå, den skulle nok have været ovre på den anden side af hegnet. Der har siddet to fagpersoner, en lungelæge og en røntgenlæge, og set på henvisningerne, men man har ikke haft en almenmediciner med. Så har der været en gruppe tilfælde, hvor man ikke kunne blive enige, og de har været i Odense for at få en second opinion. Også her uden almenmediciner. Jeg kunne godt tænke mig, at man havde set på 625 lavdosis-CT-henvisninger i Silkeborg og så taget 625 henvisninger til almindelig røntgen af lungerne i for eksempel Vejle for også der at se, hvor mange der burde have været indkaldt til kræftpakken«, siger Henrik Idriss Kise.

Ekstra stykke værktøj

Han betegner lavdosis-CT som et ekstra stykke værktøj i værktøjskassen, og han mener ikke, at tallenes tale er tilfældig.

»Ved hver lungepatient, hvor vi ønsker yderligere udredning, og som ikke indgår i lungekræftpakke, har vi haft et enormt godt samarbejde med røntgenafdelingen og Diagnostisk Center i Silkeborg. Der har været god og tæt dialog, og lavdosis-CT har været et ekstra redskab i værktøjskassen. Tallene viser, at der er fundet flere tidligt stadium-lungekræfttilfælde i Silkeborg sammenlignet med andre hospitaler. Hvad er årsagen så til det? Er det lavdosis-CT, eller er det det tætte samarbejde mellem røntgenafdelingen, Diagnostisk Center og almen praksis? Det ved vi jo ikke, men det er nærliggende at sige, at det er lavdosis CT’en, for det er jo den, der har fundet de pågældende tilfælde«, siger den midtjyske PLO-formand.

LÆS OGSÅ:

Kendt Silkeborg-overlæge fyret i sag om skanning for lungekræft