Skip to main content

Navne på medlemmerne af Lægedækningsudvalget

Lægefagligheden er godt repræsenteret rundt om bordet, når Lægedækningsudvalget skal finde løsninger på lægemanglen i Danmarks udkantsområder.

Om senest 10 måneder skal Lægedækningsudvalget finde gode forslag til incitamenter - udover himmel og hav - der kan trække læger hertil. Foto: Klaus Larsen
Om senest 10 måneder skal Lægedækningsudvalget finde gode forslag til incitamenter - udover himmel og hav - der kan trække læger hertil. Foto: Klaus Larsen

Klaus Larsen kll@dadl.dk

2. mar. 2016
3 min.

Der er nu udpeget medlemmer til det Lægedækningsudvalget, som regeringen nedsatte i januar.

Udvalget, der skal komme med forslag til, hvordan man sikrer en bedre geografisk dækning af læger i Danmark, er sammensat af repræsentanter for Lægeforeningen, Danske Regioner, der hver har fire medlemmer af udvalget.

Kommunernes Landsforening har tre medlemmer, Sundheds- og Ældreministeriet to medlemmer, mens Sundhedsstyrelsen og Finansministeriet hver har ét medlem.

Formand er den 66-årige cand. scient. pol. Martin Teilmann. Han har tidligere bl.a. været direktør i Akademikernes Centralorganisation (AC) og direktør for Foreningen af Speciallæger (FAS).

Lægeforeningens medlemmer er

• Mette Worsøe, specialeansvarlig overlæge

• Helle Søholm, reservelæge, ph.d.

• Mads Skipper, 1. reservelæge, ph.d. stud.

• Gunver Lillevang, alm. praktiserende læge

Løn ikke det vigtigste

To af Danske Regioners medlemmer vil være kendt af mange for deres tidligere aktivitet i Yngre Læger. Det drejer sig om den tidligere FAYL-formand Erik Jylling, som nu er sundhedspolitisk direktør i Danske Regioner samt det tidligere medlem af YL-bestyrelsen Berit Bjerre Handberg, som nu er sekretariatschef for Videreuddannelsessekretariatet Region Nord og Kontorchef for Sundhedsuddannelser i Region Midtjylland.

Lægeforeningens udgangspunkt i udvalgsarbejdet er, at man selv længe har efterspurgt en national handlingsplan, ”og derfor vil vi også gerne tage et medansvar for at finde løsninger”, siger udvalgsmedlem Mads Skipper, som er formand for Lægeforeningens Udvalg for Uddannelse og Forskning.

”Derfor vil vi have fokus på patienternes interesse – men vi skal selvfølgelig også afveje det med lægernes interesser, som vi repræsenterer. Udgangspunktet for Lægeforeningen er at bidrage til at sikre at alle patienter kan få adgang til relevant læge uanset hvad de fejler og uanset hvor i landet de bor. Derfor vil vi sammen med de øvrige i udvalget undersøge problemets omfang og derefter pege på, hvilke positive incitamenter, vi kan anbefale, så vi undgår tvangsmæssige fordelingsredskaber”, siger han.

- Hvis f.eks. Nordjylland mangler psykiatere, og ingen vil flytte derhen, hvordan skal man så løse det uden at gøre vold på lægernes interesser? Skal der tilbydes højere løn?

”Som udgangspunkt vil vi arbejde for positive incitamenter. Men når vi ser på de undersøgelser, vi og andre har lavet, er det ikke løn, der i sig selv motiverer nogen til at flytte”, siger Mads Skipper.

Generelt samfundsproblem

”Undersøgelserne viser, at gode arbejdsmiljøer og attraktive faglige muligheder vejer godt til blandt det, der kan få lægerne til at rykke. Dertil kommer mulighederne for ”work-life balance”, mulighederne for, at partneren kan få job i området, mulighederne for børnene osv.”

- Så skal der nærmest laves om på hele lokalsamfundets struktur?

”Det er jo det andet element, som vi allerede vendte på udvalgets første møde i sidste uge: Dette er ikke kun en problemstilling, der vedrører sundhedsvæsnet. Det er et generelt samfundsproblem med urbanisering og ungdommen og akademikerne trækker mod de store byer”.

- Lægeforeningen er flot repræsenteret i udvalget. Og derudover er der også en vis lægefaglighed repræsenteret på den anden side af bordet. Det må vel betyde, at der omkring bordet findes en vis forståelse for problemernes karakter?

”Jeg synes, det er en positiv sammensætning. Lægefagligheden er vel repræsenteret, og på vores første møde kunne man mærke, at der er et godt kendskab til området. Der var en umiddelbar forståelse omkring bordet af, at vi alle er interesserede i at komme med de bedst mulige løsningsforslag”, siger Mads Skipper.

Lægedækningsudvalget skal aflevere rapport med sine anbefalinger inden udgangen af 2016.

Læs mere: ”Speciallæger til fremtidens sundhedsvæsen”

Læs kommissoriet her (pdf)

Se udvalgets sammensætning (link)