Skip to main content

Nordjyske borgmestre: Hellere sygehuslæge end ingen læge

Nordjyllands borgmestre ville foretrække den almindelige praktiserende læge, men tager positivt imod en model med sygehusansatte almenmedicinere.

Forslaget fra regionsrådsformand Ulla Astman (S) om at muliggøre almen praksis-kloinikker på sygehusene, har vundet gehør hos de nordjyske borgmestre. Foto: Region Nordjylland.
Forslaget fra regionsrådsformand Ulla Astman (S) om at muliggøre almen praksis-kloinikker på sygehusene, har vundet gehør hos de nordjyske borgmestre. Foto: Region Nordjylland.

Klaus Larsen kll@dadl.dk

6. okt. 2016
4 min.

Borgmestrene i Nordjylland tager positivt imod forslaget om at erstatte familielægen i egen praksis med sygehusansatte læger, der fungerer som praktiserende læger i klinikker på sygehuset.

”Vi er udfordrede og er nødt til at prøve alle muligheder”, siger Mogens Gade (V), borgmester i Jammerbugt Kommune og formand for de nordjyske kommuners kontaktråd.

”Vi ville da helst have almindelige praktiserende læger, men der er desværre ikke noget tegn på, at vi kan nå i mål med de redskaber, vi har i dag. I denne situation må vi lægge ideologier og skarpe holdninger til side og tænke på de borgere, som det hele drejer sig om”, siger Mogens Gade til Danske Kommuner Online.

”Læg ideologi til side”

I forrige uge foreslog den nordjyske regionsrådsformand Ulla Astman (S) en ændring af Sundhedsloven, der gør det muligt at indføre en ny praksismodel, der kan erstatte den selvstændige praktiserende læge med sygehusansatte almenmedicinere i områder med stor lægemangel.

Det skete i en kronik i Jyllands-Posten, ”Familielægen på pension”, hvor hun blandt andet foreslog offentlige lægeklinikker på sygehusene, som med kombistillinger – halvt praksislæge og halvt sygehuslæge – kan lokke nyuddannede læger til yderområder – f.eks. Nordjylland.

Faktaboks

Fakta

Hendes tanker vakte gehør hos Danske Regioners formand, Bent Hansen (S). Også Sundhedsminister Sophie Løhde (V) erklærede sig positiv, men ville afvente et udspil fra det Lægedækningsudvalg, som regeringen nedsatte i foråret.

Borgmester Mogens Gade ser også muligheder for åbne klinikker i kommunale sundhedshuse, hvor sygehuslæger et par dage om ugen kan agere praktiserende læger for lokalområdet.

”Kommunerne står med et større og større ansvar for sundhedsområdet, men uden læger mangler vi en vigtig spiller i det nære sundhedsvæsen. Især vores mange kronikere har brug for mere kontinuitet i forholdet til deres læge”, siger Morgens Gade til Danske Kommuner Online.

”I denne situation må vi lægge ideologier og skarpe holdninger til side og tænke på de borgere, som det hele drejer sig om”.

”Starten på enden for primærsektor”

De praktiserende læger udsendte for nylig med et meget rost udspil, som med 28 forslag lagde op til dialog om fremtiden for almen praksis. Formanden for de praktiserende lægers organisation PLO, Christian Freitag, har da også udtrykt undren over Ulla Astmans kronik:

”At introducere en ny sundhedslov tre år efter, at vi fik en, som gav regionerne gode muligheder for at styre lægedækningen, er overraskende her, halvanden måned før, vi indleder overenskomstforhandlingerne. Men vi må jo lytte efter, hvad der ligger bag”, sagde PLO-formanden til Ugeskriftet.dk.

”Jeg er helt klar over, at Region Nordjylland har nogle særligt hårde problemer, og at vi bør tage særlige hensyn til forholdene der. Men der er masser af muligheder i de eksisterende regler, både i Sundhedsloven og i overenskomsten, for at udvikle almen praksis og primærsektoren”, lød det fra Christian Freitag.

Sundhedsloven giver allerede i dag regionerne mulighed for at udbyde driften af almen praksis til private aktører eller etablere en midlertidig regionsklinik i en periode på op til fire år. Den model, Ulla Astman foreslår, med permanente klinikker på sygehusene kræver derimod en ændring af sundhedsloven.

Ifølge Christian Freitag kan forslaget blive ”starten på enden for den primære sektor, vi har i dag”:

”Det vil give regionerne mulighed for at overtage den primære sektor bid for bid. Det er en stor politisk beslutning at afskaffe den praktiserende læge, og det mener jeg ikke er en beslutning, vi skal tage med et snuptag for at løse lægemanglen i Nordjylland”, siger Christian Freitag.