Skip to main content

Nu kommer vaccinerne til sundhedspersonalet

Vaccinen fra AstraZeneca anbefales ikke til personer over 65 år, og derfor rykker sundhedspersonalet nu frem i vaccinationskøen. Lægeforeningen tager positivt imod ændringen i vaccinestrategien.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Ditte Damsgaard dd@dadl.dk

4. feb. 2021
3 min.

De første leverancer af COVID-19-vaccinen fra AstraZeneca er på vej, og de skal gå til gruppe 4, som blandt andet rummer sundhedspersonalet.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Sundhedsstyrelsen.

Vaccinerne kommer til Danmark i uge 6-8, og de vil i første omgang blive tilbudt personer under 65 år i gruppe 4, som er personale i sundheds-, ældre- og socialsektoren med særlig risiko for smitte, eller som varetager en kritisk funktion, lyder det i pressemeddelelsen.

Revaccination sker i ugerne 10-12.

»Det bliver rigtig godt, at vi nu kan genoptage vaccinationerne af vores personale i sundheds- og plejesektoren. Personalet har måttet træde lidt tilbage i køen på grund af de nedsatte leverancer i sidste uge«, siger Bolette Søborg, enhedschef i Sundhedsstyrelsen, i pressemeddelelsen.

Lægeforeningens formand Camilla Rathcke tager positivt imod den ændring i vaccinestrategien, som Sundhedsstyrelsen har meldt ud.

»Det er positivt, at der nu er en tredje vaccine til rådighed. Der er tale om en vaccine, som ikke er testet tilstrækkeligt på personer over 65 år, og derfor er det naturligt, at Sundhedsstyrelsen kun anbefaler den til personer, som er yngre. Vi mener også, at det er oplagt, at det nu er den gruppe, som er prioriteret som den næste i vaccinationsplanen – nemlig sundhedspersonale – som får tilbudt den nye vaccine – og selvfølgelig kun dem, der er under 65 år. Vi har brug for en vaccinationsindsats på ,to ben’, som både sikrer den nødvendige beskyttelse til de borgere, der er i størst risiko for alvorlig sygdom uanset alder, og til det personale i sundhedsvæsenet, som skal tage sig af patienterne«, siger Camilla Rathcke.

Hun understreger, at det vigtigste lige nu er at komme i gang med at vaccinere

»Den nye vaccine vil sikre læger og andre sundhedspersoner en højere beskyttelse, end de har i dag. Vi kan glæde os over, at dækningen efter første stik ser ud til i de nyeste undersøgelser at være bedre end ved de andre vacciner. Vi må dog vente at se, om EMA skal forholde sig til det. Også, at effektiviteten efter andet stik ikke når helt op på de andre vacciners niveau. Det har vi naturligvis et opmærksomt blik på, herunder også om antallet af smittede sundhedspersoner falder«, siger Camilla Rathcke.

Som alle andre ser Lægeforeningens formand frem til, at der kommer flere vacciner til landet.

»Vi har hele setuppet på plads. Sundhedsvæsenet er klar. Det er bare vaccinerne, der mangler«, pointerer Camilla Rathcke.

At vaccinen ikke anbefales til personer over 65 skyldes ifølge Sundhedsstyrelsen mangel på data.

»Vi har gennemgået dokumentationen, og indtil vi har set flere data for effekt blandt ældre, er det vores anbefaling, at vaccinen fra AstraZeneca først og fremmest skal være et tilbud til personer under 65 år uden øget risiko for et alvorligt forløb med COVID-19«, siger Bolette Søborg.

Vaccinationskalenderen er dermed blevet opdateret.

Forventningen er, at vaccinen fra AstraZeneca har en effekt på ca. 60%.

Læs også:

Læger må se langt efter første stik: »Patienterne ånder os direkte i ansigtet«