Fem brede krav
Efter den enstemmigt godkendte beretning diskuterede repræsentantskabet kravene til OK24. Niels Juul og Bjarne Hjaltalin fra forhandlingsdelegationen testede først forsamlingens viden om den eksisterende overenskomst i en 18 spørgsmål lang quiz, og resultatet var – svingende. Det fik en lidt spids bemærkning med på vejen fra oplægsholderne, at »man kan komme langt med en ellers god overenskomst, hvis man kender den«.
Derefter gav de to forhandlere en indflyvning over det noget knudrede landskab, der skal forceres frem mod en ny OK-aftale – præget af ikke mindst usikkerheden omkring Sundhedsstrukturkommissionens afrapportering, der falder tidsmæssigt sammen med afslutningen på OK-forhandlingerne.
Forhandlingerne starter som altid med en kravsudveksling mellem parterne, og de to forhandlere præsenterede de indtil videre bredt formulerede fem krav, Overlægeforeningen møder op med – krav, der er foreningens bud på den dagsorden, forhandlingerne skal have:
- Sikring af reallønnen – samme procentuelle stigninger for alle.
- Forbedring af vilkår for tjeneste og vagt.
- Forbedring af vilkår for ledende overlæger og cheflæger.
- Forbedring af seniorrettighed for overlæger.
- Højere pensionsdækning.
I den efterfølgende debat var der især fokus på vilkårene for vagter – både i forhold til vagthyppighed og betaling for især »de mørkeste timer« mellem kl. 02 og 06, ligesom der var fokus på arbejdstids- og timeopgørelsen, der paradoksalt nok betyder, at læger, der er ansat uden øvre arbejdstid, alligevel kan gå i minus med arbejdstimer.
Flere understregede, at Overlægeforeningen i denne og andre sammenhænge bør søge koordination med Yngre Læger, og en nævnte, at de yngre læger på hendes afdeling parallelt med ønsket om forbedrede seniorvilkår havde formuleret et ønske om at få ,juniorrettigheder’, der tager hensyn til deres livssituation.
Også udfordringerne med definitionen af hovedtjenestested blev bragt på banen – ikke mindst i lyset af de lægedækningsbelastede områder og udsigten til nye forpligtelser i det nære sundhedsvæsen. Endelig blev det også adresseret, at rigtig mange – som en undersøgelse fra Overlægeforeningen netop har vist – ikke får den efteruddannelse på ti dage årligt, de ifølge overenskomsten ellers har ret til.
Susanne Wammen konstaterede afsluttende, at mange af de emner og pointer, der var blevet bragt op, flugtede fint med de tanker, forhandlingsdelegationen – som hun selv er en del af – vil tage med til forhandlingerne. Forsamlingen nikkede derefter ja til de fem opstillede krav.