Ønskeseddel til fremtiden
Hvordan skal fremtiden se ud i almen praksis? Det var det enkle og supersvære spørgsmål, der var afsættet til workshop, hvor deltagerne fik lov til at drømme højt.

Luk øjnene i et minut, og tillad dig selv at drømme om, hvordan du kunne tænke dig, at fremtiden i almen praksis skal se ud. Det er svært, men giv slip på de rammer og vilkår, der gælder i din hverdag – bare drøm ud af boksen!
Sådan lød opfordringen til deltagerne på workshoppen ’Fremtiden i almen praksis’, og det er nok ikke bare, fordi det snart er jul, at ønskesedlen, der blev resultatet af det ene minuts drømmerier, blev ganske lang.
Kursusleder Jens Søndergaard, der selv er praktiserende læge, professor, forskningsleder og klinisk farmakolog, startede workshoppen med at konstatere, at den danske almene praksis – trods alskens trakasserier – er fuld af kvalitet og »bedre en nogensinde«. Intet andet land har så højt specialiserede alment praktiserende læger, konstaterede han.
»Det kommende år bliver det mest afgørende for almen praksis nogensinde«Jens Søndergaard, forskningsleder
Dengang han startede som praktiserende læge, var der tid til at køre hjem i frokostpausen og købe lidt ind. Sådan er det ikke længere.
Men det er stadig ’verdens bedste job’ – og hvad skal der til, hvis det stadig skal være det om 10-15 år, spurgte han.
Og så pegede han på, at ’det kommende år bliver det mest afgørende for almen praksis nogensinde’ – med henvisning til hele den omkalfatring af sundhedsvæsenet, der kan forventes udløst af anbefalingerne fra Sundhedsstrukturkommissionen.
Og så var det, at den ene af de to undervisere, Jesper Lykkegaard, der er professor og almen praktiserende læge, fik deltagerne til at lukke øjnene i et minut. Den efterfølgende afrapportering viste, at der var blevet drømt i mange både konkrete og mere overordnede retninger:
Netop det med at danne relationer – ikke bare til patienten, men også med andre specialer og faggrupper – er noget, der skal dyrkes, fremhævede workshoppens anden underviser, Niels Kristian Kjær, der også er professor og praktiserende læge.
Patienterne har lægerne traditionelt og fortsat et solidt tillidsforhold til. I Danmark er man helt usædvanligt ofte på fornavn med sin læge, som Niels Kristian Kjær konstaterede.
Men skal almen praksis bevare den markedsandel, den har nu, som en deltager ønskede sig, og undgå at ’blive spist af koncernklinikker’, kræver det nok, at almen praksis udleverer data og samtidig sikrer en fortsat høj patienttilfredshed.
Og data fra almen praksis er af høj kvalitet, konstaterede de tre kursusledere og undervisere.
’Vi indtaster data, fordi vi selv skal bruge dem senere. På hospitalerne indtaster de data for at give dem videre – og det giver en forskel’, sagde Jens Søndergaard.
Og så skal almen praksis være klar til at omfavne AI og de muligheder, det giver. Ligesom det lykkedes at digitalisere almen praksis langt hurtigere end det sket i hospitalsvæsenet, skal almen praksis ikke være håndsky over for de nye teknologier, lød det fra de tre.
Sidst, men ikke mindst er det – som både undervisere og deltagere understregede – helt afgørende at holde fast i, at alle de ændringer og forandringer, der kommer til at ske, skal være helt og aldeles baseret på de værdier, der kendetegner almen praksis.