»Jeg synes, at vi har indgået en god og solid fornyelse af overenskomsten. Vi har indfriet vores vigtigste krav om lønstigninger til alle medlemmer. Vi har fået pæne pensionsstigninger. Og vi har løftet de kliniske professorers grundløn, så man ikke går ned i grundløn, når man påtager sig et professorat. Endelig er vi blevet enige om et særligt tillæg til overlægerne i børne- og ungepsykiatrien«.
Sådan siger Overlægeforeningens formand Susanne Wammen, efter Overlægeforeningens forhandlingsdelegation har indgået aftale med Regionernes Lønnings- og Takstnævn om fornyelse af overlægernes overenskomst. Samtidig er det centrale forlig, der sætter rammen for alle akademikere i regionerne, faldet på plads. Til sammen betyder de to forlig, at overlægerne vil få pæne lønstigninger.
»Den samlede ramme er på 8,8 pct. Langt det meste går til generelle lønstigninger, hvor de første 4 pct. kommer allerede den 1. april i år. Derudover har vi i Overlægeforeningen prioriteret ekstra generelle lønstigninger til alle medlemmer i vores egne forhandlinger. Det betyder, at vi har indhentet en stor del af det det, som vi har tabt under den høje inflation, Danmark har været ramt af. Endelig er det også aftalt at forhandle løn igen i slutningen af 2025 og at skifte til et nyt lønindeks, som er mere relevant. Det skal være med til at sikre reallønnen på det offentlige arbejdsmarked fremadrettet. Så alt i alt mener jeg, at det er et godt og solidt resultat«, siger Susanne Wammen.
Svære forhandlinger
Hun forklarer, at det har været svære forhandlinger, hvor parterne har haft vidt forskellige ønsker og krav, navnlig når det gælder overlægernes arbejdsvilkår:
»Det er ikke nogen hemmelighed, at forhandlingerne har trukket ud, og vi har stået langt fra hinanden. Regionerne har mødt os med krav om mulighed for, at overlægerne skal arbejde endnu flere timer og være endnu mere fleksible både i forhold til arbejdstid og arbejdsområde. Vi har holdt fast i vores aftaler, som beskytter overlægernes arbejdsmiljø, samtidig med at vi har forsøgt at finde løsninger på nogle af de store udfordringer, sundhedsvæsenet står overfor«, siger Susanne Wammen og fortsætter:
»Det har desværre betydet, at vi ikke har kunne blive enige om nogle af de forbedringer om blandt andet vilkår for vagt og tjeneste samt seniorvilkår, som vi havde ønsket. Til gengæld har vi undgået forringelser af vores kendte vilkår, og så har vi aftalt to projekter om henholdsvis ledelse og arbejdstid, som forhåbentlig vil skabe et bedre grundlag for at kunne finde de rigtige løsninger, når vi skal forhandle igen i 2026. Til den tid kender vi også mere til de ændringer i sundhedsstrukturen, som politikerne har varslet«, siger Susanne Wammen.