Skip to main content

Overlæge filmet med skjult kamera: Tillidsforholdet mellem læge og patient vil fremover vakle

TV2 sætter i denne uge fokus på sundhedsvæsnet med en dokumentar, der sætter spørgsmålstegn ved behandlingen på Hvidovre Hospital. Overlæge Ida Vind blev filmet med skjult kamera og er stærkt kritisk over for dokumentarens metoder.

Ida Vind er overlæge på Hvidovre Hospital og blev filmet med skjult kamera i forbindelse med en TV2-dokumentar, der bliver sendt på torsdag. Foto: Hvidovre Hospital
Ida Vind er overlæge på Hvidovre Hospital og blev filmet med skjult kamera i forbindelse med en TV2-dokumentar, der bliver sendt på torsdag. Foto: Hvidovre Hospital

Anders Heissel, ah@dadl.dk

21. sep. 2015
7 min.

Den 16. juni i år var overlæge Ida Vind på Hvidovre Hospital kaldt til en dialogsamtale med en patient, der havde klaget over et for langt behandlingsforløb, og at samtaler var blevet afholdt på gangene. Som ansat på Gastroenheden, medicinsk sektion på Hvidovre Hospital havde hun haft del i forløbet og sad nu til dialogsamtalen med en anden overlæge og to ledende overlæger. Overfor sad patienten og en bisidder.

”Jeg vidste, at patienten var journalist, for vi spørger altid, hvad patienter arbejder med i forbindelse med journaloptagelse. Han var meget ivrig efter at stille spørgsmål, og det var en fredelig samtale, der dog endte med, at han stadig ville indgive en klage over forløbet,” siger Ida Vind.

Hvad, hun ikke vidste, var, at dialogsamtalen blev optaget med skjult kamera og er en del af TV2-dokumentaren ”Patienten, der fik nok”, der bliver vist på TV2 torsdag den 24. september. Sammen med en række andre historier stiller dokumentaren ifølge TV2 skarpt på det danske sundhedsvæsen i hele uge 39, efter at journalisten Michael Bech var indlagt som patient på Hvidovre Hospital og mødte ”urimelige ventetider, konsultationer på gangene og elendig rengøring”.

Men for Ida Vind rejser de skjulte optagelser nogle helt principielle spørgsmål om tilliden mellem læge og patient.

”En dialogsamtale handler jo om at finde ud af, om vi kunne have gjort ting anderledes. Vi tager altid klager alvorligt og har et ønske om at møde patienten med åbenhed og lydhørhed. Derfor er det ironisk, at han filmer i det skjulte. Han kunne bare have spurgt om lov, så havde han selvfølgelig fået ja,” siger Ida Vind.

Men får han ikke det mest sandfærdige billede af sagen ved at gøre det skjult?

”Nej, det kan jeg ikke forestille mig. Jeg har ikke haft noget at skjule, og vil altid gøre mit bedste og gøre mig umage. Problemet i den her sag er tillidsbruddet. Han bryder den tillid, vi har som læge og patient,” siger Ida Vind.

Vi tager altid klager alvorligt og har et ønske om at møde patienten med åbenhed og lydhørhed. Derfor er det ironisk, at han filmer i det skjulte. Ida Vind, overlæge på Gastroenheden, medicinsk sektion på Hvidovre Hospital

Hun frygter, at de skjulte optagelser kan få konsekvenser.

”Man vil fremover tænke på, om patienter vil misbruge det, der bliver sagt eller gjort. Jeg kender pludselig ikke patientens agenda, og det fjerner fuldstændigt fokus fra det væsentlige: nemlig lægens ønske om, sammen med patienten, at nå et godt resultat. Forholdet mellem patient og læge skal bygge på tillid og ikke på mistillid, og denne sag får det forhold til at vakle. Jeg står generelt fuldt inde for det, jeg gør og siger, og i princippet vil alt kunne optages. Men konsekvensen kan være, at man som læge vil begynde at agere defensivt, f.eks. bestille dobbelt så mange prøver og undersøgelser, for tænk hvis nogen bliver utilfredse. Og så vil systemet sande til alene i frygt for at blive optaget på skjult kamera” siger Ida Vind.

Tiden ikke årsag til komplikationer

Hun vil ikke gå i detaljer om det konkrete behandlingsforløb af hensyn til sin tavshedspligt, men hun er ikke enig i den konklusion, Michael Bech drager.

”Hans forløb er kompliceret, og det er ikke rimeligt, at han retrospektivt bruger behandlingstiden som årsag til komplikationerne. Vi arbejder som læger fremad og ud fra patientens symptombillede, som ikke altid er entydigt. Derfor kan det sommetider være nødvendigt med flere tilgange til at nå til helbredelse af patienten. Vi kender jo ikke altid udkommet på forhånd.” siger Ida Vind.

Svend Schulze, ledende overlæge på Gastroenheden på Hvidovre Hospital, var også med til dialogsamtalen.

”Hvis journalistens argument med skjulte optagelser er, at han får det mest sandfærdige billede af virkeligheden, så har han på forhånd mistillid til os. Han antager, at vi lyver, hvis det bliver optaget med et kamera som alle kan se. Men vi har ikke noget at skjule. Det er helt fint, at han optager samtalen, men det hører med til almindelig dannelse, at han siger det åbent,” siger Svend Schulze, der som leder af afdelingen har kaldt til stormøde for hele afdelingen tirsdag for at orientere om udsendelsen.

Efter Ida Vinds mening har journalisten misbrugt sine patientrettigheder.

”Når man som læge oplever, at man bliver misbrugt i sin egenskab af velvillig behandler i et indslag udført med skjult kamera, gør det noget ved relationen og kan kun opfattes som misbrug af patientrettigheder. Samme rettigheder som patienter over lang tid har opnået i det behandlersystem, der også har gjort mange og ihærdige tiltag for at skabe åbenhed. Man kan frygte, at konsekvensen af sager som denne afføder indskrænkning af patientrettigheder og et mindre åbent system – og det er der vel ingen der ønsker,” siger hun.

Patienter: Skjult kamera må aldrig blive almindeligt

Morten Freil er direktør i Danske Patienter, og han vil ikke opfordre patienter til at lave skjulte optagelser af deres forløb.

”Der skal være et godt tillidsforhold mellem læger og patienter, og derfor skal man som patient som udgangspunkt altid have en aftale om, at man optager samtalen. En optagelse – sket i åbenhed – kan faktisk være med til at kvalificere samtalen. Men hvis optagelsen sker skjult, kan det avle mistillid, og det har ingen parter gavn af. Hvis det bliver meget udbredt, at man med sin telefon laver skjulte optagelser af læge-patient-relationen, bliver dialogen dårligere, fordi lægerne er bange for om og i givet fald hvordan optagelser kan bruges eller misbruges,” siger Morten Freil.

Omvendt er han dog også tilhænger af skjult kamera – i enkelte tilfælde.

”Den pågældende dokumentar afdækker noget meget væsentligt, som måske aldrig ville have været afdækket uden brug af skjult kamera. Og dermed kan skjult kamera være med til at skabe debat og i sidste ende forbedre sundhedsvæsnet for patienterne. Men skjult kamera må aldrig blive udbredt praksis,” siger Morten Freil.

TV2 forsvarer dokumentar og skjult kamera

Troels Jørgensen er redaktionschef på TV2 Dokumentar over svarer i en skriftlig kommentar, at formålet med dokumentaren er at give et billede af, hvordan det danske sundhedsvæsen kan se ud indefra som patient.

”Det var ikke planlagt fra begyndelsen, at Michael Bech skulle filme sit sygdomsforløb – det var en ide, der opstod, fordi han begyndte at undre sig over en række kritisable forhold, der mødte ham i sundhedsvæsenet. Forhold, der har væsentlig samfundsmæssig interesse,” skriver Troels Jørgensen.

Han understreger, at da Michael Bech indkaldes til dialogsamtalen, er han der som patient. ”Ambitionen for os var fortsat at give et retvisende og realistisk billede af det sundhedsvæsen, som danske patienter møder. Vores vurdering var, at en klassisk tv-dækning af dialogsamtalen kunne ændre - og ville have ændret - hospitalets setup og tilgang. En sådan tv-dækning havde dermed ikke vist et realistisk billede af dialogsamtalen. Optagelsen af dialogmødet blev i første omgang foretaget med skjult kamera for at dokumentere de udsagn, som blev bragt frem. Hvis der havde været overensstemmelse mellem udsagnene på dialogmødet og det efterfølgende interview med ledelsen, havde det ikke været nødvendigt at bruge optagelserne fra dialogmødet,” skriver Troels Jørgensen.

For TV2 handler programmet og optagelserne om sagen og systemet – ikke om enkeltpersoner, der ikke sidder med ansvar.

”Alle de medvirkende, med undtagelse af en enkelt læge, der er leder af afdelingen, er slørede, og vi vælger kun at bruge optagelserne fra dialogmødet i programmet, fordi de afviger markant fra det, som Torben Mogensen siger i vores interview med ham,” skriver Troels Jørgensen.

Om brugen af skjult kamera skriver Troels Jørgensen, at det er en journalistisk metode, som TV2 bruger meget sjældent, og som der stilles en række krav til, når det bruges – blandt andet at det optagede har samfundsmæssig interesse, som her.

”Vi har på ingen måde ønsket at hænge enkelte medarbejdere ud, som – ind imellem under vanskelige og pressede forhold i hverdagen – arbejder med at løse opgaver så godt som muligt. Derfor er både stemmer og ansigter på disse menige medarbejdere sløret. Målet med udsendelsen er ikke at sætte fokus på de enkelte medarbejdere, men på kritisable forhold i systemet og dets kvalitet, hvilket fremgår tydeligt af programmet og TV 2s overordnede dækning af emnet,” skriver Troels Jørgensen.

LÆS OGSÅ: Hvidovre undskylder og handler efter TV2-dokumentar

LÆS OGSÅ: Sådan er reglerne for brug af skjulte optagelser