Telefonsamtalen var ved at lakke mod enden, og afdelingslæge Charlotte Nielsen Agergaard var så småt begyndt at runde samtalen af.
Det var torsdag den 2. februar. Hun havde stillet patienten mange spørgsmål; om udlandsrejser og fødevarer og alt muligt andet, men lige lidt hjalp det.
Ingen svar havde hidtil kunnet lede hende på sporet af den kilde, der havde smittet ikke blot den uheldige patient, men også otte andre danskere med en multiresistent bakterie, Enterobacter hormaechei. En bakterie, som måske kan være i patienternes tarmsystem resten af livet.
Men så var det, at patienten på falderebet lige ville fortælle, at der var noget, der var mærkeligt. Og det, patienten fortalte, fik i den grad Charlotte Nielsen Agergaard til at spidse ører.
Det vender vi tilbage til om lidt.
Charlotte Nielsen Agergaard er speciallæge i klinisk mikrobiologi, og hun har arbejdet på Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på OUH i ti år. Hun kalder sit speciale for verdens bedste speciale, fordi det består af »et sandt detektivarbejde«.
Det er et speciale, som kræver systematik, grundighed og eftertænksomhed af sine udøvere. Og netop de evner fik Charlotte Nielsen Agergaard til fulde brug for, da hun i slutningen af januar i år kastede sig ind i jagten på smittekilden til udbruddet af multiresistent Enterobacter hormaechei.
Unik resistens
Forud for den afgørende telefonsamtale med patienten var gået dage og uger i laboratoriet i Odense, hvor den ene usædvanlige prøve blev afløst af det næste unikke fund.
Mærkværdighederne poppede op. Som perler på en snor.
Den første undren blev vakt, da en multiresistent Enterobacter hormaechei dukkede op i tre fynske patienters urinprøver inden for en periode på kun syv dage. Bakterien er i sig selv en sjælden gæst i laboratoriets prøver, og da resistensbestemmelsen yderligere viste, at de alle var CPO [carbapenemase-producerende organismer], begyndte mikrobiologerne at spærre øjnene op.
»Den har et specielt resistensmønster, som vi ikke før har set på vores afdeling, og det er helt usædvanligt, at den dukker op i tre prøver på én gang«, siger Charlotte Nielsen Agergaard, da Ugeskrift for Læger fanger hende på mobilen i skarpt trav på vej fra hospitalet til børneafhentning.
Hvad var det, der gjorde resistensmønsteret specielt?
»Bakterien var resistent over for alle stoffer i betalaktam-gruppen, men derudover kunne vi se, at den – bortset fra mecillinam – var følsom over for alle de stoffer, som vi sædvanligvis bruger til behandling for urinvejsinfektioner. Reaktionsmønsteret ville typisk se anderledes ud, hvis der havde været tale om smitte fra udlandet, for så ville den ikke have været følsom over for stofferne til urinvejsinfektioner«.
CPO-infektioner er blevet mere og mere almindelige herhjemme i de senere år og ses ofte fra rejsende til f.eks. Sydeuropa, Asien eller Mellemøsten. De senere år er de dog også begyndt at dukke op som hospitalsinfektioner herhjemme.
»Bakterien har en unik resistens, som vi ikke har set før. Vi fandt ud af, at alle tre patienters bakterier bar to forskellige resistensgener: NDM-5 og OXA-48. Kombinationen af de to carbapenemaser i en og samme bakterie er usædvanlig«, fortæller Charlotte Nielsen Agergaard.