Skip to main content

PLO går stadig efter en aftale med regionerne

OPDATERET: PLO’s bestyrelse besluttede torsdag aften at fortsætte jagten på en ny overenskomst med RLTN. Hvis PLO vil bevæge sig, er vi tættere på en aftale, siger formand for RLTN.

Anders Heissel, ah@dadl.dk

18. aug. 2017
3 min.

Der er stadig mulighed for at nå en ny aftale mellem landets praktiserende læger og Danske Regioner, og derfor fortsætter PLO på at nå overenskomst for almen praksis i løbet af efteråret.

Det blev konklusionen, da PLO’s ni medlemmer af bestyrelsen i går torsdag aften holdt møde, siger PLO-formand Christian Freitag.

”Jeg har hele tiden sagt, at vi forhandler, så længe vi oplever bevægelse, og så længe vi tror på, at det kan ende med en god aftale. Og jeg kan konstatere, at begge parter nu ser muligheder for at lande en god aftale for almen praksis og vores patienter,” udtaler Christian Freitag og fortsætter:

”Vi skal i løbet af kort tid finde en god løsning. Vi kommer ikke uden om, at datoen den 1. september har en særlig betydning for de praktiserende læger, da Folketingets indgreb i vores nuværende overenskomst har virkning fra den dato. Begge parter har nu et stort ansvar for, at vores lange forhandlingsforløb ender i en aftale”.

 

Tættere på en aftale

Før sommerferien strandede det andet forsøg på at nå en overenskomst, og på det tidspunkt sagde Anders Kühnau, forhandlingsleder for Danske Regioner og formand for RLTN, at han var ”dybt skuffet over, at aftalen fortaber sig i det fjerne”.

Men de nye beslutning fra PLO er faktisk gode nyheder, siger Anders Kühnau.

”Det er godt at høre, at PLO ser forhandlingsvejen, for der er ingen alternativer til en aftale, hvis der skal være udvikling i almen praksis. Vi har ikke haft møder, siden vi afbrød forhandlingerne før sommerferien, men jeg konstaterer, at PLO vurderer, at de gerne vil forhandle og dermed gerne vil bevæge sig. Og jeg er også villig til at bevæge mig. For kun på den måde når vi en aftale. Og bare det, at PLO siger, at de vil forhandle og dermed bevæge sig, gør, at der grundlag for at undersøge mulighederne for, om vi skal tilbage til forhandlingsbordet,” siger Anders Kühnau.

Hvor er det vigtigst for dig, at PLO bevæger sig?

”Hvad angår økonomiloftet har PLO tidligere foreslået en FAPS-model, men det kan vi ikke gå med til, så der skal vi have fundet en anden løsning. Hvad angår differentieret basishonorar skal vi nå frem til en reel og betydelig omfordeling mellem de praktiserende læger, før vi går med til det. For det vil være med til at gøre det attraktivt at blive praktiserende læge i yderområderne af Danmark. Men vi stiller ingen ultimative krav, lige som jeg forventer, at PLO heller ikke gør det.”

Hvor kan I rykke jer?

”Hvis vi bruger differentieret basishonorar som eksempel, er jeg da villig til at forsøge at strikke en model sammen, som begge parter kan se sig i. Jeg vil gerne prøve endnu en gang at finde en løsning. Og hvad de andre knaster angår, er jeg også villig til at prøve andre muligheder.”

Er I tættere på en aftale med denne udmelding fra PLO?

”Hvis det står til troende, at PLO vil bevæge sig, er vi tættere på en aftale. Men det må vi få efterprøvet i de kommende dage”.

Hvornår kommer så en aftale?

”Store dele af offentligheden har vist en stor tålmodighed, og derfor kan vi ikke blive ved med at afbryde forhandlingerne. Jeg vil gerne relativt snart lukke en aftale, men jeg har ikke den 1. september som bagkant. Det er ikke afgørende om det bliver september eller oktober.”

 

Læs også: Afgørende møde for almen praksis’ fremtid i dag