Skip to main content

Podcastserie undersøger de trillioner af bakterier, der lever i, på og ved vores kroppe

Medicinsk Museion har udgivet en podcastserie på fire afsnit, der undersøger menneskets samliv med mikroberne. Fortællingen udfolder et spændende forskningfelt, og værternes begejstring for emnet er smittende, skriver anmelder og professor Niels Høiby.

Cover: Medicinsk Museion
Cover: Medicinsk Museion

Niels Høiby, professor, overlæge, dr. med. Interessekonflikter: ingen.

5. dec. 2022
2 min.

Fakta

Bakteriekultur – vores liv i mikrobernes verden

Om det er tilsigtet eller ej, så falder denne podcast sammen med Louis Pasteurs 200 -års fødselsdag i år. Podcasten består af fire afsnit på hver fra 52 til 66 minutters varighed, som omhandler »En mundfuld mikrober«, »Et femstjernet hotel for mikrober«, »Fødselsdagsgaven fra mor« og »Se mikroberne«.

Der har medvirket 15 personer med vidt forskellig baggrund i fremstillingen af podcastene, og fælles for dem er en smittende begejstring for emnerne, krydret både af en del faglig indsigt på meget højt niveau og også af en del vidtløftig lommefilosofi og politisk korrekthed og mindre kritisk indstilling til emnerne, så kausalitet og korrelation ikke holdes adskilte.

Cover: Medicinsk Museion

Det gør imidlertid ikke så meget, da podcastene næppe er beregnet for fagfolk, men for lægfolk, og der virker podcastene meget relevante og som gode øjenåbnere for mikrobernes verden og betydning for os mennesker. De fleste indlæg er danske, men der er også svenske og engelske indlæg, som måske kan være lidt vanskelige sprogligt at følge, men disse afsnit kan, ligesom alle andre afsnit, afspilles langsommere, så sproget bliver lettere at følge.

Det første afsnit er en spændende gennemgang af fermenteringens betydning for fødevarerne og deres smag og holdbarhed, hvor også en dygtig kok medvirker. Det andet afsnit handler om vores legeme som hotel for flere mikrober, antallet af vore egne celler, og hvad det kan betyde for vores fysiske og psykiske sundhed og sygdom, hvor selvfølgelig professor Oluf Borbye Pedersen og endvidere en psykolog medvirker.

Cover: Medicinsk Museion

Det tredje afsnit handler om børnefamilier og deres fælles mikrober og virker måske indimellem lidt for entusiastisk, mens det fjerde afsnit drejer sig om mikrobernes udseende og genetiske egenskaber, spændende fra de første mikroskoper og fotos af bakterier, dyrkning af dem og det uhyre omfattende forskningsfelt, som de molekylærbiologiske teknikkers beskrivelser af vores mikrobiom og mikrobiota har medført, og hvor der er så mange variable, at massesignifikans og forvekslinger af korrelationer med kausaliteter gør tolkninger vanskelige, men forhåbentlig kan medføre hypotesedrevet forskning og holdbare resultater med betydning for patientdiagnostik og behandling.